Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 10 augustus om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Aankoopmakelaardij-informatie

Huis kopen stappenplan

Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, het kopen van een woning brengt altijd weer veel vragen en spanning met zich mee. Er is immers veel geld mee gemoeid en je zit zo een paar jaar aan de woning 'vast'. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren, zorgvuldig te werk te gaan en je ogen en oren goed open te houden. Libero Aankoop begeleidt je tijdens het hele aankoopproces, maar het is wel verstandig dat je goed op de hoogte bent van de stappen die voorafgaan aan het kopen van een huis.

Welke stappen huis kopen?

In ons 'huis kopen stappenplan' hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van alle stappen.

 1. Bepaal je woonwensen
 2. Bepaal je budget
 3. Op zoek naar een woning
 4. Schakel een makelaar in
 5. De woning bekijken
 6. Onderhandelingen
 7. Bouwtechnische keuring
 8. Tekenen van het contract
 9. Een taxatie
 10. Naar de notaris
 11. De oplevering en overdracht
 12. Je hebt een huis gekocht, gefeliciteerd!
 1. Bepaal je woonwensen


  Zorg dat je heel duidelijk voor ogen hebt hoe je je toekomstige woning voor je ziet. Waar staat de woning, hoe groot is de woning, hoeveel ruimte is er rondom de woning, staat de woning in een stad of in een dorp, welke voorzieningen moeten er in de buurt zijn en hoe ver wil je reizen van en naar je werk? Zet al deze wensen op papier.

 2. Bepaal je budget


  Voordat je op zoek gaat naar een woning dien je wel eerst te weten wat het budget is. Wat kun én wil je lenen van de bank? Met andere woorden, hoe hoog mag de hypotheek zijn en hoeveel mag het huis kosten. Houd ook rekening met onderhoud van de woning: hiervoor reken je per jaar ongeveer 1% van de kostprijs van de woning.

 3. Op zoek naar een woning


  Nu je weet hoe hoog de hypotheek mag zijn, kun je actief op zoek naar een woning. Dit kun je zelf doen op websites zoals Funda.nl en Jaap.nl. Je kunt ook een rondje rijden in de buurt waar je graag wilt wonen, misschien staat daar wel een mooie woning te koop. Wij raden je altijd aan om de woning in het echt te bekijken. Vind je het lastig om zelf op zoek te gaan naar een woning? Dan kun je natuurlijk een makelaar inschakelen, deze kan je helpen bij het zoeken naar een woning. Daarnaast staat een aankoopmakelaar je uiteraard ook bij tijdens het gehele aankoopproces.

 4. Schakel een makelaar in


  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles rondom de aankoop van een woning zelf te regelen. Maar het inschakelen van een aankoopmakelaar kan vele voordelen opleveren. Zo weet een makelaar welke trucjes de verkoopmakelaar toe kan passen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je voeren.

 5. De woning bekijken


  Heb je een woning gevonden? Dan wordt het tijd om de woning te bezichtigen. Het is daarbij zeer verstandig om iemand mee te nemen. Met z'n tweeën zie je immers meer dan alleen. Zorg dat je een blocnote, pen, digitale camera en een rolmaat bij je hebt. Je kunt dan notities maken per ruimte, foto's maken en ruimten opmeten.

 6. Onderhandelingen


  De onderhandelingen kun je zelf voeren, maar het is verstandig om daar Libero Aankoop voor in te schakelen. Onze makelaar weet immers de laagste prijs voor de woning te achterhalen. Dan weet jij zeker dat je nooit te veel betaalt voor je droomwoning.

 7. Bouwtechnische keuring


  Vooral bij wat oudere huizen is het belangrijk om een bouwtechnische keuring te laten doen. Als je Libero Aankoop inschakelt, zorgen wij altijd voor een lokale bouwkundige. Deze bouwkundige loopt samen met jou de woning nogmaals door. Het gaat hierbij om een mondelinge meeloopkeuring.
  Wil je meer weten over de bouwtechnische keuring? Download dan ons e-book.

  Bouwtechnische keuring

 8. Tekenen van het contract


  Als je bent overeengekomen over de prijs van de woning zal de verkopende makelaar je snel uitnodigen om het koopcontract te tekenen. Zorg dat je het koopcontract van tevoren uitgebreid hebt kunnen lezen. Alle afspraken en voorwaarden dienen in het contract vermeld te staan; pas als dat zo is, kun je het contract tekenen. Wanneer je Libero Aankoop inschakelt dan zullen wij je ook begeleiden en het contract voor je controleren.

 9. Een taxatie


  Als je een hypotheek af moet sluiten voor het kopen van de woning is het belangrijk dat de waarde van de woning wordt bepaald. Hypotheekverstrekkers vragen dan ook om een taxatierapport. Schakel je Libero Aankoop in dan regelen wij ook voor je dat er een taxatie wordt gedaan. Zelf een taxateur regelen? Bekijk hier de taxateurs in jouw regio.

 10. Naar de notaris


  De notaris regelt de koopakte, de leveringsakte en de hypotheekakte. Libero Aankoop begeleidt je naar de notaris en controleert ook de offerte van de notaris voor je.

 11. De oplevering en overdracht


  Bij het kopen van een nieuwbouwwoning dien je een opleveringsinspectie of bouwtechnisch onderzoek te laten doen. Bij bestaande bouw heb je te maken met een eindinspectie. Samen met de verkoper/makelaar loop je door de woning om te controleren of de verwarmingsketel en andere apparaten functioneren. Ook noteer je de meterstanden. Controleer de woning goed en als er problemen zijn dan dient dat ter plekke opgelost te worden. Na de eindinspectie teken je een formulier waarmee je verklaart dat je het huis in verwachte toestand hebt aangetroffen. Met dit formulier ga je naar de notaris, die alle stukken met je doorneemt, waarna je alles dient te ondertekenen.

 12. Je hebt een huis gekocht, gefeliciteerd!


Aankoopmakelaar inschakelen
Dit eerste huis kopen stappenplan kan op sommige plekken wat door elkaar heen lopen. Toch geeft het stappenplan huis kopen een goed idee van de activiteiten rondom het kopen van een huis.

Libero Aankoop staat je graag bij tijdens het gehele aankoopproces. Wil je ook begeleiding bij de aankoop van een woning? Vul dan geheel vrijblijvend ons contactformulier in, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 692 beoordelingen