Bieden op een huis, hoe pak je dat aan?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 29 september om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Wanneer is een bod bindend?

Een bod op een huis is bindend wanneer je het koopcontract getekend hebt en de wettelijke bedenktijd van drie dagen verstreken is. In de wet Koop Onroerende Zaken staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract. 

Bod op een huis intrekken

Zolang er geen koopcontract getekend is, kun je jouw bod op een huis intrekken. Hierna kun je alleen door middel van de wettelijke bedenktijd van drie dagen of de ontbindende voorwaarden jouw bod op een huis intrekken. We zullen hieronder de vijf meest voorkomende voorwaarden op een rij zetten:

 1. Onder voorbehoud van financiering: Deze voorwaarde houdt in dat je van de koop af mag zien als je de financiering niet rond krijgt. Je zult begrijpen dat dit een belangrijke voorwaarde is. Wil je van de koop afzien omdat jij de financiering niet rond krijgt? Dan dien je meestal twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkers te kunnen overhandigen.

 2. Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Er zitten voordelen aan een hypotheek met NHG, zoals lenen tegen een lagere rente en meer zekerheid. Om aanspraak te kunnen maken op een hypotheek met NHG, moet je wel aan de voorwaarden voldoen. De grens van een hypotheek met NHG ligt op 310.000 euro.

 3. Uitslag van de bouwkundige keuring
  Deze voorwaarde zien we vaak terug bij oudere huizen en dient ervoor om er zeker van te zijn dat de bouwtechnische staat van de woning in orde is. Blijkt na de bouwkundige keuring dat de staat van het huis slechter uitvalt of de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uitvallen, dan mag jij als koper van de koop afzien.

 4. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
  Het kan voorkomen dat je je eigen huis nog niet hebt verkocht, maar wel een prachtig huis hebt gevonden dat je wilt kopen. Je wilt graag een eerste bod uitbrengen en neemt als voorwaarde op “onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Je moet je eigen woning dan voor een afgesproken termijn verkocht hebben, voordat de koop definitief wordt. De verkopende partij heeft bij deze voorwaarde recht op de no-riskclausule. Dat houdt in dat de woning niet uit de verkoop wordt gehaald en bezichtigingen en onderhandelingen door mogen gaan. Mocht er een tweede koper zijn gevonden, dan dien jij als eerste koper op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe geïnteresseerde. Je kan dan de voorwaarde onder voorbehoud van verkoop eigen woning laten vervallen. Doe je dit, dan ben jij de koper. Doe je dit niet, dan wordt de tweede koper de nieuwe eigenaar.

 5. Onder voorbehoud van toestemming voor wijziging woning
  Er is vaak toestemming nodig van de gemeente als je bijvoorbeeld ingrijpende verbouwingsplannen hebt of een bedrijf aan huis wilt starten. Met deze ontbindende voorwaarde sluit je het risico uit dat jij straks met een woning opgescheept zit, terwijl de gemeente niet akkoord gaat met jouw plannen.

Sluiten
Waar kunnen we jou mee helpen?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 623 beoordelingen