Aankoopmakelaardij-informatie

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 18 augustus om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Eerste huis kopen stap voor stap

Misschien woon je nog bij je ouders, huur je een woning of woon je nog op kamers en is het tijd geworden om jouw eerste woning te kopen. Als starter op de woningmarkt heb je doorgaans weinig kennis over wat er allemaal speelt. Ook komt er best veel op je af. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je jouw eerste woning gaat kopen. De beste eerste huis kopen tips vind je hier.

Eerste huis kopen tip: start met de hypotheek

Voordat je op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning is het verstandig om langs een hypotheekadviseur te gaan. Hij kan jou vertellen wat je maximaal kunt lenen en houdt daarbij rekening met jouw eventuele studieschuld. Dan weet je ook in welke prijsklasse je jouw eerste huis kunt kopen. Het is namelijk erg vervelend om verliefd te worden op een woning en later blijkt dat deze boven jouw budget valt. 

Wensenlijst starterswoning samenstellen

Nu je weet wat jouw budget is, kun je een wensen- en eisenlijst gaan maken. Maak hier een duidelijk overzicht van, zodat je er altijd weer naar kunt kijken.

Wensen waaraan je kunt denken, zijn:

  • Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw?
  • Wat voor type woning zoek je? Een rijtjeswoning, appartement of vrijstaande woning?
  • Hoeveel kamers dient je woning te hebben? Overweeg daarbij ook je toekomstplannen, waar wellicht gezinsuitbreiding bij hoort.
  • In welke buurt dient je woning te staan? Welke faciliteiten zou je graag in de buurt willen hebben? Je kunt dan denken aan een geschikte basisschool, supermarkten of juist natuurschoon dat je in de buurt wenst.
  • Wil je wel of geen tuin? En een aparte studeerkamer, garage of mogelijkheden tot het creëren van een eigen praktijk?

Heb je heel veel wensen en eisen? Zet dan jouw belangrijkste eis bovenaan. Bij welke wens ben je minder verdrietig als deze niet terug te vinden is in jouw droomwoning? Zet die dan onderaan.

Starterswoning gevonden

Je weet wat je maximaal kunt lenen, je hebt een wensen en eisenlijstje gemaakt en dan vindt je jouw droomwoning. En dan? Dan ga je de woning bezichtigen. Ben je na de bezichtiging nog steeds erg enthousiast over de woning? Dan is het tijd om een openingsbod uit te brengen. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bod uit te brengen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar zal jou namelijk het gehele aankoopproces begeleiden. Zo weet je precies wanneer je welke stappen moet nemen.

E-book

Voor jou is het handig om joue eerste huis kopen stap voor stap te doorlopen. Want hoe weet je nu zeker dat je overal aan denkt? Omdat wij dit begrijpen, hebben wij speciaal voor jou een e-book ontwikkeld. Dit e-book staat vol met belangrijke tips voor het zoeken naar een woning. Je kunt dit e-book gratis downloaden!

Wanneer je jouw droomwoning inmiddels hebt gevonden, is het tijd om de woning te bezichtigen of zelfs al om een bod uit te brengen. Ook daar hebben wij diverse e-books voor ontwikkeld.

Op zoek naar een woning

Tweede fase aankoop eerste woning

Of je nu een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld of niet, nadat je een prijs bent overeengekomen met de verkopende partij ben je toe aan de tweede fase. Dat betekent dat jij (of jouw aankoopmakelaar) twee experts moet gaan inschakelen:

  • Bouwkundige expert. Deze zal samen met jou een meeloopkeuring door de woning doen. Zo weet je precies in welke staat de woning verkeerd. Ook kan de bouwkundige expert jou vertellen welke verbouwingen mogelijk zijn en wat hier de verwachte kosten van zullen zijn.
  • Taxateur. Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze zal een taxateur voor jou opstellen. 

Komen uit de keuringen geen onverwachte gebreken? Dan kun je daadwerkelijk jouw eerste huis kopen! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een handtekening te zetten onder het (voorlopig) koopcontract. 

Twijfel je nog of je de koop van jouw eerste woning zelf wilt gaan doen? Vraag dan een vrijblijvend advies gesprek met ons aan. Wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Sluiten
Waar kunnen we jou mee helpen?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 606 beoordelingen