do's en don't onderhandelen

Bieden op een huis: de do’s en don’ts van het onderhandelen

Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan wil je deze natuurlijk voor de laagste prijs bemachtigen en tegelijkertijd zorgen niemand anders er met “jouw” huis vandoor gaat. Goed onderhandelen is dan ook de sleutel naar succes. In deze blog vertellen we je alles over de do’s en don’ts van het onderhandelen en bieden op een huis.

Do’s onderhandelen huis

Een huis kopen doe je niet elke dag en er komt heel wat bij kijken. Dit zijn de dingen die je zeker wilt doen tijdens het onderhandelen.

Bepaal hoeveel je maximaal wilt betalen

Wil je gaan onderhandelen over een huis? Kijk dan voordat je de zoektocht naar een huis begint wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen en hoeveel spaargeld je hebt. Aan de hand hiervan bepaal je de bovengrens van wat je maximaal wilt betalen. Ga hier nooit overheen en houd dit in je hoofd bij het bieden op een huis.

Doe onderzoek naar de hoogte van de hypotheek

Wees goed voorbereid als je gaat onderhandelen over een huis. Vraag bijvoorbeeld bij het kadaster na hoe hoog de hypotheek is. Staat de hypotheek onder water? Dan is er weinig ruimte om te onderhandelen bij het huis kopen. Als het huis hypotheekvrij is, kun je waarschijnlijk lager bieden.

Onderhandelen huis: meer dan alleen de prijs

Bij het bieden op een huis onderhandel je natuurlijk over de aankoopprijs, maar vergeet de rest niet! Zo kun je onderhandelen over het overnemen van roerende goederen (zoals de vloer) of de overdrachtsdatum. Geef je toe aan de wensen van de verkoper? Dan kun je jouw welwillendheid goed gebruiken voor het onderhandelen over een lagere prijs.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het is verstandig om niet zelf te onderhandelen en dit over te laten aan iemand die ervaring heeft met een huis kopen. Neem dan ook een goede aankoopmakelaar in de hand. Je ziet dit misschien als een onnodige uitgave, maar door de expertise én het feit dat een aankoopmakelaar niet emotioneel betrokken is bij de woning, koop je het huis vaak goedkoper aan waardoor je juist veel geld bespaart! 

De beste tips en trics voor het aankopen van een woning vind je in onze nieuwsbrief. Schrijf je in en wees maandelijks als eerste op de hoogte van al het woningmarkt nieuws.

Don’ts onderhandelen huis

Té graag willen

Als je een mooi huis hebt gevonden, ben je hier natuurlijk enthousiast over. Toch is het verstandig om dit niet te duidelijk te laten merken aan de verkopende partij, aangezien je het signaal afgeeft dat je het huis heel graag wilt hebben. Dit is nadelig als je gaat bieden op een huis: je betaalt vaak meer dan wanneer je je enthousiasme minder had getoond.

Een te laag openingsbod neerleggen

Als je gaat bieden op een huis, wil je natuurlijk niet te hoog inzetten, maar let erop dat je bod wel serieus genomen wordt. Als je een te laag bod neerlegt, zijn je kansen om dit huis te kopen verkeken.

Een rond bedrag bieden op een huis

Het is iets psychologisch, maar een afwijkend bedrag (zoals 200.250) bieden op een huis werkt beter dan het bieden van een rond bedrag. Zo creëer je meer gunfactor val je op als er meerdere biedingen zijn. Wil je een voorsprong bij het onderhandelen huis? Biedt dan een afwijkend bedrag.

Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt voor jouw droomhuis? Libero Aankoop voert namens en in overleg met jou messcherpe onderhandelingen waardoor je de absolute bodemprijs betaalt voor jouw nieuwe huis! Behoefte aan meer handige tips & tricks? Neem een kijkje in onze gratis(!) e-books.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Goed nieuws: NHG-grens wordt niet verlaagd! In tegenstelling tot wat er eerder is aangekondigd, gaat de verlaging van de NHG-grens niet door. Deze zou per 1 juli verlaagd worden naar € 225.000, ...
Waar kunnen we over onderhandelen? Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je ...
Wanneer een taxatie voor een woning? Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waar...
Klein huis inrichten: 5 slimme tips die je moet ke... Heb jij een klein huis of appartement op het oog, of zelfs al gekocht, en heb je geen idee hoe je zulke kleine kamers moet inrichten? Wij hebben 5 sli...