(Sluiten)
Bespaar op je woningaankoop
  • Binnen 1 dag een scherp bod uitgebracht
  • Geen prijsakkoord? Geen kosten!
  • De beste prijs voor jouw droomwoning
  • Overal in Nederland hulp bij je aankoop
Gratis Adviesgesprek Bespreek jouw situatie met één van onze experts.
8,7

Gemiddelde score van Libero Aankoop
op basis van 445 beoordelingen

Libero Aankoop in de media

meer...

Bekijk onze werkwijze in het kort

Libero Aankoop; 'No cure no pay' Aankoopmakelaar

Gratis online uitzending volgen?

Maandag 26 maart om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning. Live, thuis vanaf je eigen bank te volgen!

Aanmelden gratis uitzending

Kosten aankoopmakelaar: Uitleg over het tarief:

Wat kost een aankoopmakelaar nou eigenlijk? De "makelaarskosten aankoop" van een woning variëren per makelaarskantoor. Dit komt doordat iedere makelaar zelf zijn tarief mag bepalen. Men zou verwachten dat de "kosten aankoop woning" van een makelaar vrij laag zijn, gezien de hevige concurrentie tussen de makelaars. Helaas is dit niet waar. Een aankoopmakelaar kan veel geld kosten, hoewel het je geld oplevert wanneer je voor de juiste makelaar kiest.

De aankoopbegeleiding - Wat kost een aankoopmakelaar?

Hoeveel kost een aankoopmakelaar? In de eerste plaats hangen de kosten af van de opdracht die je de aankoopmakelaar geeft. Kies je voor een gehele zoekopdracht of voor een gerichte aankoop. Bij een zoekopdracht zet je een opdracht uit bij een makelaar, waarbij je de makelaar toestemming geeft om voor jou op zoek te gaan naar een woning aan de hand van jouw wensen. In het tweede geval heb je een woning op het oog en schakel je een aankoopmakelaar in om je te begeleiden bij de aankoop van de woning.
Bij onderstaande voorbeelden van betalingstypen gaan wij uit van de tweede situatie.

1. Aankoopmakelaar kosten van een traditionele makelaar

Wat kost een aankoopmakelaar? Het traditionele "tarief aankoopmakelaar" gaat uit van een percentage van de definitieve aankoopprijs van de woning. Dit courtage varieert tussen één en twee procent van de koopsom. Wanneer we uitgaan van een woning die wordt verkocht voor € 250.000, ontvangt de aankoopmakelaar bij anderhalf procent dus € 3.750.

Nadeel:
– De aankoopmakelaar heeft belang bij een hoge aankoopprijs; dan ontvangt hij een hoger bedrag.

2. Gemiddelde kosten aankoopmakelaar met een vast tarief

Daarnaast zijn er makelaars die werken met een vast tarief. Dit vaste tarief aankoopmakelaar ligt gemiddeld tussen de € 1.000 en € 5.000.

Voordeel:
– Je weet van tevoren wat de "gemiddelde aankoopmakelaar kosten" zijn.

Nadeel:
– Je weet niet zeker of de aankoopmakelaar zijn uiterste best zal doen. Hij krijgt immers toch het bedrag (makelaarskosten aankoop) wel uitbetaald.

3. Kosten aankoop woning op basis van onderhandelingsresultaat

Naast bovenstaande tariefberekeningen zijn er ook aankoopmakelaars die het tarief berekenen op basis van het onderhandelingsresultaat. Wat kost een aankoopmakelaar met dit tarief? Dit houdt in dat de "aankoopmakelaar kosten aankoop woning" worden berekent, op basis van het bedrag dat hij van de vraagprijs af weet te krijgen.

Voordeel:
– Je weet zeker dat de aankoopmakelaar zijn uiterste best zal doen om zoveel mogelijk van de vraagprijs af te krijgen.

Nadeel:
– Wanneer de aankoopmakelaar niets van de prijs af kan krijgen, zal hij verlies leiden. Dat kan ertoe leiden dat een aankoopmakelaar prijs ervoor zal zorgen dat de aankoop niet doorgaat. Helemaal niet fair, maar helaas wel de realiteit bij veel makelaars.

Tarief aankoopmakelaar:  De ideale (kosten aankoop woning) berekening

Om de klant een prettige garantie te geven, is een combinatie het meest voordelig. Een minimum vast tarief dekt zo de basiskosten en een bedrag dat de aankoopmakelaar ontvangt als bonus op zijn prestatie zorgt ervoor dat de klant zeker weet dat de aankoopmakelaar zal onderhandelen tot de bodemprijs is bereikt.

Wat kost een aankoopmakelaar en wat betaal je bij ons?

Libero Aankoop werkt volgens deze laatste berekening: een minimum tarief om de vaste kosten aankoopmakelaar te dekken en daarnaast een percentage over het onderhandelde bedrag.

Rekenvoorbeeld aankoopmakelaar

Klassieke kosten makelaar aankoop huis:
Vraagprijs woning: € 250.000.
Onderhandeld naar: € 240.000
Makelaar ontvangt 1,5% over de aankoopprijs. Je betaalt in dit geval € 3.600.

Libero kosten makelaar bij aankoop:
Vraagprijs woning: € 250.000
Onderhandeld naar: € 225.000
Makelaar ontvangt: € 465 plus 10% van het verschil tussen vraagprijs en aankoopprijs: € 2.500 
Je betaalt in het laatste geval (€ 2.500 plus € 465 is) € 2.965,-

Winst

Naast het feit dat je minder betaalt, ligt het verschil voor jou vooral in de winst die je overhoudt. Kijk dus altijd goed naar de wijze waarop een aankoopmakelaar zijn of haar courtage rekent; dit kan duizenden euro's schelen.

Vrijblijvend contact opnemen met Libero?

Prijs aankoopmakelaar - kosten vergelijken

Kosten aankopend makelaar: Voor het vergelijken van tarieven van aankoopmakelaars kun je terecht op de website aankoopmakelaartarieven.nl. Wanneer je daar de geschatte waarde van de woning en de postcode van de betreffende woning intikt, krijg je een overzicht te zien van alle aankoopmakelaars in die regio, op volgorde van goedkoopste naar duurste.

Zijn de kosten aftrekbaar voor de belasting?

Het hangt af van de aankoopmakelaar of er kosten aftrekbaar zijn voor de belasting. De "kosten aankoopmakelaar", zijn niet aftrekbaar, maar de kosten voor een taxateur zijn wel fiscaal te verrekenen. In de meeste gevallen schakelt een aankoopmakelaar een taxateur in om de woning te taxeren. Bijna altijd zal de aankoopmakelaar de factuur van de taxateur naar je toezenden, bewaar deze dus goed. Vraag naar een factuur van de taxateur wanneer je deze niet ontvangt. Een goede aankoopmakelaar zal je hierover altijd advies geven. 

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Live chat - Online