Bespaar op je woningaankoop
 • Binnen 1 dag een scherp bod uitgebracht
 • Geen prijsakkoord? Geen kosten!
 • De beste prijs voor jouw droomwoning
 • Overal in Nederland hulp bij je aankoop
Gratis Adviesgesprek Bespreek jouw situatie met één van onze experts.
Succesvol een huis kopen?

Samen met Libero Aankoop heb je binnen no-time jouw droomwoning aangekocht voor de absolute bodemprijs!

Gratis onderhandeling

Aankoopkosten woning

De aankoopkosten van een woning bestaan uit de aankoopprijs, kosten koper en andere bijkomende kosten. Wij zetten de kosten van een huis kopen voor je op een rijtje.

Wat voor kosten komen er bij een huis kopen?

Naast de koopsom, betaal je voor een huis van 300.000 euro gemiddeld €16.900. Je betaalt kosten koper en veel andere bijkomende kosten.

 • Advies- en bemiddelingskosten

Advies- en bemiddelingskosten bedragen gemiddeld €3000. Deze kosten slaan op de kosten voor de hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan ervoor kiezen zijn diensten voor een vast bedrag, of voor een bedrag per uur aan te bieden.

 • Kosten Bankgarantie

Voor een huis van 300.000 euro betaal je €300 bankgarantie. De verkoper heeft recht op 10% van de totale koopsom (waarborg). In plaats van deze op een derdenrekening te storten bij de notaris, kun je de hypotheekverstrekker ook een bankgarantie laten regelen. De kosten hiervoor bedragen meestal 1% van het totale bedrag waarvoor de bank garant staat.

 • Aanvraag NHG

De aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn 1% van het hypotheekbedrag. Daar staat een rentevoordeel tegenover. Hierdoor verdien je deze kosten aankoop woning snel terug.

 • Taxatiekosten

Een taxatie kost gemiddeld €450. Om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand, dien je de woning te laten taxeren. Met behulp van een taxatierapport kun je een hypotheek krijgen.

 • Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kost gemiddeld €350. Bij een bouwkundige keuring wordt er onderzoek gedaan naar de staat van de woning. Een bouwkundige kan je ook alles vertellen over wat bijvoorbeeld een verbouwing kan gaan kosten.

 • Makelaarskosten

Een algemene richtprijs van de gemiddelde makelaar is €4000. Hierop kun je veel besparen. Een aankoopmakelaar van Libero Aankoop hanteert een veel lager tarief.

Kosten huis kopen: kosten koper

Kosten koper zijn de kosten die je betaalt als je een woning koopt. Naast de verkoopprijs, betaal je overige aankoop- en financieringskosten, zoals overdrachtsbelasting en een bouwkundige keuring. De kosten koper kan je vaak niet meefinancieren in een hypotheek. De maximale hoogte van de hypotheek is namelijk 100% van de woningwaarde.

Wat is kosten koper?

De kosten koper in 2021 ligt tussen de 5 en 6% van het aankoopbedrag van de woning. Hoe hoog de kosten koper precies zijn, hangt af van de aankoop- en financieringskosten. Deze kunnen sterk verschillen per aanbieder.

Wat valt onder de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

 • Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom. Bij een woning van 3 ton, is dat €6.000. Ben je jonger dan 35 jaar? Dan vervalt de overdrachtsbelasting bij woningen die minder dan 4 ton kosten. Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting.

 • Notariskosten huis kopen

Notariskosten liggen gemiddeld tussen de €800 en €1.900. De notaris rekent kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Notariskosten kunnen sterk van elkaar verschillen.

Besparen op aankoopkosten woning

Er kan flink wat geld worden bespaard bij de aankoop van een woning. Het meeste geld kan bespaard worden op het aankoopbedrag. Uiteraard zal de verkopende partij proberen de woning voor een zo hoog mogelijk prijs te verkopen. De verkopend makelaar zal het prettig vinden wanneer een onervaren koper de woning aan wil kopen; hij zal dan alles uit de kast halen om de woning te verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs.

Je hebt al een aankoopmakelaar van Libero Aankoop voor € 1.695,-.Kijk op onze aankoopmakelaar tarieven pagina voor uitgebreide informatie.

Vrijblijvend informeren

Sluiten
Live chat - Online

No cure, No pay

Geen prijsakkoord? Geen kosten! Dat is hoe wij werken. Je betaalt niets vooraf. Je betaalt ons pas op het moment dat er een prijsakkoord is en wij een woning voor je hebben aangekocht. Kopen wij de woning onder de vraagprijs aan? Dan betaal je ons naast het tarief voor onze complete aankoopbegeleiding ook een prestatiebonus van 10% van het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou!

3,4 x meer kans

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Gespecialiseerd in huizen kopen

Hoe vaak heb jij een huis gekocht? Vast niet zo vaak als onze gespecialiseerde aankoopmakelaars. Wist je dat de aankoopmakelaars van Libero Aankoop dagelijks meerdere woningen aankopen? Wij doen niet anders. Dat is onze focus. Wij zijn 100% aankoopmakelaar en we zijn er goed in! Wij hebben al 32.970 woningkopers geholpen met de aankoop van hun huis en wij vinden het geweldig als jij nummer 32.971 wordt.

Het onderhandelingsresultaat

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet teveel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 775 beoordelingen