Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 7 december om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Aankoopmakelaardij-informatie

Eerste huis kopen

Een eerste huis kopen doe je niet zomaar. Een woning kopen vergt een goede voorbereiding. Zeker als het om jouw eerste huis kopen gaat. Libero Aankoop helpt.

Huren of kopen als starter?

Of jij een starterswoning gaat kopen of liever gaat huren is grotendeels afhankelijk van jouw financiële situatie. Jij moet genoeg inkomen hebben voor een hypotheek.

Het grote voordeel aan je eerste huis kopen is dat je vermogen opbouwt. Je betaalt hypotheekrente, maar met elke aflossing wordt de woning steeds meer van jou zelf. Als je de woning verkoopt is al het geld weer van jou. Bij een huurwoning betaal je huur: geld dat je nooit meer terug ziet. Daarvoor krijg je wel flexibiliteit terug en hoef je niet zelf onderhoud aan het pand te regelen.

Eerste huis kopen zonder eigen geld?

Als je een huis koopt betaal je naast de vraagprijs van de woning ook bijkomende aankoopkosten. Deze kosten worden ook wel “kosten koper” genoemd. Hieronder vallen bijvoorbeeld makelaarskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten kan je niet meefinancieren in de hypotheek. Een hypotheek mag namelijk maar tot 100% van de woningwaarde bedragen. De bijkomende aankoopkosten van een woning moet je dus van je eigen geld betalen. Hiervoor kun je een lening krijgen van de hypotheek of van ouders.

Starterswoning kopen: hoe moet ik bezichtigen?

Tijdens de bezichtiging verzamel je belangrijke informatie over de woning. Dat is belangrijk voor het onderhandelingsproces later. De perfecte bezichtiging van een starterswoning doe je met de tips uit ons gratis e-book “Jouw perfecte bezichtiging”. Download het nu!

Een bod doen: hoe werkt dat?

Bieden op een starterswoning is niet makkelijk. Je moet onderhandelen over de prijs, want je wilt niet te veel betalen. Moet je overbieden, of een laag startbod doen? Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Hij weet precies hoe hij jouw eerste woning succesvol moet aankopen.

Eerste huis kopen tips

Bij een starterswoning kopen is ervaring je sterkste bondgenoot. Dit zijn de eerste huis kopen-tips van Libero Aankoop zelf:

1. Hypotheek eerste huis: op tijd uitzoeken

Voordat je op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning is het verstandig om langs een hypotheekadviseur te gaan. Hij kan jou vertellen wat je maximaal kunt lenen. Hij houdt daarbij rekening met jouw eventuele studieschuld. Zo weet je in welke prijsklasse je jouw eerste huis kunt kopen. Het is namelijk erg vervelend om verliefd te worden op een woning en later blijkt dat deze boven jouw budget valt. 

2. Wensenlijst starterswoning samenstellen

Nu je weet wat jouw budget is, kun je een wensen- en eisenlijst gaan maken. Maak hier een duidelijk overzicht van, zodat je er altijd weer naar kunt kijken.

Wensen waaraan je kunt denken, zijn:

  • Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw?
  • Wat voor type woning zoek je? Een rijtjeswoning, appartement of vrijstaande woning?
  • Hoeveel kamers dient je woning te hebben? Overweeg daarbij ook je toekomstplannen, waar wellicht gezinsuitbreiding bij hoort.
  • In welke buurt dient je woning te staan? Welke faciliteiten zou je graag in de buurt willen hebben? Je kunt dan denken aan een geschikte basisschool, supermarkten of juist natuurschoon dat je in de buurt wenst.
  • Wil je wel of geen tuin? En een aparte studeerkamer, garage of mogelijkheden tot het creëren van een eigen praktijk?

Heb je heel veel wensen en eisen? Zet dan jouw belangrijkste eis bovenaan. Bij welke wens ben je minder verdrietig als deze niet terug te vinden is in jouw droomwoning? Zet die dan onderaan.

3. Slim starterswoning zoeken

Met je financiële mogelijkheden en wensenlijstje in het achterhoofd is het nu tijd om op zoek te gaan naar jouw eerste huis. Voor jou is het handig om jouw eerste huis kopen stap voor stap te doorlopen. Want hoe weet je nu zeker dat je overal aan denkt? Omdat wij dit begrijpen, hebben wij speciaal voor jou een e-book ontwikkeld. Dit e-book staat vol met belangrijke tips voor het zoeken naar een woning. Je kunt dit e-book gratis downloaden!

Op zoek naar een woning

4. Bepaal een goed openingsbod

Je weet wat je maximaal kunt lenen, je hebt een wensen en eisenlijstje gemaakt en je hebt jouw droomwoning gevonden. En dan? Dan ga je de woning bezichtigen. Ben je na de bezichtiging nog steeds erg enthousiast over de woning? Dan is het tijd om een openingsbod uit te brengen. Lees ook eens onze tips voor een goed openingsbod bepalen. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar zal jou namelijk het gehele aankoopproces begeleiden. Zo weet je precies wanneer je welke stappen moet nemen.

5. Schakel experts in

Of je nu een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld of niet, nadat je een prijs bent overeengekomen met de verkopende partij ben je toe aan de tweede fase. Dat betekent dat jij (of jouw aankoopmakelaar) twee experts moet gaan inschakelen:

  • Bouwkundige expert. Deze zal samen met jou een meeloopkeuring door de woning doen. Zo weet je precies in welke staat de woning verkeert. Ook kan de bouwkundige expert jou vertellen welke verbouwingen mogelijk zijn en wat hier de verwachte kosten van zullen zijn.
  • Taxateur. Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze zal een taxateur voor jou opstellen. Nog op zoek naar een taxateur? Vergelijk hier de prijzen.

Komen uit de keuringen geen onverwachte gebreken? Dan kun je daadwerkelijk jouw eerste huis kopen! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een handtekening te zetten onder het (voorlopig) koopcontract. 

Twijfel je nog of je de koop van jouw eerste woning zelf wilt gaan doen? Vraag dan een vrijblijvend advies gesprek met ons aan. Wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 710 beoordelingen