Aankoopmakelaardij-informatie

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Maandag 26 augustus om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar bij aankoop van een huis? De kosten van een aankoopmakelaar variëren per makelaarskantoor. Dit komt doordat iedere makelaar zelf zijn tarief mag bepalen. Wanneer je de juiste aankoopmakelaar kiest, kan een aankoopmakelaar flink wat geld opleveren.

Kosten aankoopmakelaar Libero Aankoop

De kosten van een aankoopmakelaar van Libero Aankoop bedragen 1248,-. Hiervoor krijg je aankoopbegeleiding, een taxateur, een bouwkundige meeloopkeuring en juridische controle van de koopakte. Libero Aankoop begeleidt jou tot aan de notaris. Naast het vaste lage tarief hanteert Libero Aankoop een variabel tarief van 10% van het onderhandelingsresultaat. Dit betaal je dus alleen als er daadwerkelijk iets van de vraagprijs af gaat. 

Rekenvoorbeeld Libero Aankoop:

Vraagprijs woning: € 250.000
Onderhandeld naar: € 230.000
Makelaar ontvangt: € 1248 plus 10% van het verschil tussen vraagprijs en aankoopprijs: € 2.000 
Je betaalt in het laatste geval (€ 2.000 plus € 1248 is) € 3.248.

Bij Libero Aankoop betaal je minder en houd je meer winst over. Als er geen onderhandelingsresultaat is, betaal je natuurlijk slechts 1248,-.

Kosten andere aankoopmakelaars

De makelaarskosten bij aankoop van een woning worden op verschillende manieren berekend:

  1. Sommige aankoopmakelaars werken voor een vast percentage van de definitieve aankoopprijs. Dit courtage varieert tussen één en twee procent van de koopsom. Wanneer we uitgaan van een woning die wordt verkocht voor € 250.000, ontvangt de aankoopmakelaar bij anderhalf procent dus € 3.750. 
  2. Andere aankoopmakelaars werken met een vaste prijs voor de aankoopmakelaar. Dit vaste tarief aankoopmakelaar ligt gemiddeld tussen de € 1.000 en € 5.000.
  3. De derde optie voor de kosten van een aankoopmakelaar is een percentage van het onderhandelingsresultaat. Hiermee weet je zeker dat de aankoopmakelaar zijn uiterste best zal doen om zoveel mogelijk van de vraagprijs af te krijgen. 

Makelaarskosten bij aankoop woning aftrekbaar?

Bij Libero Aankoop is een deel van de kosten aftrekbaar. De kosten voor de aankoopmakelaar zelf zijn niet aftrekbaar, maar de kosten voor een taxateur zijn wel fiscaal te verrekenen. In de meeste gevallen schakelt een aankoopmakelaar een taxateur in om de woning te taxeren. De factuur van de taxateur moet je dus goed bewaren. Vraag naar een factuur van de taxateur wanneer je deze niet ontvangt. Een goede aankoopmakelaar zal je hierover altijd advies geven. 

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Sluiten
Live chat - Online