Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Donderdag 30 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Bieden op een huis; Hoeveel onder de vraagprijs bieden

In tijden als deze is het niet eenvoudig om een huis te vinden voordat iemand anders er al mee vandoor is gegaan. Als je dan eindelijk een woning gevonden maak je dan wel een kans als je gaat bieden onder de vraagprijs? Ook in tijden als deze kun je een bod onder de vraaprijs uitbrengen. Wij vertellen waar je op moet letten.

Een bod uitbrengen op een huis, hoeveel onder de vraagprijs bieden?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat ieder huis en iedere situatie weer anders is. Het is echter niet zo dat je in een overspannen woningmarkt niet kan bieden onder de vraagprijs. Maar hoe weet je dan hoeveel je kan bieden onder de vraagprijs? Hoeveel je uiteindelijk op een huis gaat bieden is afhankelijk van meerdere factoren. Het is dus niet mogelijk om nu een percentage of bedrag te noemen dat je onder de vraagprijs kunt gaan bieden. En dan daarbij, hoe bepaal je dan of je de vraagprijs biedt of er onder of boven gaat zitten?

Ga na wat de woningwaarde is.
Hoe verleidelijk het, in tijden als deze, ook is om je bod te baseren op de vraagprijs, doe dat niet! Om niet teveel te betalen is het veel beter om eerst te achterhalen wat de woningwaarde is. Je kunt een indicatie van de woningwaarde achterhalen bij het Kadaster of HuisPrijskompas. De woningwaarde is niet alleen van belang voor jou, zodat je niet teveel betaald voor de woning, maar het is ook de waarde waarop geldverstrekkers de hoogte van jouw maximale hypotheek baseren. De daadwerkelijk Geldverstrekkers hebben daarom een taxatieraport nodig. Zoek dus eerst uit wat de daadwerkelijke woning waarde is, voordat je een te hoog bod uitbrengt of gaat bieden onder de vraagprijs.

Kijk en vergelijk!
De woningwaarde is een belangrijke leidraad voor het bepalen van jouw bod. Maar er zijn nog meerdere dingen die je kunnen helpen bij het bepalen van een goed bod. Zoek bijvoorbeeld een vergelijkbare woning, die in dezelfde regio te koop staat, en bekijk de vraagprijs. Is de vraagprijs lager of hoger dan de vraagprijs van de woning waar jij op wilt gaan bieden? Dan kan je hier, bij het bepalen van het bod, rekening mee houden.

Hoe lang staat de woning te koop?
Om uit te vinden of het zin heeft om onder de vraagprijs te bieden, kun je kijken naar hoelang een woning te koop staat. Staat de woning net in de verkoop, dan heeft het geen zin om te bieden onder de vraagprijs. Staat de woning al langer te koop, dan is de verkopende partij vaak gewilliger om de prijs aan te passen. Let op! Funda zet 6+ bij huizen die langer dan 6 maanden te koop staan. Het kan dus makkelijk zijn dat jouw droomhuis al een jaar te koop staat.

Wat is de staat van de woning?
Denk je eraan om onder de vraagprijs te bieden en wil je graag een antwoord op de vraag; ‘hoeveel bieden onder de vraagprijs?’ Dan kan de staat van de woning hele zinvolle informatie bieden. Is er sprake van achterstalling onderhoud? Een zeer gedateerde keuken? Of een badkamer die stamt uit het jaar nul? Dan kun je dit laten meewegen bij het bepalen van je bod. Het kan natuurlijk ook zijn dat er al rekening mee is gehouden bij het bepalen van de vraagprijs.

Wil de verkoper er graag vanaf?
Als de verkoper al een ander huis heeft gekocht zal hij eerder geneigd zijn om met de prijs te zakken, dan wanneer hij geen haast heeft met de verkoop. Als je kunt achterhalen wat de reden van de verkoop is, kan dit in je voordeel werken. Denk bijvoorbeeld aan scheiding, faillissement of dubbele woonlasten omdat er een ander huis is gekocht.

Zelf bieden of hulp nodig?
Dat je een bod beter niet kunt bepalen aan de hand van de vraagprijs is wellicht al wel duidelijk. Maar er zijn veel meer factoren van belang bij het bepalen van je bod. Hierdoor kan het erg lastig zijn om te bepalen wat een goed bod is. Een goede voorbereiding is het halve werk en wij willen je daar graag bij helpen. Wat dacht je van ons gratis E-book ‘Bieden op een huis”. Ben je op zoek naar een interactievere manier van informatie dan is de gratis online aankoop training echt iets voor jou! Vind je het onderhandelen toch te veel gedoe of schiet je al in de stress bij de gedachte alleen al? Onze aankoopmakelaars helpen jou graag bij de aankoop van jouw woning. Bel voor meer informatie 088-4303022 of laat één van onze experts contact met jou opnemen door het contactformulier in te vullen.

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 551 beoordelingen