Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Bieden op een huis; 8 tips voor onderhandelen woning

Je hebt je droomhuis gevonden en droomt er zelfs over. In gedachte heb je de woning al helemaal ingericht. Je weet het zeker, dit is jouw huis. Het onderhandelen kan beginnen! Maar welk bod doen op een huis? Ga je direct de vraagprijs bieden? Lees hier de tips over het onderhandelen en doe jouw perfecte aankoop!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
De vraagprijs bieden of zelfs hoger, lijkt in sommige gevallen de enige manier om in het bezit te komen van jouw droomhuis. Ook al wil je het huis nog zo graag en is het in sommige gevallen van belang om snel te handelen, handel nooit voordat je in kaart hebt gebracht wat jij maximaal kunt en wilt betalen voor een woning. Het is van belang dat je in kaart brengt wat jouw maximale hypotheek is. Dit kun je eenvoudig berekenen op MoneyWise. Als je weet wat jouw maximale budget is, weet je ook hoeveel je kunt bieden zonder daardoor in financiële problemen te komen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag: “Welk bod doen op een huis”, is naast het financiële aspect ook de waarde van de woning van belang. Om te achterhalen wat jouw droomhuis waard is kun je het kadaster of HuisPrijskompas raadplegen. Echter weet je na een taxatie pas wat de woning écht waard is.

2. Bepaal openingsbod
Zodra jij weet wat je maximaal voor de woning wilt en kunt betalen, bepaal je het openingsbod. Zodra je een tegenbod krijgt ben je officieel in onderhandeling. Zorg ervoor dat het openingsbod altijd lager ligt dan je maximale budget, zodat je onderhandelingsruimte overhoudt. Je kunt bij het openingsbod altijd argumenten geven om de koper het gevoel te geven dat je niet veel meer te besteden hebt. Een argument kan bijvoorbeeld zijn, dat het openingsbod dicht in de buurt ligt van wat je maximaal te besteden hebt. Is je openingsbod gelijk aan je maximale bestedingsruimte, geef dan aan dat dit bod tevens je eindbod is.

3. Onderhandel zakelijk
Een belangrijke tip bij onderhandelen woning; hoe geweldig je het huis ook vindt, laat het niet blijken. Wanneer de verkopende partij in de gaten krijgt hoe graag jij het huis wilt hebben, zullen zij de prijs opdrijven. Enthousiasme werkt in dit geval dus tegen je. Daarentegen moet je de woning ook niet afkraken, dan wordt het huis je niet gegund omdat je onsympathiek bent. Houd dit dus in je achterhoofd tijdens de biedingen. Heeft de verkopende makelaar je enthousiasme toch door? Zet ze dan op het verkeerde been door bijvoorbeeld te vragen of hij nog meer van dit type woningen te koop heeft staan.

4. Zorg voor de gunfactor
Wanneer je een huis wilt kopen is het belangrijk dat je op goede voet komt te staan met de verkopende partij. Dit is altijd van belang, maar zeker als er meer geïnteresseerden zijn. Als de verkopende partij jou het huis gunt, zijn ze eerder bereid het huis voor een prijs te verkopen waar jij blij van wordt. Zorg er dus voor dat je met respect over de woning praat en vriendelijk blijft. Ook al heb je, tijdens het onderhandelen van woning, het idee dat de onderhandelingen op niets uit gaan lopen. Je weet maar nooit!

5. Meer zaken om over te onderhandelen.
Bij onderhandelen wordt er vaak gedacht aan het onderhandelen over de prijs. Toch zijn er meerdere zaken waarover je kunt onderhandelen. Valt er over de prijs niet meer te onderhandelen, en moet je misschien zelfs de vraagprijs bieden, dan kun je bijvoorbeeld nog wel onderhandelen over de mooie houten vloer en gordijnen. Het is heel goed mogelijk dat je deze er dan bij kunt krijgen. Ook kun je onderhandelen overdrachtsdatum. Het kan voor jou bijvoorbeeld heel gunstig zijn als de overdracht op korte termijn plaatsvindt, omdat jouw woning al is verkocht. Denk hier goed over na tijdens de onderhandelingen.

6. Geduld is een schone zaak
Het onderhandelingsproces kan het nodige geduld van je vragen. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat je een tegenbod ontvangt van de verkopende partij. Ook kan het je veel opleveren als je zelf het geduld kunt opbrengen om een tegenbod even uit te stellen. Op die manier geef je het signaal af dat je geïnteresseerd bent in de woning, maar niet teveel gaat betalen. Als je te gretig overkomt zal de verkopende partij de prijs opdrijven. Geduld kan jouw onderhandelingspositie dus versterken.

7. Volg je gevoel
Heb je tijdens het onderhandelen het gevoel dat er nog wel wat van de prijs af kan? Probeer dit uit! Besef van tevoren wel, dat je bod afgewezen kan worden. De keerzijde hiervan is dat wanneer je je gevoel niet volgt, en je het tegenbod accepteert, je misschien wel teveel betaalt. Volg je intuïtie!

8. Weet wat je kunt lenen
Een verkopende partij koerst ook op zekerheid! Wanneer jij zeker bent dat de financiering geen problemen op gaat leveren, is je onderhandelingspositie een stuk sterker. Zorg er daarom voor dat je, in deze fase, zicht hebt op jouw financiële mogelijkheden. Is het duidelijk dat je de financiering rond krijgt, meld dit dan ook tijdens de onderhandelingen van woning. Dit geeft kopers zekerheid, waardoor zij in sommige gevallen ook eerder bereid zijn om verder in de prijs te zakken.

Zelf onderhandelen of hulp inschakelen?
Een huis kopen kan veel onzekerheid en stress oproepen, zeker tijdens het onderhandelen. Wij willen je graag ondersteunen tijdens de voorbereidingen van de onderhandelingsfase en hebben enkele hulpmiddelen voor je ontwikkeld. Wat dacht je van ons gratis e-book “Bieden op een huis” of onze gratis online training, waar we alles vertellen over hoe jij een gouden aankoop kunt doen. Laat je het onderhandelen liever over aan de professional? Bespreek dan je wensen gratis met één van onze experts.

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 539 beoordelingen