Wanneer is een bod bindend?
Bieden op een huis is bindend wanneer je het koopcontract getekend hebt en de wettelijke bedenktijd van drie dagen verstreken is. In de wet Koop Onroerende Zaken staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract.
Bod op een huis intrekken
Kan je afzien van een bod op een huis? Zolang er geen koopcontract getekend is, kun je jouw bod op een huis intrekken. Hierna kun je alleen door middel van de wettelijke bedenktijd van drie dagen of de ontbindende voorwaarden jouw bod op een huis intrekken. We zullen hieronder de vijf meest voorkomende voorwaarden op een rij zetten:
-
Onder voorbehoud van financiering: Deze voorwaarde houdt in dat je van de koop af mag zien als je de financiering niet rond krijgt. Je zult begrijpen dat dit een belangrijke voorwaarde is. Wil je van de koop afzien omdat jij de financiering niet rond krijgt? Dan dien je meestal twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkers te kunnen overhandigen.
-
Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Er zitten voordelen aan een hypotheek met NHG, zoals lenen tegen een lagere rente en meer zekerheid. Om aanspraak te kunnen maken op een hypotheek met NHG, moet je wel aan de voorwaarden voldoen. De grens van een hypotheek met NHG ligt op 310.000 euro. -
Uitslag van de bouwkundige keuring
Deze voorwaarde zien we vaak terug bij oudere huizen en dient ervoor om er zeker van te zijn dat de bouwtechnische staat van de woning in orde is. Blijkt na de bouwkundige keuring dat de staat van het huis slechter uitvalt of de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uitvallen, dan mag jij als koper van de koop afzien. -
Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
Het kan voorkomen dat je je eigen huis nog niet hebt verkocht, maar wel een prachtig huis hebt gevonden dat je wilt kopen. Je wilt graag een eerste bod uitbrengen en neemt als voorwaarde op “onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Je moet je eigen woning dan voor een afgesproken termijn verkocht hebben, voordat de koop definitief wordt. De verkopende partij heeft bij deze voorwaarde recht op de no-riskclausule. Dat houdt in dat de woning niet uit de verkoop wordt gehaald en bezichtigingen en onderhandelingen door mogen gaan. Mocht er een tweede koper zijn gevonden, dan dien jij als eerste koper op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe geïnteresseerde. Je kan dan de voorwaarde onder voorbehoud van verkoop eigen woning laten vervallen. Doe je dit, dan ben jij de koper. Doe je dit niet, dan wordt de tweede koper de nieuwe eigenaar. -
Onder voorbehoud van toestemming voor wijziging woning
Er is vaak toestemming nodig van de gemeente als je bijvoorbeeld ingrijpende verbouwingsplannen hebt of een bedrijf aan huis wilt starten. Met deze ontbindende voorwaarde sluit je het risico uit dat jij straks met een woning opgescheept zit, terwijl de gemeente niet akkoord gaat met jouw plannen.
Woning kopen tips gezocht?
Wij hebben nog veel meer tips voor het kopen van een woning. Zo veel zelfs, dat wij er een gratis online aankooptraining van hebben gemaakt. Binnen een uur delen wij onze Gouden Tips voor het kopen van een huis, die jouw aankoop gegarandeerd een succes maken. Zo leer je bijvoorbeeld over de meestgemaakte fout van Nederlandse huizenkopers, waarom 99% van de aankoopmakelaars niet jouw belangen dient en hoe je het perfecte openingsbod doet. Gun jezelf dat streepje voor op de concurrentie en schrijf je nu in!