Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Maandag 19 april om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Kosten aankoop huis - Welke kosten zijn dat nou?

Het aankopen van een woning brengt verschillende "kosten aankoop huis" met zich mee. Veel mensen maken de vergissing dat de kosten voor een woning uitsluitend de aankoopkosten betreffen. Meestal komen de kosten voor de notaris en voor de overdracht op rekening van de koper. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan de lening.

Naast het aankoopbedrag moet je rekening houden met diverse overige kosten. Je vindt ze hieronder op een rij.

Aankoopkosten huis – bestaande woning

 • Notariskosten
  De notaris rekent kosten voor het opmaken van een eigendomsakte en hypotheekakte. De overdrachtsbelasting en notariskosten vormen samen de 'kosten koper'.
 • Advies- en bemiddelingskosten
  Deze kosten slaan op de kosten voor de hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan ervoor kiezen zijn diensten voor een vast bedrag, of voor een bedrag per uur aan te bieden.
 • Kosten Bankgarantie
  De verkoper heeft recht op 10% van de totale koopsom (waarborg). In plaats van deze op een derdenrekening te storten bij de notaris, kun je de hypotheekverstrekker ook een bankgarantie laten regelen. De kosten hiervoor bedragen meestal 1% van het totale bedrag waarvoor de bank garant staat.
 • Rente
  De rente die je betaalt over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, zolang het is afgesloten voor jouw eigen woning.
 • Overbruggingskrediet
  Bij een overbruggingskrediet leen je tijdelijk het bedrag dat vrij zal komen uit de verkoop van jouw huidige woning, zodat je niet hoeft te wachten tot jouw huidige woning is verkocht en betaald.
 • Aanvraag NHG
  De aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn 1% van het hypotheekbedrag. Daar staat een rentevoordeel tegenover. Hierdoor verdien je deze kosten aankoop woning snel terug.
 • Taxatiekosten
  Om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand, dien je de woning te laten taxeren. Met behulp van een taxatierapport kun je een hypotheek krijgen.
 • Makelaarskosten
  De makelaars kosten aankoop huis, zijn meestal lager dan de makelaarskosten voor de verkoop van een woning. Een makelaar heeft bij de aankoop vaak minder werk te doen.
 • Bouwkundige keuring
  Bij een bouwkundige keuring wordt er onderzoek gedaan naar de staat van de woning. Een bouwkundige kan je ook alles vertellen over wat bijvoorbeeld een verbouwing kan gaan kosten.
 • Overdrachtskosten (2% van de koopsom op een bestaande woning)
  De belasting die je dient te betalen als je een bestaande woning aankoopt. 

Kosten aankoop woning nieuwbouw

 • Notariskosten
  Bij een nieuwbouwwoning koop je in de meeste gevallen 'vrij op naam'. De kosten voor de notaris, voor de eigendomsoverdracht en de btw zitten in dat geval bij de koop inbegrepen.
 • Advies en bemiddelingskosten
  De hypotheekadviseur rekent kosten voor advies en bemiddeling. 
 • Kosten bankgarantie
  Deze kosten maak je bij het tekenen van het voorlopig koopcontract. Je dient 10% van de koopsom aan de verkopende partij te betalen. Door middel van een bankgarantie, worden deze kosten gedekt.
 • Rente
  De rente die je betaalt over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, zolang het is afgesloten voor jouw eigen woning.
 • Aanvraag NHG
  Voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie dien je 1% van het hypotheekbedrag te betalen als aanvraagkosten. 
 • Bouwrente
  Je betaalt bouwrente bij de bouw van een nieuwbouwwoning aan de bouwer van de woning. Deze rente kan bestaan uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.
 • Boeterente (dit betaal je alleen indien je niet op tijd betaalt)
  Wanneer je te laat bent met de betaling van de grond, mag de aannemer de factuur opnieuw in rekening brengen met extra rente, de boeterente.
 • Hypotheekrente tijdens de bouw
  Na het passeren van de hypotheekakte, hoef je geen rente meer aan de aannemer te betalen, maar aan de hypotheekverstrekker.
 • Kosten meerwerk
  Wanneer je een nieuwbouwproject koopt dat eigenlijk al helemaal uitgedacht is, kun je nog het één en ander toevoegen aan de woning. Denk aan bijvoorbeeld extra stopcontacten. De kosten hiervoor vallen onder meerwerk.

Mogelijke extra kosten aankoop woning

 • Verhuiskosten
  Wanneer je gaat verhuizen, kun je een verhuisbedrijf inhuren. Dit bedrijf dien je te betalen.
 • Interieurkosten
  Wanneer je jouw eerste woning gaat kopen, heb je vaak nog weinig meubilair. Dit dien je aan te schaffen.

Herstelkosten

Wanneer er (verborgen) gebreken aan het licht komen, moet rekening gehouden worden met herstelkosten. Deze kosten kunnen vrij hoog uitpakken. Het is daarom wenselijk dat dit van tevoren bekend is. Een bouwkundig specialist kan de woning met jou doorlopen en je wijzen op de gebreken. Er kan zo een kostenplaatje worden gemaakt van alle zaken waarin nog geïnvesteerd moet worden. Dit kan vervolgens meegenomen worden tijdens de onderhandelingen. Hierdoor kan de vraagprijs dalen of ertoe leiden dat de verkopende partij deze zaken op orde stelt voordat de overdracht plaatsvindt.

Indien je een bestaand huis koopt, kun je vaak roerende goederen overnemen van de bewoners. Te denken valt aan de vloer, buitenverlichting, zonnewering, tuintegels, gordijnen, tuinmeubelen, lampen en dergelijke. Deze zaken kun je tevens meenemen in jouw onderhandelingen.

Kosten aankoop woning - besparen?

Er kan echter ook flink wat geld worden bespaard bij de aankoop van een woning. Het meeste geld kan bespaard worden op het aankoopbedrag. Uiteraard zal de verkopende partij proberen de woning voor een zo hoog mogelijk prijs te verkopen. De verkopend makelaar zal het prettig vinden wanneer een onervaren koper de woning aan wil kopen; hij zal dan alles uit de kast halen om de woning te verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs.

Wanneer je ons inschakelt, zullen wij gegarandeerd onderhandelen tot de bodemprijs is bereikt. Gemiddeld is dit 14% onder de vraagprijs. Dit percentage schommelt altijd, het is namelijk ook sterk afhankelijk van de redelijkheid van de vraagprijs.

Wij zullen je gedurende het gehele proces begeleiden. Wij begeleiden je dus ook naar de notaris. Wij kunnen de notarisofferte voor je controleren.

Je hebt al een aankoopmakelaar van Libero Aankoop voor € 1.995,-. Voor dit bedrag regelen we alles rondom de aankoop van jouw huis. Kijk op onze aankoopmakelaar tarieven pagina voor uitgebreide informatie over de aankooppakketten.

Vrijblijvend informeren


Aankoopkosten woning; Overige bespaartips wanneer je een nieuwe woning koopt:

 • Niet veel geld meer voor jouw interieur? Kijk op Marktplaats.nl, hier worden vaak gratis meubels aangeboden. Een andere populaire gratis website is Gratisoptehalen.nl.
 • Ga zelf aan de gang met houten fruitkistjes. Salontafels, kasten en tijdschrifthouders zijn in een handomdraai klaar.
 • Vraag bij woonwinkels of ze nog restmateriaal van vloeren hebben. Dit is vaak nog genoeg voor een paar ruimtes en kun je voor een prikkie meenemen.
 • Verkoop jouw eigen spullen waar je niets meer mee doet. Dit geld kun je vervolgens weer gebruiken voor iets nieuws.
 • Koop showmodellen wanneer dit mogelijk is. Vaak zijn ze slechts minimaal beschadigd, maar nog in optimale staat. In de meeste gevallen koop je een showmodel al met 50% korting.
 • Vergelijk prijzen op internet. Vooral koelkasten, magnetrons, stofzuigers en wasmachines variëren flink in prijs.

 

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 671 beoordelingen