Ervaringen aankoopmakelaar uit de praktijk

Libero Aankoop is de grootste aankoopmakelaar in Nederland. Vorig jaar hadden we gemiddeld elke werkdag een aanvraag voor aankoopbegeleiding. Bekijk de selectie van de door onze aankoopmakelaar aangekochte woningen.

Het feit dat wij zelf geen huizen en geen hypotheken verkopen, maakt ons tot gewaardeerde en betrouwbare gesprekspartners voor de makelaars met wie we onderhandelen. Anders gezegd: wij onderhandelen nooit als concurrent, maar altijd als collega. En dat scheelt.

Het aanleveren van informatie om de prijs te drukken, gebeurt door een netwerk van meer dan 300 taxateurs en bouwkundigen in heel Nederland. Zij dragen de plaatselijke kennis aan die nodig is om de onderhandelingen met succes te voeren.

De meestgestelde vraag is: “Hoeveel denk je van de prijs af te krijgen?”. Dit is een begrijpelijke vraag, maar ook een vraag die vooraf niet te beantwoorden is. In de afgelopen maanden kregen wij gemiddeld 14% van de vraagprijs af, maar dit zegt natuurlijk niets over individuele gevallen. Wel kun je ervan verzekerd zijn dat wij in alle gevallen de absolute bodemprijs voor je achterhalen.

Ervaringen Libero Aankoop: Om te illustreren hoe verschillend transacties kunnen zijn, vind je hieronder drie praktijkvoorbeelden.

Voorbeeld 1. Simon – Eindhoven

Simon kocht in Eindhoven een huis in een luxe wijk. Eindhoven is sowieso een relatief dure stad, datzelfde geldt voor de omliggende dorpen. De woning stond nog niet zo lang te koop, pas zeven weken, en de vraagprijs van € 569.000 was op zich redelijk, zo leerde ik van onze NVM-taxateur uit Eindhoven. (Bij iedere opdracht laat ik de redelijkheid van de vraagprijs vooraf beoordelen door een collega. Twijfelt deze aan de bouwkundige staat, dan laat ik ook een plaatselijke bouwkundige kijken. Dit laatste was echter niet nodig in deze negentigerjaren-wijk.)

Nu weet ik uit ervaring dat een huis vooral in de eerste weken wordt verkocht aan mensen die echt azen op een huis uit die buurt. Als het niet binnen een paar weken is verkocht, kan het in deze markt nog lang duren. Ik besloot een bod uit te brengen, net onder de € 500.000. Dat bijzonder lage openingsbod heb ik niet plompverloren neergelegd (want dan ben je kansloos), maar na een goed gesprek met de verkopende makelaar. Ik legde hem uit dat mijn opdrachtgever niet alleen wilde opdraaien voor een verdere daling van de woningmarkt, maar dat hij dit risico wilde delen met de verkoper. Ook liet ik weten dat mijn opdrachtgever dit huis weliswaar graag wilde kopen, maar dat hij ook nog andere huizen op het oog had. Verkopende makelaars gebruiken vaak het drukmiddel “er komt morgen iemand voor de tweede keer kijken,” maar als koper kun je natuurlijk iets vergelijkbaars zeggen in de omgekeerde richting: “mijn koper heeft beslist interesse, maar we moeten de vaart erin houden, want hij heeft ook nog twee andere huizen op het oog.” Dat werkt net zo goed.

De deal was snel gesloten met een eindprijs van € 516.000.

Voorbeeld 2. Henk en Margreet – Amersfoort

Henk en Margreet uit Amersfoort belden mij op en gaven aan dat ze twijfelden om mij de opdracht te geven. Immers, de vraagprijs van de woning aan de rand van Amersfoort was enkele dagen geleden gezakt van € 198.000 naar € 178.000. Ik legde uit dat een recente prijsdaling voor mij niet betekent dat er nog maar weinig onderhandelingsruimte is, in tegendeel zelfs, dat de verkoper grote haast heeft om te verkopen!

De eindprijs kwam na iets meer dan een week onderhandelen uit op € 164.000.

Voorbeeld 3. Melchior en Sanne – Utrecht

Alleen maar onderhandelingssucces? Nee. Soms gaat er zelfs niets van de prijs af! In Utrecht kreeg ik opdracht van Melchior en Sanne om een appartement aan te kopen waar iemand anders al een bod op had gedaan. Normaal gesproken ben je dan al te laat! Bovendien waren er nog meer kapers op de kust. Ik nam desondanks contact op met de verkopende makelaar en vroeg naar de status van de onderhandelingen die gaande waren. Ik begreep dat deze onderhandelingen tamelijk stroef verliepen. Vervolgens vroeg ik mijn verkopende collega of hij bereid was deze 'stroeve kopers' uiterlijk de volgende dag een eindbod te laten doen, omdat “mijn opdrachtgevers anders naar het huis van hun tweede keuze gaan kijken.” De verkopende collega makelaar wilde wel meewerken, maar alleen op voorwaarde dat ons bod gelijk zou zijn aan de vraagprijs. Ik heb vervolgens overlegd met Melchior en Sanne, en mede omdat zij op de hoogte waren van het bestaan van derden die ook graag wilden kopen, besloten zij de vraagprijs te betalen. De opzet is gelukt!

Ik heb aan deze laatste transactie niets verdiend, maar deelde wel in het heerlijke overwinningsgevoel van Melchior en Sanne, ook al ging er ditmaal helemaal niets van de prijs af.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 692 beoordelingen