Een bod uitbrengen op een huis, hoe zit dat?

Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Donderdag 30 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Dit zijn de 6 beste bieden op een woning tips

Wow, eindelijk je droomhuis gevonden! Wat heerlijk. Maar hoe zorg jij ervoor dat dit geweldige huis ook echt van jou wordt? Het is tijd om een bod op een huis te doen, maar hoeveel en met welke strategie? Je weet dat het openingsbod heel bepalend kan zijn, maar wat moet je bieden? En waar moet je verder allemaal rekening mee houden? Bieden op een woning is een stressvol proces en wij helpen je graag om daar zoveel mogelijk rust en overzicht in te krijgen.

Tip 1 voor het bieden op een huis – bepaal jouw strategie

Om jouw strategie te kunnen bepalen voor het bieden op een woning is het belangrijk om te weten welke positie jij als koper hebt. Om hierachter te komen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoeveel andere geïnteresseerden zijn er? Als je de enige bent heb je een gunstigere onderhandelingspositie dan wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. Je zult dus een andere strategie moeten hanteren als er meerdere bieders zijn. 

  • Hoe is de huizenmarkt? De huizenmarkt is erg leidend in de hoogte van de biedingen. Wanneer er veel vraag is maar weinig aanbod (een overspannen huizenmarkt), dan moet je een hoger bod neer leggen dan wanneer er veel aanbod is en weinig vraag.
  • Hoe lang staat de woning te koop? Wanneer een huis net te koop staat zal er minder onderhandelingsruimte zijn dan wanneer het huis al weken, maanden of zelfs jaren te koop staat. Hoe langer een woning te koop staat, hoe gunstiger jouw onderhandelingspositie.

  • Welke prijsstelling wordt er gehanteerd? Er is een groot verschil in bieden wanneer het een vraagprijs of een (bieden) vanaf-prijs betreft. Bij een vraagprijs is er vaak nog wel wat onderhandelingsruimte en bij een bieden vanaf-prijs zul je een prijs moeten bieden vanaf de vanaf-prijs.

Tip 2 voor bieden op een huis – zo ga je om met de verkopend makelaar

Het belang van een verkopend makelaar is het huis voor een zo hoog mogelijke prijs aan jou verkopen. Om dit voor elkaar te krijgen kan de verkopend makelaar zich zo gedragen dat jij, als koper, het gevoel krijgt dat hij ook jouw belangen wil behartigen. Trap daar niet in. Maar wat kun je het beste doen?

  • Laat de verkopend makelaar niet weten hoe graag je de woning wilt hebben. Stel je dus zakelijk, maar vriendelijk op en slik je enthousiasme in. Want zodra de verkopend makelaar jouw enthousiasme proeft, ruikt hij de kans om de prijs op te drijven. Blijf wel vriendelijk en zorg dat je op goede voet komt te staan met de verkopend makelaar. Dit is van belang voor de gunfactor, wat de kans op de koop kan vergroten. De verkopende partij vinden het prettig om een huis te verkopen aan mensen die het huis mooi vinden. Je enthousiasme inhouden betekent dus niet dat je alles af moet kraken.

  • Hoe bied je op een huis? Het is raadzaam om schriftelijk te communiceren met de verkopend makelaar. Op deze manier weet je zeker dat er geen informatie verloren gaat en kun je alles, op een later moment nog even teruglezen. Een ander voordeel van de schriftelijke communicatie is dat je de tijd hebt om na te denken over een reactie, de kans dat je overhaast reageert is minder groot. Telefonisch communiceren met de makelaar geniet de voorkeur van veel mensen, omdat dat sneller gaat. Als dit ook voor jou geldt, kijk dan wel uit dat je niet overhaast handelt en vraag om een bevestiging per e-mail.

Tip 3 voor het bieden op een huis – bepaal de woningwaarde

De daadwerkelijke waarde van een woning is wat anders dan de vraagprijs. Een hypotheekverstrekker baseert jouw maximale hypotheek op de daadwerkelijke woningwaarde. Je kunt een idee krijgen van de waarde door deze te bekijken bij het Kadaster of op HuisPrijskompas. Een taxatie zal moeten uitwijzen wat de daadwerkelijke waarde van de woning is. Dit is tevens de waarde waarop de hypotheek wordt gebaseerd. Het kan voorkomen dat de vraagprijs hoger ligt dan de daadwerkelijke woningwaarde. Houd hier rekening mee bij het bepalen van jouw openingsbod.

Tip 4 voor het bieden op een huis – bekijk de prijsgeschiedenis van een huis

Bij het bepalen van een goed openingsbod is het ook verstandig om naar de prijsgeschiedenis van de woning te kijken. Zie jij dat de prijs (in de tijd dat het huis te koop heeft gestaan) is gedaald, dan zegt dat iets over de verkopende partij en de wens om het huis te verkopen. Ze willen waarschijnlijk graag van hun woning af en dat is gunstig voor jou als koper, omdat ze dan eerder bereid zijn om in de prijs te zakken.

Tip 5 voor het bieden op een huis – ontbindende voorwaarden bepalen

Als je op de hoogte bent van de daadwerkelijke woningwaarde en zicht hebt op jouw budget ben je nog niet klaar. Het is aan te bevelen om ontbindende voorwaarden op te nemen bij het openingsbod. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet in de problemen komt als je de financiering niet rond krijgt, of het rapport van de bouwkundige keuring uitwijst dat er veel extra kosten gemaakt moeten worden, waardoor jij liever van de koop afziet.

Tip 6 Voor het bieden op een huis – een aankoopmakelaar overwegen

Bieden op een woning kan als heel lastig en stressvol worden ervaren. Je wilt de woning zo graag, maar het bieden op een huis behoort niet tot je allerdaagse taken. Hoe bied je op een huis? Welk bod doen op een huis? Waar moet je allemaal op letten? Voor een aankoopmakelaar is dit bekend terrein. Hij kan het proces van je overnemen, waardoor jij minder stress gaat ervaren. Daarbij komt ook dat het inschakelen van een aankoopmakelaar jouw gunfactor kan vergoten. De verkopende makelaar vindt het vaak prettig om samen te werken met een professionele partij. De verkopende partij heeft dan de zekerheid dat alles snel en goed wordt afgehandeld. Daarbij komt dat een aankoopmakelaar in veel gevallen net wat serieuzer wordt genomen, dan de particuliere koper en er eerder sprake zal zijn van een onderhandeling.

Libero Aankoop kan jou helpen
Wil je je nóg beter voorbereiden op de onderhandelingen en de aankoop van jouw droomhuis? Lees dan ons gratis e-book “Bieden op een huis”. Ook kun je je inschrijven voor onze gratis online aankooptraining, waarin wij je voorzien van vele tips en vertellen over de misleidingen van de verkopend makelaar. Durf je het onderhandelen, om welke reden dan ook, niet aan? Geen nood wij bellen je graag voor een gratis adviesgesprek, laat dan even jouw contactgegevens achter. 

Klik hier voor meer informatie over bieden op een huis.

Sluiten
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

vanaf maandag 08:30

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je aAl een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 551 beoordelingen