Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 26 oktober om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Bieden op een huis

Bieden op een huis regels

Bij bieden op een huis zijn regels waar je rekening mee moet houden. Zowel de kopende als de verkopende partij is gebonden aan een soort spelregels bij bieden op een huis.

Spelregels bieden op een huis

De belangrijkste spelregel bij bieden op een huis is dat je alle communicatie zwart-op-wit zet. Dit betekent dat je per mail communiceert. Op deze manier kun je altijd terugvinden wat er besproken is. Telefonisch een bod uitbrengen is echter altijd mogelijk. Het maakt dus niet uit op welke manier een woning verkocht wordt, zolang de communicatie maar zwart-op-wit staat.

Bij bieden op een huis zijn regels afhankelijk van de manier van verkopen van de woning:

 • Bieden op een huis met vraagprijs

  De spelregels bij bieden op een huis met vraagprijs zijn eenvoudig. Je doet per mail een bod en bent officieel in onderhandeling als je een reactie ontvangt van de verkopende partij. Je bent niet officieel in gesprek als je nog geen reactie hebt ontvangen.

 • Bieden bij inschrijving

  De belangrijkste regel bij bieden op een huis bij inschrijving is dat je voor een bepaalde deadline een eindbod doet. De verkopers kiezen vervolgens het meest aansprekende bod. Bij deze variant van bieden op een huis is de regel dat na de deadline de verkoop afgerond wordt. Dit is echter niet vastgelegd, het is een ongeschreven regel. 

 • Bieden op een huis met vanafprijs

  De spelregel bij bieden op een huis met vanafprijs is dat je niet lager begint dan de vanafprijs van de woning. Bij een woning met vanafprijs is de gedachte van de verkopende partij dat de prijs wordt opgedreven.

 • Bieden op een veiling

  Als een woning verkocht wordt op een veiling, bepaalt de veilingmeester de spelregels bij bieden op een huis. In de eerste fase van de verkoop roept de veilingmeester een steeds hoger bedrag. Geïnteresseerden steken hun hand in de lucht. Zodra het bedrag te hoog wordt en niemand nog een hand in de lucht steekt, is de eerste fase van de veiling voorbij. De woning is nog niet verkocht. In de tweede fase laat de veilingmeester de prijs telkens zakken. Als je dan kenbaar maakt de woning te willen voor dat bedrag, is de woning aan jou verkocht. Een veiling kan ook online plaatsvinden via de veilingwebsite van de NVM. Hier kun je online een huis kopen.

Hoe vaak mag je bieden op een huis?

Het maakt niet uit hoe vaak je biedt op een huis. Zolang je in gesprek bent met de verkopende partij, kun je een bod uitbrengen. De ongeschreven spelregel bij bieden op een huis is dat je wacht op een reactie voordat je een nieuw bod uitbrengt. Let op: bij bieden op inschrijving doe je eenmalig een bod.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 702 beoordelingen