Bieden op een Huis

Bieden op een huis; alles over ontbindende voorwaarden

Je hebt je financiële situatie goed bekeken en je weet dat je dit huis kunt betalen. Niets lijkt je droom in de weg te staan en je wilt vandaag nog een bod uitbrengen. Maar wacht nog heel even. Het is wel handig om ook goed te weten of, hoe en wanneer je het bod nog kunt intrekken. Lees hier hoe het zit.

Eerste bod uitbrengen:
Je wilt een eerste bod uitbrengen op jouw droomhuis. Dan is het wel fijn om te weten wanneer een bod bindend is en wanneer niet. In de wet Koop Ontroerende Zaken, staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Voordat er een koopcontract komt moet je eerst een bod neerleggen. De verkopende partij kan je bod accepteren, afwijzen of een tegenbod doen. Bij je eerste bod moet je ook ontbindende voorwaarden formuleren. Deze vertellen namelijk wat de voorwaarden zijn waarop jij de koop kunt ontbinden. Dit moet je dus al aangeven bij het uitbrengen van het eerste bod.

Bod doen op een huis; ontbindende voorwaarden
Maar wat zijn nou ontbindende voorwaarden? We zullen hieronder de 5 meest voorkomende voorwaarden op een rij zetten.

 1. Onder voorbehoud van financiering: Deze voorwaarde houdt in dat je van de koop af mag zien als je de financiering niet rond krijgt. Je zult begrijpen dat dit een belangrijke voorwaarde is. Wil je van de koop af zien omdat jij de financiering niet rond krijgt? Dan dien je meestal twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkers te kunnen overhandigen.

 2. Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Veel mensen sluiten een hypotheek af mét Nationale Hypotheek Garantie. Er zitten veel voordelen aan een hypotheek met NHG, zoals lenen tegen een lagere rente en meer zekerheid. Om aanspraak te kunnen maken op een hypotheek met NHG, moet je wel aan de voorwaarden voldoen. Zo is de hoogte van de hypotheek een bepalende factor. De maximale hoogte van de hypotheek wordt jaarlijks bekeken. Zo ligt het in 2018 op €265 000.

 3. Uitslag van de bouwkundige keuring
  Deze voorwaarde zien we vaak terug bij oudere huizen en dient ervoor om er zeker van te zijn dat de bouwtechnische staat van de woning in orde is. Blijkt na de bouwkundige keuring dat de staat van het huis slechter uitvalt of de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uitvallen, dan mag jij als koper van de koop afzien.

 4. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
  Het kan voorkomen dat je je eigen huis nog niet hebt verkocht, maar wel een prachtig huis hebt gevonden dat je wilt kopen. Je wil graag een eerste bod uitbrengen en neemt als voorwaarde op “onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Je moet je eigen woning dan voor een afgesproken termijn verkocht hebben, voordat de koop definitief wordt. De verkopende partij heeft bij deze voorwaarde recht op de no – riskclausule. Dat houdt in dat de woning niet uit de verkoop wordt gehaald en bezichtigingen en onderhandelingen door mogen gaan. Mocht er een tweede koper zijn gevonden, dan dien jij als eerste koper op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe geïnteresseerde. Je kan dan de voorwaarde onder voorbehoud van verkoop eigen woning laten vervallen. Doe je dit, dan ben jij de koper. Doe je dit niet dan wordt de tweede koper de nieuwe eigenaar.

 5. Onder voorbehoud van toestemming voor wijziging woning
  Er is vaak toestemming nodig van de gemeente als je bijvoorbeeld ingrijpende verbouwingsplannen hebt of een bedrijf aan huis wilt starten. Met deze ontbindende voorwaarde sluit je het risico uit dat jij straks met een woning opgescheept zit, terwijl de gemeente niet akkoord gaat met jouw plannen.

Zelf onderhandelen en voorwaarden opstellen of hulp inschakelen?
Zo zie je dat bij een bod doen op huis ontbindende voorwaarden een grote rol (kunnen) spelen. Denk goed na wat voor jou van belang is en stel jouw voorwaarden op bij het uitbrengen van je eerste bod. In ons gratis e-book “Ontbindende voorwaarden” vind je nog meer tips en bruikbare informatie. Mocht je het onderhandelen en opstellen van ontbindende voorwaarden liever overlaten aan een aankoopexpert, dan staan wij graag voor je klaar. Met onze messcherpe onderhandelingen zijn vele kopers voor een bodemprijs, eigenaar geworden van hun droomhuis. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek en wij bellen jou terug om jouw wensen door te spreken en je vragen te beantwoorden.

Sluiten
Live chat - Online