Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Donderdag 30 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Hoe voorkom je een bod afgewezen zonder tegenbod?

Spannend! Je hebt een bod gedaan op jouw droomhuis en wacht vol spanning de reactie van de verkopende partij af. De makelaar belt en meldt: bod afgewezen zonder tegenbod. Hoe kun je dit voorkomen?

Voorkom bod afgewezen zonder tegenbod met een reëel bod

Voordat je een bod uitbrengt, is het van belang dat je duidelijk in kaart heb gebracht wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Op deze manier kun je een bod uitbrengen dat past bij jouw situatie. Zo kan je bijvoorbeeld de hoogte van jouw maximale hypotheek berekenen op Moneywise. Een te hoog bod kan ervoor zorgen dat je in financiële problemen komt en een te laag bod kan er daarentegen voor zorgen dat jouw droomhuis aan je neus voorbij gaat. Daarbij is het ook van belang dat je rekening houdt met de daadwerkelijke woningwaarde. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat de werkelijke waarde van de woning is. Enkele voorbeelden zijn het kadaster en HuisPrijskompas. Met deze informatie zal je sneller een reëel bod uit kunnen brengen. De verkopende partij is dan eerder geneigd jouw bod serieus te nemen.

Een reëel bod gedaan maar bod afgewezen zonder tegenbod?
Meestal ontvang je na een openingsbod een reactie van de verkopende partij, maar in sommige gevallen wordt jouw bod afgewezen zonder tegenbod. Het kan zijn dat er meerdere biedingen zijn gedaan en dat hun bod hoger was dan dat van jou. Een logisch gevolg is dat de verkopende partij met hen in onderhandeling gaat. Het is lastig om dit te voorkomen. De verkoopmakelaar hoeft jouw deze details niet te vertellen.

Ontbindende voorwaarden en bod afgewezen zonder tegenbod

Een reactie van de verkopende partij blijft niet alleen uit bij een te laag bod op huis. Ook de opgenomen ontbindende voorwaarden kunnen hierbij een rol spelen. Stel dat je een reëel bod hebt uitgebracht en er nog een geïnteresseerde koper is met een gelijk of zelfs lager bod, maar zonder “onder voorbehoud van financiering”. Dan kan het zomaar zijn dat de koper voor de andere partij kiest, omdat hij dan niet in onzekerheid hoeft te zitten of de financiering wel rond komt. Het resultaat: jouw bod afgewezen zonder tegenbod. Is het dan beter om geen ontbindende voorwaarden op te nemen? Nee, alleen als je geen financiering nodig hebt! Want wanneer je dit achterwege laat en je krijgt je financiering niet rond dan wordt er in de meeste gevallen een boete gerekend van circa 10% van de aankoopprijs. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! 
Het kan lijken dat ontbindende voorwaarden opnemen een negatieve uitwerking heeft op de verkoper van de woning. Maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Als jij kan zorgen dat jij de gunfactor hebt, dan doen de ontbindende voorwaarden er een stuk minder toe. Dit doe je bijvoorbeeld door in te gaan op de datum van overdracht of het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar geeft de verkopende partij het gevoel en een stuk zekerheid dat dingen snel en goed afgerond zullen worden.

Minder risoco op bod afgewezen zonder tegenbod

Vanuit het oogpunt kostenbesparing wordt er soms gekozen om de onderhandelingen zelf te doen. Daar is niets mis mee. Er is tegenwoordig veel informatie te vinden, zo ook ons gratis e-book ‘Wie biedt er meer? Bieden op een huis’. Als je zelf een reëel bod kan bepalen en daarmee voorkomt dat je een te laag bod op huis doet, dan kan het zomaar zijn dat je in de race zit op weg naar jouw droomhuis. Maar in veel gevallen blijkt dit toch niet zo eenvoudig als het lijkt en grijp je net naast jouw droomwoning. Om zoveel mogelijk kans te maken is het belangrijk om de gunfactor te hebben. Dit behaal je heel simpel door vriendelijk te blijven en met respect over de woning te praten. Maar ook door in te spelen op de wensen van de verkopende partij. Hierbij kun je denken aan instemmen met de overdrachtsdatum of spullen overnemen die zij graag achter willen laten in de woning. Er is gebleken dat een aankoopmakelaar de gunfactor in vele gevallen vergroot. De verkopende partij heeft dan de zekerheid dat alles snel en goed wordt afgehandeld. Daarbij komt dat een aankoopmakelaar in veel gevallen net wat serieuzer wordt genomen, dan de particuliere koper, en een tegenbod waarschijnlijker is.

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

In tijden als deze kan het erg lastig zijn om in onderhandeling te komen. Libero Aankoop helpt je graag. Zo bieden wij veel gratis informatie aan voor een super aankoop, te denken valt aan onze e-books en online training vol met gouden aankoop tips. Uiteraard helpen onze aankoopmakelaars jou graag bij de aankoop van jouw woning. Bel voor meer informatie 088-4303022 of laat één van onze experts contact met jou opnemen.

Gratis adviesgesprek

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 551 beoordelingen