Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Wanneer is een bod bindend?

Je hebt je financiële situatie goed bekeken en je weet dat je dit huis kunt betalen. Niets lijkt je droom in de weg te staan en je wilt vandaag nog een bod uitbrengen. Maar wacht nog heel even. Het is wel handig om ook goed te weten of, hoe en wanneer je het bod nog kunt intrekken op basis van de ontbindende voorwaarden. Lees hier hoe het zit.

Bod doen op huis

Je wilt een eerste bod uitbrengen op jouw droomhuis. Dan is het wel fijn om te weten wanneer een bod bindend is en wanneer niet. In de wet Koop Onroerende Zaken staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Voordat er een koopcontract komt, moet je een bod neerleggen. De verkopende partij kan je bod accepteren, afwijzen of een tegenbod doen. Bij je eerste bod moet je ook ontbindende voorwaarden formuleren. Deze vertellen namelijk wat de voorwaarden zijn waarop jij de koop kunt ontbinden. Dit moet je dus al aangeven bij het uitbrengen van het eerste bod.

Bod op huis intrekken

Zolang er geen koopcontract getekend is, kun je jouw bod op een huis intrekken. Hierna kun je alleen door middel van de wettelijke bedenktijd van drie dagen of de ontbindende voorwaarden jouw bod op een huis intrekken. We zullen hieronder de 5 meest voorkomende voorwaarden op een rij zetten:

 1. Onder voorbehoud van financiering: Deze voorwaarde houdt in dat je van de koop af mag zien als je de financiering niet rond krijgt. Je zult begrijpen dat dit een belangrijke voorwaarde is. Wil je van de koop afzien omdat jij de financiering niet rond krijgt? Dan dien je meestal twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkers te kunnen overhandigen.

 2. Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Er zitten veel voordelen aan een hypotheek met NHG, zoals lenen tegen een lagere rente en meer zekerheid. Om aanspraak te kunnen maken op een hypotheek met NHG, moet je wel aan de voorwaarden voldoen. Zo is de hoogte van de hypotheek een bepalende factor. De maximale hoogte van de hypotheek wordt jaarlijks bekeken. In 2019 ligt de NHG-grens op € 290.000. 

 3. Uitslag van de bouwkundige keuring
  Deze voorwaarde zien we vaak terug bij oudere huizen en dient ervoor om er zeker van te zijn dat de bouwtechnische staat van de woning in orde is. Blijkt na de bouwkundige keuring dat de staat van het huis slechter uitvalt of de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uitvallen, dan mag jij als koper van de koop afzien.

 4. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
  Het kan voorkomen dat je je eigen huis nog niet hebt verkocht, maar wel een prachtig huis hebt gevonden dat je wilt kopen. Je wilt graag een eerste bod uitbrengen en neemt als voorwaarde op “onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Je moet je eigen woning dan voor een afgesproken termijn verkocht hebben, voordat de koop definitief wordt. De verkopende partij heeft bij deze voorwaarde recht op de no-riskclausule. Dat houdt in dat de woning niet uit de verkoop wordt gehaald en bezichtigingen en onderhandelingen door mogen gaan. Mocht er een tweede koper zijn gevonden, dan dien jij als eerste koper op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe geïnteresseerde. Je kan dan de voorwaarde onder voorbehoud van verkoop eigen woning laten vervallen. Doe je dit, dan ben jij de koper. Doe je dit niet, dan wordt de tweede koper de nieuwe eigenaar.

 5. Onder voorbehoud van toestemming voor wijziging woning
  Er is vaak toestemming nodig van de gemeente als je bijvoorbeeld ingrijpende verbouwingsplannen hebt of een bedrijf aan huis wilt starten. Met deze ontbindende voorwaarde sluit je het risico uit dat jij straks met een woning opgescheept zit, terwijl de gemeente niet akkoord gaat met jouw plannen.

Zelf ontbindende voorwaarden opstellen?

Zo zie je dat bij een bod doen op huis ontbindende voorwaarden een grote rol (kunnen) spelen. Denk goed na wat voor jou van belang is en stel jouw voorwaarden huis kopen op bij het uitbrengen van je eerste bod. In ons gratis e-book “Ontbindende voorwaarden” vind je nog meer tips en bruikbare informatie. Mocht je het onderhandelen en opstellen van ontbindende voorwaarden liever overlaten aan een aankoopexpert, dan staan wij graag voor je klaar. Met onze messcherpe onderhandelingen zijn vele kopers voor een bodemprijs eigenaar geworden van hun droomhuis. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek en wij bellen jou terug om jouw wensen door te spreken en je vragen te beantwoorden.

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 539 beoordelingen