Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Maandag 28 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Aankoopmakelaardij-informatie

Wanneer je wel of niet een aankoopmakelaar moet inschakelen

Vaak wordt ons de vraag gesteld of het verstandig is een aankoopmakelaar wel of niet in te schakelen en of de aankoop van een woning niet zelf kan worden gedaan. Op deze pagina vind je de voor- en nadelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar. Als je een huis wilt gaan kopen, vraag je je misschien wel af: waarom een aankoopmakelaar?

Aankoopmakelaar wel of niet - algemene tip:
In het verleden was het inschakelen van een aankoopmakelaar noodzakelijk, aangezien alleen makelaars het overzicht hadden van woningen die te koop stonden. Nu staan vrijwel alle huizen die bij makelaars in de verkoop staan ook te koop op internet. Een aankoopmakelaar een zoekopdracht geven, is daardoor minder noodzakelijk geworden. Er zijn nog wel makelaars die deze service aanbieden, maar de kosten voor deze makelaar zullen daarmee ook omhoog gaan. Voordelen aankoopmakelaar zoeken tip! Kijk dus altijd naar het pakket dat aankoopmakelaars aanbieden en welk onderdeel van dat pakket voor jou relevant is. Zelf zoeken naar woningen kan gemakkelijk via websites als Funda.nl, VBO.nl en Jaap.nl.

Huis kopen met of zonder aankoopmakelaar

Geen aankoopmakelaar inschakelen

Voordelen aankoopmakelaar:

 • Je bespaart kosten op het inschakelen van een aankoopmakelaar. Let er wel op dat je van tevoren bekijkt wat je eigen resultaat op onderhandelingen zou kunnen zijn en wat een aankoopmakelaar kan (of zegt wat hij kan), en bereken aan de hand daarvan of je daadwerkelijk goedkoper uit bent wanneer je geen aankoopmakelaar inschakelt. Veel huizenkopers focussen vooral op de kosten van een aankoopmakelaar in plaats van te kijken naar de uiteindelijke opbrengst. Denk je dat je zelf net zoveel resultaat kunt boeken als een aankoopmakelaar? Dan kun je overwegen geen aankoopmakelaar in te schakelen.
 • Doordat je zelf de aankoop doet, en het huis wilt kopen zonder makelaar, heb je nauw contact met de verkoper. Dit kan voor jou prettig zijn en er is minder sprake van een communicatieruis, aangezien er geen partij tussen zit.
 • Je hebt alle tijd rustig na te denken over de aankoop van een woning. Er zijn makelaars die zo snel mogelijk moeten aankopen, waardoor er veel druk op de aankoop komt te liggen.

Nadelen aankooopmakelaar:

 • De verkoopmakelaar zal zijn trukendoos openen zodra hij merkt dat er geen aankoopmakelaar is ingeschakeld door de koper. Wees dus scherp en alert.
 • Het proces dat voor de aankoopmakelaar dagelijkse kost is, moet je zelf doorlopen. Denk daarbij ook aan het controleren van de koopakte (altijd opgemaakt door de verkopende partij); het kan verstandig zijn deze akte te laten controleren door iemand uit jouw netwerk die verstand heeft van juridische processen en voorwaarden.

Ga je zelf de woning aankopen?
Probeer in dat geval wel alsnog een taxateur en een bouwkundig specialist in te schakelen. Ken je iemand die bekend is met juridische bepalingen en voorwaarden? Laat die persoon dan jouw koopcontract controleren.

Wel een aankoopmakelaar inschakelen

Voordelen aankoopmakelaar:

 • Een aankoopmakelaar kent het aankoopproces als geen ander. Hij wijst jou op zaken die je wellicht over het hoofd zou zien en voert de onderhandelingen kundig dankzij zijn jarenlange ervaring. Door de informatie die hij bij de verkoper los probeert te krijgen, weet hij al snel wat een reëel openingsbod is.
 • De verkoopmakelaar zal zijn trukendoos gesloten houden zodra hij ziet dat hij te maken heeft met een aankoopmakelaar.
 • De aankoopmakelaar kan de woning objectief beoordelen, aangezien hij geen enkel gevoel heeft bij de woning.
 • De aankoopmakelaar zal altijd het koopcontract voor jou controleren, nadelige bepalingen voor je wegfilteren en ontbindende voorwaarden voor je opnemen. Hij kan deze ontbindende voorwaarden tevens meenemen in de onderhandelingen.
 • Een volledige service van een aankoopmakelaar omvat ook een bouwkundige controle en een taxatierapport. Voert de aankoopmakelaar deze niet zelf uit? Dan zal hij externe deskundigen inschakelen. Je kunt denken aan een bouwkundig ingenieur en een erkend taxateur.
 • Er is veel tijdswinst door deskundige afwikkeling. Hierdoor verlies je geen onnodige tijd. Dit kan onder andere gunstig zijn voor de verkoop van je eigen huis, maar is in sommige situaties ook noodzakelijk, als er bijvoorbeeld meerdere geïnteresseerden zijn.
 • Doordat een aankoopmakelaar in de meeste gevallen meer van de prijs af krijgt dan een particulier dat kan, verdient hij zich gemakkelijk terug. Dit levert je al snel duizenden euro's op.

Nadelen aankoopmakelaar:

 • Doordat het aankopen van een woning voor de aankoopmakelaar dagelijkse kost is, kan het voorkomen dat je niet meer weet in welke fase van de aankoop je zit en dat het allemaal wel erg snel gaat. Een professionele aankoopmakelaar zal je echter netjes op de hoogte houden van de stappen die genomen worden.
 • Hoe weet je nu zeker dat de aankoopmakelaar die voor jou werkt daadwerkelijk zijn best doet? Dit weet je niet wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt die een vast tarief hanteert, of een percentage van de aankoopprijs. In het eerste geval krijgt de aankoopmakelaar zijn verdienste toch wel, of hij nu zijn best doet of niet. In het tweede geval krijgt de aankoopmakelaar zelfs meer als de aankoopprijs hoger is. Dit ligt dus helemaal niet in lijn met de wensen van de klant. Kies dus nooit voor een aankoopmakelaar die het tarief berekent op basis van een percentage van de aankoopprijs. Hoe je zeker weet dat de aankoopmakelaar zijn best doet? Door de voordelen aankoopmakelaar in te schakelen die zijn tarief baseert op basis van zijn resultaten, want hierdoor is de aankoopmakelaar meer dan gemotiveerd de prijs voor je naar beneden te krijgen.

Bekijk het tarief van de Libero Aankoop en bereken wat je kunt besparen.

Aankoopmakelaar inschakelen - Voordelen aankoopmakelaar benutten!

Bij de beslissing om een aankoopmakelaar wel of niet  in te schakelen, let er dan op dat deze:

 • Onafhankelijk te werk gaat. Dit betekent dat hij dus uitsluitend aankoopmakelaar is en niet ook verkoopmakelaar.
 • Zijn aankoopmakelaar kosten berekent op basis van resultaat dat hij boekt. Doet hij dit niet? Dan weet je nooit zeker of hij daadwerkelijk zijn best doet.

Schakel geen aankoopmakelaar in indien:

 • Je bekend bent met alle ins en outs in het aankoopproces;
 • Je je niet laat misleiden door de verkoopmakelaar;
 • Je geen juridische begeleiding nodig hebt;
 • De woning niet vanuit bouwkundig oogpunt bekeken hoeft te worden;
 • Je geen taxatierapport nodig hebt;
 • Je verwacht dat je net zoveel resultaat kunt behalen als de aankoopmakelaar.

Heb je aan de hand van de informatie "aankoopmakelaar wel of niet" op deze site nog vragen? 

Vrijblijvend informeren

Sluiten
Live chat - Online