(Sluiten)

Bieden op een Huis

Heb je een woning op het oog welke je aan wilt kopen? Dan is het belangrijk om een goed bod uit te brengen. Het is vaak lastig inschatten waar je ongeveer moet gaan zitten qua openingsbod. Te hoog is niet wenselijk, maar te laag ook niet aangezien je dan niet geloofwaardig overkomt.

In onderstaande video  "bieden op huis" geeft Han Busio uitleg over: Het proces en hoe(veel) moet je op een huis bieden?

Wij vertellen je waar je rekening mee dient te houden bij het uitbrengen van een bod. Kom je er dan alsnog niet uit? Dan gaan wij graag voor jou aan de slag om de absolute bodemprijs voor jouw droomwoning te achterhalen!

Libero Aankoop inschakelen

Hoeveel bieden op een huis?

6 zaken waar je op moet letten bij het bieden op een huis

Een huis kopen onderhandelen.
Een aantal zaken spelen een belangrijke rol bij het uitbrengen van een bod. Daarnaast kunnen er ook andere factoren aanwezig zijn die bepalen of de onderhandelingen een succes worden.

 • 1. Wat is de vraagprijs van de woning?
 • 2. Wat zegt de taxateur over de waarde van de woning en komt deze overeen met de vraagprijs?
 • 3. Voor welk bedrag zijn vergelijkbare woningen aangekocht in de omgeving?
 • 4. Hoe is de huizenmarkt?
 • 5. Hoeveel haast hebben de verkopers met het verkopen van hun woning?
 • 6. Is de woning geliefd, zijn er meerdere geïnteresseerden die van plan zijn om op het huis bieden?

5 huis kopen - onderhandelen - tips die belangrijk zijn bij het openingsbod

1. Hoe lang staat het huis te koop?
Aan de hand van deze gegevens kun je zien hoe populair de woning is. Staat het huis al meer dan twee jaar te koop? Dan kun je iets meer risico nemen dan wanneer de woning nog maar drie weken in de verkoop staat.
2. Hoe reëel is de vraagprijs in vergelijking met soortgelijke woningen?
Aan de hand van een onderzoek naar vergelijkbare woningen, kun je kijken of de verkopers een redelijk bedrag vragen of er ver boven zitten. Kijk niet alleen naar de uitstraling van de woning, maar ook naar zaken als oppervlakte, aantal kamers en dergelijke. Het kan zijn dat de ene woning bijvoorbeeld groter is dankzij een uitbouw of is voorzien van dakkapellen en daardoor meer waard is.
3. De tuin en ligging spelen een grote rol.
Beschikt de woning over een riante tuin, is het gelegen aan de rand van een mooi natuurgebied, of juist gelegen in de centrum van de stad? Dan zal de prijs waarschijnlijk hoger uitvallen dan bij een vergelijkbare woning in een andere woonwijk.
4. Let goed op (verborgen) gebreken en het onderhoud van de woning.
Wanneer de woning in een slechtere staat is zul je er zelf meer in moeten investeren. Ben je zelf niet in staat de verborgen gebreken te achterhalen? Laat dit dan doen door een bouwkundig specialist. De gegevens die vervolgens vrijkomen kun je gebruiken als argument tijdens de onderhandelingen.
5. Bedenk van tevoren op welk bedrag je ongeveer uit wil komen. Aangezien je het bedrag waarschijnlijk nog een aantal keer zal moeten verhogen, begin je dus altijd onder je definitieve bod.

E-book: huis kopen onderhandelen

Bij het doen van een bod zijn er natuurlijk nog veel meer dingen van belang bij het onderhandelen huis. Omdat het allemaal erg veel kan zijn, hebben wij speciaal voor jou een e-book ontwikkeld. Dit e-book verteld je alles wat je moet weten over het doen van een bod. Je kunt dit e-book gratis downloaden!

Omdat wij begrijpen dat je nog veel meer vragen over diverse onderwerpen in het aankoopproces kunt hebben, hebben wij meerdere e-books ontwikkeld

Bieden op een huis

Ontbindende voorwaarden

Naast het bod dat je uit wilt brengen, dien je ook na te denken over de ontbindende voorwaarden en voorwaarden waaronder je de woning aan wilt kopen. Deze kun je tevens aan de verkoper doorgeven op het moment dat je een bod uitbrengt. Naast het onderhandelen over de prijs kan er namelijk ook onderhandeld worden over de voorwaarden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verbouwingskosten of het overnemen van vloer, zonnescherm, meubels en dergelijke.


Bieden onder de vraagprijs

Als koper is het uiteraard wenselijk om de woning aan te kopen voor een bedrag dat ver onder de vraagprijs ligt. Aangezien ieder huis en iedere verkoper anders is, kan er geen eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag: hoeveel bieden op een huis? Hoeveel je dus onder de vraagprijs kunt gaan zitten.
Bij de ene woning zal 10% onder de vraagprijs redelijk zijn, terwijl bij een andere woning 5% het maximum is.

We kunnen je wel een paar richtlijnen meegeven:
– Is de verkoper al gezakt met zijn vraagprijs? Ga dan niet al te laag zitten met jouw openingsbod.
– Hoe lang staat de woning al te koop?
– Hoe graag wil de verkoper van zijn woning af?
– Moet er nog veel aan de woning gebeuren?
– Ga altijd tussen de 5 en 20 procent onder de vraagprijs zitten. Wanneer je een te laag bod uitbrengt, loop je de kans dat er geen tegenbod komt.

Aankoopmakelaar en onderhandelen huis

Wij raden altijd aan een aankoopmakelaar in te schakelen, aangezien deze beter inzicht heeft in de hoogte van het openingsbod voor de betreffende woning en omstandigheden. Daarnaast zal de verkoopmakelaar de onderhandelingen professioneler voeren als er een aankoopmakelaar tegenover hem staat; hij weet dan dat hij zijn trukendoos niet hoeft te openen.

Nog meer huis kopen tips?
Probeer de gratis online training: De Gouden Aankooptips

Huis kopen bieden training.
Wil je graag meer tips die je helpen bij het onderhandelen en de aankoop van een huis? Schrijf je dan in voor onze webinar. Dit is een live online evenement waarbij je op een interactieve manier een training krijgt voor de aankoop van jouw droomwoning.

Klik hier voor meer informatie

Het succes van een aankoopmakelaar

– Indien je besluit met ons in zee te gaan, zullen wij de "onderhandelingen woning" voor je uitvoeren. Wij voeren eerst een gratis resultaatscan voor je uit. Onze aankoopmakelaar neemt in dat geval altijd contact op met de verkopende partij en zal de bodemprijs achterhalen. Hij informeert je over deze bodemprijs. Ben je niet tevreden over deze bodemprijs? Dan kun je op dit moment kosteloos afhaken en bespaar je de kosten van een taxateur en bouwkundige.
– Wil je met deze informatie de koop in gang zetten? Dan worden er een taxateur en een bouwkundige expert voor je ingeschakeld. De bouwkundige loopt met jou door de woning en wijst je op (verborgen) gebreken. De taxateur maakt voor jou een taxatierapport op die je kunt gebruiken bij het afsluiten van je hypotheek.

Wij overleggen altijd alles met jou. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van iedere stap.


Het geheim achter ons succes

Het basisbedrag dat wij voor onze service vragen bedraagt € 465 excl. btw. Binnen dit basisbedrag vallen de volgende diensten:

 • Adviesgesprek
 • Vooronderzoek
 • Messcherpe onderhandelingen
 • Contact met de verkopende partij
 • Bouwkundige meeloopkeuring (optioneel voor maar €100)
 • Taxatierapport, opgesteld door een erkende taxateur (optioneel voor maar €100)
 • Juridische controle van de koopakte
 • Hulp bij het zoeken van een notaris

Onderhandelen huis kopen - onderhandelingsresultaat bonus:
Naast het basisbedrag rekenen wij een bonus over het onderhandelingsresultaat. Deze bonus bedraagt 3-10% van het bedrag dat van de vraagprijs afgaat door onze onderhandelingen.
Het voordeel hiervan? Je weet zo zeker dat wij onderhandelen tot de bodemprijs is bereikt.


Meer lezen over de werkwijze van Libero Aankoop.


Vrijblijvend informeren

Live chat - Online