Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Donderdag 30 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Bieden op een huis; zo stap je niet in de valkuilen van het openingsbod

Je hebt je droomhuis, in gedachten, al tig keer ingericht en bent er helemaal van overtuigd, dit is jouw huis! Het idee van een openingsbod uitbrengen roept veel spanning op. Want wat als je openingsbod niet goed is of je andere zaken over het hoofd ziet? Dan zal de verkoper misschien wel verder onderhandelen met een andere liefhebber voor dat mooie huis. Wij helpen je graag je hoofd koel te houden! Stap niet in de valkuilen van het openingsbod, maar ga goed voorbereid aan de slag.

Eerste bod uitbrengen op een huis
Voordat je overgaat tot het eerste bod uitbrengen op een huis, is het van belang dat je jouw financiële situatie goed in kaart hebt gebracht en weet wat jouw budget is. Via MoneyWise kun je snel en eenvoudig berekenen wat jouw maximale hypotheek is. Als je een duidelijk plan hebt wat je kunt en wilt besteden voor de aankoop van een woning, dan kun je een openingsbod uitbrengen. Dit kan per e-mail of telefonisch. Libero Aankoop adviseert om via de mail te communiceren, zodat je alles op papier hebt.

Pas op met een te hoog of te laag openingsbod uitbrengen
Je doel is dat je serieus wordt genomen door de verkopende partij. Is je openingsbod te laag, dan zal de verkoper weinig sympathie voor je voelen. De kans om eigenaar van de woning te worden is dan erg klein. Zorg er daarom voor dat het gat tussen de vraagprijs en jouw openingsbod niet te groot is.

Is een hoog bod of bieden boven de vraagprijs de oplossing?
Het is heel begrijpelijk dat je de woning zó graag wilt hebben dat je besluit om een hoog bod uit te brengen of zelfs boven de vraagprijs biedt. Echter is dit ook een valkuil. Als je hypotheek niet goedgekeurd wordt door de geldverstrekker dan heb je alsnog niets. Bij het bieden boven de vraagprijs kun je enkel een hypotheek krijgen als je eigen geld inlegt. Denk hier goed over na voordat je een openingsbod uitbrengen gaat.

Bod doen op huis ontbindende voorwaarden vergeten!
Misschien denk je nu; die ontbindende voorwaarden kun je toch niet vergeten? Maar niets is minder waar. Let hier dus op als je een bod uitbrengt. Bekende ontbindende voorwaarden zijn; onder voorbehoud van financiering en het laten doen van een bouwkundige keuring. Is het koopcontract opgesteld en zijn ontbindende voorwaarden geen onderdeel van jouw bod? Dan kan dit voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je geen hypotheek kunt krijgen of de kosten uit de bouwkundige keuring zo hoog blijken te zijn dat je liever van de koop afziet. Er kan dan een boete van maar liefst 10% van de aankoopsom worden gerekend en daar zit niemand op te wachten. Houd dus bij het bod doen op huis ontbindende voorwaarden in de gaten.

Vergeten van deadlines
Als je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen, dien je ook hiervoor te vermelden wanneer het afloopt. Veelal staat hier 6 weken voor, maar het kan zijn dat jouw situatie meer tijd nodig heeft. Zorg er dus voor dat je duidelijk vermeld wat de datum is wanneer het afloopt. Er bestaat ook een mogelijkheid om de ontbindende voorwaarden te verlengen. Lees er alles over in ons gratis e-book “Ontbindende voorwaarden.

Help, ik heb niets op papier staan!
De snelste manier om een openingsbod bij de makelaar neer te leggen is, bieden per telefoon. Vraag wel even om een e-mail bevestiging. Zo heb je altijd een bewijs van jouw openingsbod en ontbindende voorwaarden en worden misverstanden voorkomen. Schriftelijk contact kent nog meer voordelen. Zo geeft het je de tijd om na te denken voordat je reageert, waardoor de kans op een overhaaste beslissing afneemt. Ook kun je de emoties beter verbergen, waardoor de makelaar niet direct ziet hoe graag je de woning wilt hebben.

Geen tegenbod verwachten
Welk openingsbod je ook uitbrengt houdt overal rekening mee. Zowel met afwijzing zonder tegenbod als met een tegenbod (als je boven de vraagprijs biedt). Het is verstandig om vast te bedenken hoe je gaat reageren. Daarbij is het ook belangrijk dat je nadenkt of je jouw bod wilt verhogen en zo ja met hoeveel.

We hopen dat je nu vol vertrouwen een openingsbod neer kunt leggen. We snappen dat het een spannend proces is en dat je graag met zoveel mogelijk kennis en informatie aan de slag wilt gaan. Onze gratis online aankooptraining is daarvoor een hele goede aanvulling. We geven je nog meer tips en helpen je om de trucs van de verkopende makelaars te doorzien. We hebben ook nog een heel informatief gratis E-book “bieden op een huis”. Met dit werkboek kun je jouw situatie in kaart brengen en krijg je advies over het bieden. Kun je wel wat hulp gebruiken? Wij bellen je graag voor een gratis adviesgesprek. Uiteraard kun je ook zelf contact opnemen via 088-4303022

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf maandag 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 551 beoordelingen