Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Donderdag 2 mei om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Aankoopmakelaardij-informatie

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar bij aankoop van een huis? De kosten van een aankoopmakelaar variëren per makelaarskantoor. Dit komt doordat iedere makelaar zelf zijn tarief mag bepalen. Wanneer je de juiste aankoopmakelaar kiest, kan een aankoopmakelaar flink wat geld opleveren.

De beste prijs aankoopmakelaar

De makelaarskosten bij aankoop van een woning worden op verschillende manieren berekend:

  1. Sommige aankoopmakelaars werken voor een vast percentage van de definitieve aankoopprijs. Dit courtage varieert tussen één en twee procent van de koopsom. Wanneer we uitgaan van een woning die wordt verkocht voor € 250.000, ontvangt de aankoopmakelaar bij anderhalf procent dus € 3.750. 
  2. Andere aankoopmakelaars werken met een vaste prijs voor de aankoopmakelaar. Dit vaste tarief aankoopmakelaar ligt gemiddeld tussen de € 1.000 en € 5.000.
  3. De derde optie voor de kosten van een aankoopmakelaar is een percentage van het onderhandelingsresultaat. Hiermee weet je zeker dat de aankoopmakelaar zijn uiterste best zal doen om zoveel mogelijk van de vraagprijs af te krijgen. 

Voor alle opties valt wat te zeggen, maar de ideale berekening van de kosten van een makelaar bij aankoop zit hier niet tussen.

Gemiddelde kosten aankoopmakelaar

Om de klant een prettige garantie te geven, is een combinatie van bovenstaande opties het meest voordelig. Een minimum vast tarief dekt zo de basiskosten en een bedrag dat de aankoopmakelaar ontvangt als bonus op zijn prestatie zorgt ervoor dat de klant zeker weet dat de aankoopmakelaar zal onderhandelen tot de bodemprijs is bereikt.

Libero Aankoop hanteert de no cure no pay formule. Als wij geen prijsakkoord bereiken, sturen we ook geen factuur. Bij populaire woningen waar geen onderhandelingsruimte is, hanteren wij een vast tarief van €1248 voor de volledige aankoopbegeleiding. Is er wel ruimte voor onderhandeling dan vragen wij €1248 + 10% van het behaalde onderhandelingsresultaat voor de volledige aankoopbegeleiding. Onderstaand vindt u een rekenvoorbeeld voor de kosten van een makelaar bij aankoop van een huis.

Klassieke kosten makelaar aankoop huis:
Vraagprijs woning: € 250.000.
Onderhandeld naar: € 240.000
Makelaar ontvangt 1,5% over de aankoopprijs. Je betaalt in dit geval € 3.600.

Prijs aankoopmakelaar Libero Aankoop:
Vraagprijs woning: € 250.000
Onderhandeld naar: € 230.000
Makelaar ontvangt: € 1248 plus 10% van het verschil tussen vraagprijs en aankoopprijs: € 2.000 
Je betaalt in het laatste geval (€ 2.000 plus € 1248 is) € 3.248.

Naast het feit dat je minder betaalt, ligt het verschil voor jou vooral in de winst die je overhoudt

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Makelaarskosten bij aankoop woning aftrekbaar?

Het hangt af van de aankoopmakelaar of er kosten aftrekbaar zijn voor de belasting. De kosten aankoopmakelaar zelf zijn niet aftrekbaar, maar de kosten voor een taxateur zijn wel fiscaal te verrekenen. In de meeste gevallen schakelt een aankoopmakelaar een taxateur in om de woning te taxeren. Bijna altijd zal de aankoopmakelaar de factuur van de taxateur naar je toezenden, bewaar deze dus goed. Vraag naar een factuur van de taxateur wanneer je deze niet ontvangt. Een goede aankoopmakelaar zal je hierover altijd advies geven. 

Aankoopmakelaar kosten vergelijken

De kosten van een aankopend makelaar wil je natuurlijk vergelijken.Hiervoor kun je terecht op de website aankoopmakelaartarieven.nl. Wanneer je daar de geschatte waarde van de woning en de postcode van de betreffende woning intikt, krijg je een overzicht te zien van alle aankoopmakelaars in die regio, op volgorde van goedkoopste naar duurste.

Sluiten
Live chat - Online