Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Vrijdag 17 juli om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Bieden op een huis; 8 tips voor onderhandelen woning

Als je gaat bieden op een huis en onderhandelen over de vraagprijs, heb je baat bij een goede voorbereiding. Wij geven je acht tips die jou helpen tijdens de onderhandelingen over de vraagprijs.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is van belang dat je in kaart brengt wat jouw maximale hypotheek is. Dit kun je eenvoudig berekenen op MoneyWise. Als je weet wat jouw maximale budget is, weet je ook hoeveel je kunt bieden zonder daardoor in financiële problemen te komen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag: “Welk bod doen op een huis”, is naast het financiële aspect ook de waarde van de woning van belang. Om te achterhalen wat jouw droomhuis waard is kun je het kadaster of HuisPrijskompas raadplegen. Echter weet je pas na de taxatie wat de woning écht waard is.

2. Bepaal openingsbod
Zodra jij weet wat je maximaal voor de woning wilt en kunt betalen, bepaal je het openingsbod. Als je een tegenbod krijgt, ben je in onderhandeling. Zorg ervoor dat het openingsbod altijd lager ligt dan je maximale budget, zodat je onderhandelingsruimte overhoudt. Je kunt bij het openingsbod altijd argumenten geven om de koper het gevoel te geven dat je niet veel meer te besteden hebt. Is je openingsbod gelijk aan je maximale bestedingsruimte, geef dan aan dat dit bod tevens je eindbod is.

3. Onderhandel zakelijk
Wanneer de verkopende partij in de gaten krijgt hoe graag jij het huis wilt hebben, zullen zij de prijs opdrijven. Enthousiasme werkt in dit geval dus tegen je. Daarentegen moet je de woning ook niet afkraken, dan wordt het huis je niet gegund omdat je onsympathiek bent. Houd dit dus in je achterhoofd tijdens de biedingen. 

4. Zorg voor de gunfactor
Als er meerdere geïnteresseerden zijn, is het belangrijk dat jij een streepje voor hebt.Wanneer je een huis wilt kopen is het belangrijk dat je op goede voet komt te staan met de verkopende partij. 

5. Meer zaken om over te onderhandelen
Valt er over de prijs niet meer te onderhandelen, dan kun je misschien nog onderhandelen over roerende goederen of de overdrachtsdatum. 

6. Geduld is een schone zaak
Het onderhandelingsproces kan het nodige geduld van je vragen. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat je een tegenbod ontvangt van de verkopende partij. Ook kan het je veel opleveren als je zelf het geduld kunt opbrengen om een tegenbod even uit te stellen. Op die manier geef je het signaal af dat je geïnteresseerd bent in de woning, maar niet teveel gaat betalen. Als je te gretig overkomt zal de verkopende partij de prijs opdrijven. Geduld kan jouw onderhandelingspositie dus versterken.

7. Volg je gevoel
Heb je tijdens het onderhandelen het gevoel dat er nog wel wat van de prijs af kan? Besef van tevoren wel dat je bod afgewezen kan worden. 

8. Weet wat je kunt lenen
Als jij zeker weet dat de financiering geen problemen oplevert, is je onderhandelingspositie een stuk sterker. Zorg er daarom voor dat je zicht hebt op jouw financiële mogelijkheden. Is het duidelijk dat je de financiering rond krijgt, meld dit dan ook tijdens de onderhandelingen van woning. 

Sluiten
Waar kunnen we jou mee helpen?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 590 beoordelingen