Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

dinsdag 16 april (morgen) om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Webinar

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke webinar.

Volg de Gratis Webinar
Bieden op een huis

Wat is een goed bod op een huis?

Het openingsbod van een huis bepalen, doe je door te kijken naar de vraagprijs, het aantal concurrenten en jouw financiële mogelijkheden. Daarnaast is het bij het bepalen van een openingsbod belangrijk dat je weet hoe lang de woning te koop staat, wat vergelijkbare woningen kosten en waarom de woning verkocht wordt. Met deze informatie kun je het openingsbod bepalen en uitbrengen.

1. Openingsbod woning en woningwaarde

Het eerste bod, ook wel openingsbod, op een huis is (meestal) niet gelijk aan de hoogte van de vraagprijs. De vraagprijs ligt meestal hoger dan de daadwerkelijke woningwaarde. En juist die woningwaarde is van belang voor het berekenen van de maximale hypotheek. Een taxatie geeft duidelijkheid over de daadwerkelijke woningwaarde en jouw maximale hypotheek. Het openingsbod op de huidige woningmarkt bepaal je veelal aan de hand van de vraagprijs.

2. Openingsbod huis en hypotheek

Niet alleen de daadwerkelijke woningwaarde van een huis is bepalend voor een openingsbod. Ook de hoogte van jouw maximale hypotheek is een belangrijke factor. Al is het huis nog zo mooi en ben je nog zo verliefd, bieden boven je budget is nooit verstandig. Dit zorgt ervoor dat je op een later moment in financiële nood kan komen. Om na te gaan hoe hoog jouw maximale hypotheek is, kun je het beste alvast een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur voeren.

3. Achterhaal hoe lang de woning te koop staat

Als een huis net in de verkoop staat zal je een heel ander openingsbod doen dan wanneer het huis al langere tijd te koop staat. Voor het bepalen van de hoogte van je openingsbod is het dus van belang om te achterhalen hoe lang de woning te koop staat. Let op: Funda vermeldt bij huizen die langer dan zes maanden te koop staan slechts 6+ in plaats van de exacte termijn. 

4. Concurrentie bij het bepalen openingsbod huis

Wanneer je weet dat er meerdere geïnteresseerden zijn voor jouw droomwoning, houd daar dan rekening mee met het openingsbod. Als je bod lager is dan dat van een andere belanghebber dan zal de verkopende partij uiteraard met hen in onderhandeling gaan en niet met jou. Wanneer er meerdere belanghebbers in beeld zijn is de gunfacor krijgen heel belangrijk. Maar hoe krijg je de gunfactor? Zodra de verkopende partij het gevoel heeft dat je mee kunt gaan in hun wensen/eisen, zullen ze meer sympathie voor je krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het instemmen van de overdrachtsdatum en overname van bepaalde items. Ook met een aankoopmakelaar vergroot jij jouw gunfactor. Een aankoopmakelaar kent de regels en afwikkelprocedures, waardoor de afwikkeling snel en zorgvuldig zal verlopen.

5. Vergelijkbare woningen voor openingsbod woning

Het is altijd zinnig om te kijken of er soortgelijke woningen te koop staan, in welke staat ze verkeren en wat de vraagprijs is. Als je een vergelijkbare woning vindt die in ongeveer dezelfde staat verkeert, maar waarvan de vraagprijs aanzienlijk lager ligt, dan kan je een tweetal overwegingen maken. Je baseert je openingsbod op de waarde en de lagere vraagprijs van de soortgelijke woning. Of je gaat de woning met de lagere vraagprijs bekijken en als dit bevalt, breng je een openingsbod uit op deze woning.

6. Reden van verkoop beïnvloedt het openingsbod huis

Als je de reden voor de verkoop van de woning kan achterhalen dan kan dat de hoogte van het openingsbod, in sommige gevallen, beïnvloeden. Als de woning bijvoorbeeld te koop staat en de verkopende partij al een nieuwe woning heeft gekocht, dan willen zij waarschijnlijk graag van de woning af. Ze zijn dan eerder geneigd om in prijs te zakken dan wanneer ze het huis te koop hebben gezet met de gedachte, we moeten niet weg, maar als het huis wordt verkocht kunnen we weg.

7. Openingsbod huis bepalen of niet?

Er spelen veel factoren mee bij het bepalen van een goed openingsbod. Bieden op een huis is voor de meeste mensen geen alledaagse bezigheid. Een aankoopmakelaar is dagelijks bezig met woningen aankopen voor een zo laag mogelijke prijs. Een aankoopmakelaar weet precies wat een goed openingsbod op een woning is en waar men rekening mee moet houden.

Zelf het perfecte openingsbod bepalen

Wil jij nog meer tips over hoe jij het perfecte openingsbod moet bepalen? Volg dan onze gratis online aankooptraining. Daarin krijg je binnen een uur alle tips die jij nodig hebt voor een succesvolle aankoop. Dit ga je leren:

  • De fout die 8/10 huizenkopers maakt
  • Hoe je een perfect openingsbod bepaalt
  • Hoe je door de trucs van de verkoopmakelaar heen prikt
  • Waarom 99% van de aankoopmakelaars niet aan jouw kant staat
  • En nog veel meer tips voor een succesvolle aankoop

Schrijf je nu in en word zelf een aankoopexpert!

Sluiten
Live chat - Online

Early Access Woningaanbod 

Met het Early Access Woningaanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 794 beoordelingen