Dit moet je weten over het voorlopig koopcontract

Zodra jouw bod (of dat van de aankoopmakelaar) geaccepteerd is, is het hoog tijd om het voorlopig koopcontract op te maken. De verkoopmakelaar neemt deze taak voor zijn rekening. Zodra deze koopakte compleet is, zal er een datum afgesproken worden om hem te ondertekenen. Hierna wacht alleen de overdracht van het huis bij de notaris nog.

Koopakte woning opstellen

De verkoopmakelaar stelt de koopakte op aan de hand van gegevens die jij hebt aangeleverd en de afspraken die tijdens het onderhandelen zijn gemaakt. Vaak duurt het ongeveer een week om het voorlopig koopcontract van jouw nieuwe woning op te stellen. In het voorlopig koopcontract staan alle afspraken die tussen de verkoper en de koper zijn gemaakt. Bij de inhoud van de koopakte moet je denken aan:

  • De prijs van de woning;
  • De overdrachtsdatum;
  • Afspraken over roerende goederen;
  • Afspraken over reparaties;
  • Persoonlijke gegevens van beide partijen.

Voorlopig koopcontract?

De koopakte is niet vrijblijvend, ook als wordt het vaak een voorlopig koopcontract genoemd. Zodra jij het voorlopig koopcontract hebt getekend, heb je de woning gekocht. Als je daarna van de koop wilt afzien, moet je dit binnen de wettelijke bedenktijd kenbaar maken of je moet een beroep doen op de ontbindende voorwaarden die je hebt laten opnemen in de koopakte. De wettelijke bedenktijd bedraagt drie dagen, waarvan twee dagen een reguliere werkdag moeten zijn. Indien de wettelijke bedenktijd verstreken is en je van de koop wilt afzien, zul je een beroep moeten doen op de ontbindende voorwaarden. Dit is echter volledig afhankelijk van de voorwaarden die jij in het koopcontract hebt laten opnemen.

Controle koopakte

Een voorlopig koopcontract is een ingewikkeld document. Er staat veel informatie in en een foutje zit in een klein hoekje. Het is erg belangrijk dat je de koopakte controleert. Fouten kunnen nu nog aangepast worden, maar bij de overdracht bij de notaris is het belangrijk dat er geen fouten meer in het koopcontract staan. Libero Aankoop controleert altijd de koopakte en stuurt jou een begrijpelijk verslag van de bevindingen. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden!

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 664 beoordelingen