Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Dit zijn de 7 beste tips voor een goed openingsbod huis

Na de bezichtiging ben je tot over je oren verliefd op jouw droomhuis. Maar wat moet je doen om ervoor te zorgen dat jouw droomhuis ook echt van jou wordt? Hoe zorg je ervoor dat ze met jou in onderhandeling willen? Precies, de eerste stap is openingsbod huis bepalen. Hieronder vind je zeven tips om het juiste openingsbod woning te bepalen.

1. Baseer het openingsbod huis op de woningwaarde.

Het eerste bod, ook wel openingsbod, op een huis is (meestal) niet gelijk aan de hoogte van de vraagprijs. De vraagprijs ligt meestal hoger dan de daadwerkelijke woningwaarde. En juist die woningwaarde is van belang voor het berekenen van de maximale hypotheek. Wat de waarde voor jou is, is meestal niet de waarde voor de verkopers en veelal al helemaal niet de werkelijke waarde. Maar hoe kom je er nou achter wat de daadwerkelijke woningwaarde is? Je kunt bijvoorbeeld het kadaster, tegen betaling, raadplegen of gebruik maken van HuisPrijskompas

2. Houd met het openingsbod huis bepalen rekening met je maximale hypotheek

Niet alleen de daadwerkelijke woningwaarde van een huis is bepalend voor een openingsbod. Ook de hoogte van jouw maximale hypotheek is een belangrijke factor. Al is het huis nog zo mooi en ben je nog zo verliefd, bieden boven je budget is nooit verstandig. Dit zorgt ervoor dat je op een later moment in financiële nood kan komen. Om na te gaan hoe hoog jouw maximale hypotheek is, kun je MoneyWise raadplegen.

3. Achterhaal hoe lang de woning te koop staat

Als een huis net in de verkoop staat zal je een heel ander openingsbod huis doen dan wanneer het huis al langere tijd te koop staat. Voor het bepalen van de hoogte van je openingsbod is het dus van belang om te achterhalen hoe lang de woning te koop staat. Let op: Funda vermeld bij huizen die langer dan 6 maanden te koop staan slechts 6+ in plaatst van de exacte termijn. Libero Aankoop heeft een tool waarmee je kunt achterhalen hoelang de woning écht te koop staat.

4. Houd rekening met concurrentie bij het bepalen openingsbod huis

Wanneer je weet dat er meerdere geïnteresseerden zijn voor jouw droomwoning, houd daar dan rekening mee met het openingsbod. Als je bod lager is dan dat van een andere belanghebber dan zal de verkopende partij uiteraard met hen in onderhandeling gaan en niet met jou. Wanneer er meerdere belanghebbers in beeld zijn is de gunfacor krijgen. Maar hoe krijg je de gunfactor? Zodra de verkopende partij het gevoel heeft dat je mee kunt gaan in hun wensen/eisen zullen ze meer sympathie voor je krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het instemmen van de overdrachtsdatum en overname van bepaalde items. Ook met een aankoopmakelaar vergroot jij jouw gunfactor. Een aankoopmakelaar kent de regels en afwikkelprocedures, waardoor de afwikkeling snel en zorgvuldig zal verlopen.

5. Kijk of er in de omgeving nog meer van hetzelfde soort huis te koop staan

Het is altijd zinnig om te kijken of er soortgelijke woningen te koop staan, in welke staat ze verkeren en wat de vraagprijs is. Als je een vergelijkbare woning vindt, welke in ongeveer dezelfde staat verkeerd maar waarvan de vraagprijs aanzienlijk lager ligt dan kan je een tweetal overwegingen maken. Je baseert je openingsbod op de waarde en de lagere vraagprijs van de soortgelijke woning. Of je gaat het woning met de lagere vraagprijs bekijken en als dit bevalt breng je een openingsbod uit op deze woning.

6. Probeer te achterhalen waarom de woning te koop staat

Als je de reden voor de verkoop van de woning kan achterhalen dan kan dat de hoogte van het openingsbod, in sommige gevallen, beïnvloeden. Als de woning bijvoorbeeld te koop staat en de verkopende partij al een nieuwe woning heeft gekocht, dan willen zij waarschijnlijk graag van de woning af. Ze zijn dan eerder geneigd om in prijs te zakken dan wanneer ze het huis te koop hebben gezet met de gedachte, we moeten niet weg maar als het huis wordt verkocht kunnen we weg.

7.Bepaal zelf de hoogte van het openingsbod of schakel een aankoopmakelaar in

Er spelen veel factoren mee bij het bepalen van een goed openingsbod. En omdat het voor de meesten geen allerdaagste bezigheid is, kan het een moeizame en onzekere klus zijn om het juiste openingsbod te bepalen.

Wij bieden verschillende hulpmiddelen aan om je kennis te vergroten. Wat dacht je van ons gratis e-book “Bieden op een huis” of neem deel aan onze gratis online training, waar we alles vertellen over hoe jij een gouden aankoop kunt doen. Als je te erg twijfelt of gewoon vrijblijvend de kennis van een expert in wilt schakelen, dan staat Libero Aankoop graag voor je klaar. Bespreek je wensen gratis met één van onze experts.

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online