Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 26 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Wat doet een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar: op deze krappe woningmarkt hoor je steeds meer over deze onderhandelexpert die helpt met het aankopen van woningen. Heb jij ook een aankoopmakelaar nodig? Op deze pagina lees je een uitgebreide uitleg over de verschillende taken van de aankoopmakelaar, de kosten van een aankoopmakelaar en waar je op moet letten als een aankoopmakelaar kiest.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis. De aankoopmakelaar heeft verstand van de woningmarkt, wat er te koop staat en welke huizen er in de verkoop komen. De uitgebreide kennis van een aankoopmakelaar vergroot jouw kansen op de woningmarkt.

De aankoopmakelaar helpt altijd bij de onderhandelingen over de prijs, maar helpt soms ook bij het vinden van een geschikte woning en het inschakelen van een taxateur, bouwkundige en notaris.

De huidige woningmarkt is zo krap dat huizen vaak voor de vraagprijs of boven de vraagprijs worden verkocht. Het komt zelfs vaak voor dat je zonder aankoopmakelaar er niet eens tussenkomt, zo overspannen is de woningmarkt.

Taken van de aankoopmakelaar

Taken van de aankoopmakelaar

Het takenpakket van de aankoopmakelaar staat niet vast. De mogelijke taken van de aankoopmakelaar worden hieronder besproken.

Een huis zoeken

Sommige aankoopmakelaars houden zich bezig met de zoektocht naar jouw nieuwe huis. Zij helpen jou met bedenken wat voor soort woning, prijsklasse en locatie past bij jouw wensen. Daarnaast zijn aankoopmakelaars op de hoogte van de woningmarkt en vinden soms zelfs huizen die nog niet “op de markt” (lees: Funda) staan.

Voordat je een aankoopmakelaar inschakelt, moet je vaststellen wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hiervoor heb je een financieel adviseur nodig. Ga je een huis zoeken? Bepaal dan daarvoor hoeveel je uit kunt geven.

Bezichtigen met de aankoopmakelaar

Sommige aankoopmakelaars zullen samen met jou een huis bezichtigen. In dat geval zal de aankoopmakelaar kritisch de woning bekijken en vragen stellen aan de verkoper over o.a. de bouwkundige staat. Op basis van de bezichtiging geeft de aankoopmakelaar advies over de woning en maakt een schatting van de prijs.

Andere aankoopmakelaars hebben zich volledig gespecialiseerd in de aankoop van het huis. Jij neemt de zoektocht en bezichtiging op je. De aankoopmakelaar kan je hier wel in ondersteunen, bijvoorbeeld met een een online training. Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan schakel je de aankoopmakelaar in.

Onderhandelen over de vraagprijs

De belangrijkste taak van de aankoopmakelaar is het vinden van de beste prijs voor jouw nieuwe huis. Dit doet hij door te onderhandelen met de verkopende partij. Een aankoopmakelaar kent het aankoopproces als geen ander. Hij wijst jou op zaken die je wellicht over het hoofd ziet en weet door zijn jarenlange ervaring precies hoe hij moet onderhandelen. Door de informatie die hij bij de verkoper los weet te krijgen, weet hij al snel wat een reëel openingsbod is. Zo betaal je met een aankoopmakelaar minder voor je huis dan zonder aankoopmakelaar.

Begeleiding na de aankoop

Een goede aankoopmakelaar begeleidt je ook na het prijsakkoord. Een goede aankoopmakelaar wijst je op dingen die je nodig hebt om een huis te kunnen kopen, zoals:

 • Een hypotheekadviseur of bank om een hypotheek af te sluiten;
 • Een bouwkundige keuring om aan je onderzoeksplicht te voldoen en geen kat in de zak te kopen;
 • Een taxatierapport;
 • Een notaris voor de overdracht van het huis.

Een goede aankoopmakelaar zal deze dingen voor je regelen of je refereren naar experts uit hun netwerk. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar met het controleren van het koopcontract.

Wanneer een aankoopmakelaar inschakelen

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dit is in de meeste gevallen handig. In deze gevallen kan een aankoopmakelaar jou helpen:

 • Je bent onzeker over het aankoopproces en weet niet waar je op moet letten;
 • Je hebt hulp nodig bij de onderhandelingen;
 • Je bent druk en hebt te weinig tijd om zelf een huis te kopen (of je hebt geen zin!);
 • Je wilt zo min mogelijk betalen voor een woning.

Een aankoopmakelaar helpt jou om de aankoop van jouw woning zo goed mogelijk te laten verlopen. Jij ervaart dus minder stress en kunt veel geld besparen op de vraagprijs van de woning.

Aankoopmakelaar kosten

De traditionele aankoopmakelaar hanteert een makelaarscourtage als tarief. Courtage betekent bij aankoopmakelaars een percentage van de aankoopprijs. De gemiddelde makelaarscourtage bedraagt 1,5% excl. btw. van de verkoopprijs. Bij een woning van € 225.000 rekent de makelaar dus al € 3.375 excl. btw, bij een woning van € 450.000 betaal je € 6.750 excl. btw. Deze aankoopmakelaar krijgt dus meer betaald als jij een duurdere woning koopt.

Libero Aankoop hanteert een prestatietarief. Dit is een standaard tarief, plus een percentage van het onderhandelingsresultaat. Dit type aankoopmakelaar wordt dus pas goed betaald als hij jou een hoop geld heeft bespaard.

Voorbeeldberekening
Vraagprijs
Aankoopprijs
Resultaat
Basistarief: (..)
Onderhandelingsresultaat: (..)
Totaal: (..)
(..)

Voordelen aankoopmakelaar

 • Een aankoopmakelaar is volledig gespecialiseerd in het aankoopproces. Door zijn jarenlange ervaring weet hij precies hoe hij om moet gaan met de verkopende partij. Zo vindt hij voor jou de beste prijs voor jouw succesvolle aankoop.
 • De verkoopmakelaar zal zijn trukendoos gesloten houden zodra hij ziet dat hij te maken heeft met een aankoopmakelaar.
 • De aankoopmakelaar kan de woning objectief beoordelen, aangezien hij geen enkel gevoel heeft bij de woning.
 • De aankoopmakelaar zal altijd het koopcontract voor jou controleren, nadelige bepalingen voor je wegfilteren en ontbindende voorwaarden voor je opnemen. Hij kan deze ontbindende voorwaarden tevens meenemen in de onderhandelingen.
 • Met een aankoopmakelaar bespaar je veel tijd op de aankoop van je huis. Hij regelt de onderhandelingen en schakelt deskundigen in, zodat jij dat niet hoeft te doen. Dat is niet alleen handig tijdens de verkoop van je eigen huis, maar kan zelfs noodzakelijk zijn in een krappe woningmarkt waar snel gehandeld moet worden.
 • Een aankoopmakelaar vindt de beste prijs voor jouw nieuwe woning en verdient zichzelf zo terug.

Nadelen aankoopmakelaar

 • Een aankoopmakelaar, zeker met een makelaarscourtage, kan prijzig zijn.
 • Sommige aankoopmakelaar hebben toch verstrengelde belangen, zeker als er met een vast percentage op de aankoopprijs als courtage gehandeld wordt. Deze aankoopmakelaars zullen minder hun best doen om voor jou de laagste prijs te krijgen. Dit kun je voorkomen door een prestatietarief af te spreken.

Is een aankoopmakelaar verplicht?

Een aankoopmakelaar is niet verplicht. Je mag een huis kopen zonder een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoop of verkoop van een huis kan ook zonder makelaar. Hiermee bespaar je enerzijds kosten op de aankoopmakelaar of verkopend makelaar, maar anderzijds onderhandelt een aankoopmakelaar vaak beter dan je zelf zou kunnen. Aankoopbegeleiding is immers dagelijkse kost voor een aankoopmakelaar, terwijl jij maar een paar keer een huis zal kopen.

Moet je dan wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Een aankoopmakelaar helpt jou om de aankoop van jouw woning zo goed mogelijk te laten verlopen. Jij ervaart dus minder stress en kunt veel geld besparen op de vraagprijs van de woning.

Huis kopen zonder aankoopmakelaar

Zelf een huis kopen, zonder aankoopmakelaar, kan natuurlijk ook. Als jij vertrouwen hebt in je eigen onderhandelvaardigheden en genoeg tijd en energie hebt om huizen te zoeken, bezichtigen, te onderhandelen en experts in te schakelen, dan kan je geld besparen op een aankoopmakelaar. Wel is het dan belangrijk dat jij volledig op de hoogte bent van de woningmarkt en wat je moet doen om succesvol een woning aan te kopen.

Wil jij zelf een huis kopen? Dan is de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop wat voor jou. Daar leer jij hoe je succesvol alle stappen van het aankoopproces doorloopt en een Gouden Aankoop doet. Krijg o.a. een live demonstratie van hoe je een goed startbod bepaalt en stel vragen aan een team van aankoopexperts. Zo doe je zelf een geslaagde aankoop.

De aankoopmakelaar van Libero Aankoop

Libero Aankoop biedt complete aankoopbegeleiding voor een eerlijk tarief. Heb jij een huis op het oog? Dan vinden wij voor jou de beste prijs. Dit heeft Libero Aankoop jou allemaal te bieden:

 • Landelijke aankoopbegeleiding;
 • (Financieel) advies;
 • Hulp bij de keuze voor een hypotheekadviseur;
 • Onderhandelingen over de aankoopprijs;
 • Een eerlijk vast tarief met prestatiebeloning;
 • No cure, no pay (geen prijsakkoord, geen kosten);
 • Bouwkundige meeloopkeuring;
 • Gevalideerde taxatie;
 • Online aankoopmakelaar, dus supersnel handelen.

Neem nu vrijblijvend contact op voor meer informatie.

De aankoopmakelaar: waar moet je op letten

Als je een aankoopmakelaar inschakelt, is het belangrijk dat je op de volgende zaken let.

Takenpakket

Zoals hierboven besproken, heeft een aankoopmakelaar geen vast takenpakket. Zoek van tevoren uit wat jij zoekt in een aankoopmakelaar. Als je een aankoopmakelaar hebt gekozen, zet dan alle afspraken op papier. Spreek ook af wanneer en onder welke voorwaarden jij de opdracht in mag trekken, en wat de kosten hiervan zullen zijn.

Kosten aankoopmakelaar

Houd bij het vergelijken van aankoopmakelaars de tarieven goed in de gaten. Zoals eerder uitgelegd hanteren sommige aankoopmakelaars een vast percentage van de aankoopprijs. Dit type aankoopmakelaar heeft gemengde belangen, omdat hij meer betaald krijgt als jij uiteindelijk een hogere aankoopprijs betaalt. De beste oplossing is het afspreken van een vast bedrag plus een prestatiebeloning afhankelijk van het onderhandelingsresultaat. Zo ben jij ervan gegarandeerd dat de aankoopmakelaar zijn uiterste best voor jou doet.

Makelaarscourtage fiscaal aftrekbaar?

Het makelaarscourtage is niet fiscaal aftrekbaar. De kosten voor een aankoopmakelaar vallen namelijk niet onder de “kosten koper”.

Inspanningsverplichting

Als jij vindt dat de makelaar te weinig voor je doet, dan heb je het recht om kosteloos de overeenkomst te ontbinden. Dit heeft te maken met de inspanningsverplichting van de aankoopmakelaar. Hiervoor is het zeer belangrijk dat jij alle correspondentie en activiteiten schriftelijk vastlegt.

Geen kooop en verkoop

De belangen van de aankoopmakelaar mogen niet verstrengelen. Daarom mag een aankoopmakelaar niet betrokken zijn bij de verkoop van een huis dat hij zelf als verkoopmakelaar aanbiedt. Als jij een aankoopmakelaar inschakelt die ook huizen verkoopt, dan verklein je dus het woningaanbod.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 658 beoordelingen