Wat is een goed bod op een huis?
Het openingsbod van een huis bepalen doe je door te kijken naar de vraagprijs, het aantal concurrenten en jouw financiële mogelijkheden. Daarnaast is het bij een openingsbod bepalen belangrijk dat je weet hoe lang de woning te koop staat, wat vergelijkbare woningen kosten en waarom de woning verkocht wordt. Met deze informatie kun je het openingsbod bepalen en uitbrengen.
1. Openingsbod woning en woningwaarde
Het eerste bod, ook wel openingsbod, op een huis is (meestal) niet gelijk aan de hoogte van de vraagprijs. De vraagprijs ligt meestal hoger dan de daadwerkelijke woningwaarde. En juist die woningwaarde is van belang voor het berekenen van de maximale hypotheek. Een taxatie geeft duidelijkheid over de daadwerkelijke woningwaarde en jouw maximale hypotheek. Het openingsbod op het bepaal je op de huidige woningmarkt veelal aan de hand van de vraagprijs.
2. Openingsbod huis en hypotheek
Niet alleen de daadwerkelijke woningwaarde van een huis is bepalend voor een openingsbod. Ook de hoogte van jouw maximale hypotheek is een belangrijke factor. Al is het huis nog zo mooi en ben je nog zo verliefd, bieden boven je budget is nooit verstandig. Dit zorgt ervoor dat je op een later moment in financiële nood kan komen. Om na te gaan hoe hoog jouw maximale hypotheek is, kun je het beste alvast een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur voeren.
3. Achterhaal hoe lang de woning te koop staat
Als een huis net in de verkoop staat zal je een heel ander openingsbod huis doen dan wanneer het huis al langere tijd te koop staat. Voor het bepalen van de hoogte van je openingsbod is het dus van belang om te achterhalen hoe lang de woning te koop staat. Let op: Funda vermeldt bij huizen die langer dan zes maanden te koop staan slechts 6+ in plaatst van de exacte termijn.
4. Concurrentie bij het bepalen openingsbod huis
Wanneer je weet dat er meerdere geïnteresseerden zijn voor jouw droomwoning, houd daar dan rekening mee met het openingsbod. Als je bod lager is dan dat van een andere belanghebber dan zal de verkopende partij uiteraard met hen in onderhandeling gaan en niet met jou. Wanneer er meerdere belanghebbers in beeld zijn is de gunfacor krijgen heel belangrijk. Maar hoe krijg je de gunfactor? Zodra de verkopende partij het gevoel heeft dat je mee kunt gaan in hun wensen/eisen, zullen ze meer sympathie voor je krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het instemmen van de overdrachtsdatum en overname van bepaalde items. Ook met een aankoopmakelaar vergroot jij jouw gunfactor. Een aankoopmakelaar kent de regels en afwikkelprocedures, waardoor de afwikkeling snel en zorgvuldig zal verlopen.
5. Vergelijkbare woningen voor openingsbod woning
Het is altijd zinnig om te kijken of er soortgelijke woningen te koop staan, in welke staat ze verkeren en wat de vraagprijs is. Als je een vergelijkbare woning vindt die in ongeveer dezelfde staat verkeert, maar waarvan de vraagprijs aanzienlijk lager ligt, dan kan je een tweetal overwegingen maken. Je baseert je openingsbod op de waarde en de lagere vraagprijs van de soortgelijke woning. Of je gaat het woning met de lagere vraagprijs bekijken en als dit bevalt breng je een openingsbod uit op deze woning.
6. Reden van verkoop beïnvloedt het openingsbod huis
Als je de reden voor de verkoop van de woning kan achterhalen dan kan dat de hoogte van het openingsbod, in sommige gevallen, beïnvloeden. Als de woning bijvoorbeeld te koop staat en de verkopende partij al een nieuwe woning heeft gekocht, dan willen zij waarschijnlijk graag van de woning af. Ze zijn dan eerder geneigd om in prijs te zakken dan wanneer ze het huis te koop hebben gezet met de gedachte, we moeten niet weg maar als het huis wordt verkocht kunnen we weg.
7. Openingsbod huis bepalen of niet?
Er spelen veel factoren mee bij het bepalen van een goed openingsbod. Bieden op een huis is voor de meeste mensen geen alledaagse bezigheid. Een aankoopmakelaar is dagelijks bezig met woningen aankopen voor een zo laag mogelijke prijs. Een aankoopmakelaar weet precies wat een goed openingsbod op een woning is en waar men rekening mee moet houden.
Zelf het perfecte openingsbod bepalen
Wil jij nog meer tips over hoe jij het perfecte openingsbod moet bepalen? Volg dan onze gratis online aankooptraining. Daarin krijg je binnen een uur alle tips die jij nodig hebt voor een succesvolle aankoop. Dit ga je leren:
- De fout die 8/10 huizenkopers maakt;
- Hoe je een perfect openingsbod bepaalt;
- Hoe je door de trucs van de verkoopmakelaar heen prikt;
- Waarom 99% van de aankoopmakelaars niet aan jouw kant staat;
- En nog veel meer tips voor een succesvolle aankoop.
Schrijf je nu in en word zelf een aankoopexpert!