do's en don't onderhandelen

Bieden op een huis: de do’s en don’ts van het onderhandelen

Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan wil je deze natuurlijk voor de laagste prijs bemachtigen en tegelijkertijd zorgen niemand anders er met “jouw” huis vandoor gaat. Goed onderhandelen is dan ook de sleutel naar succes. In deze blog vertellen we je alles over de do’s en don’ts van het onderhandelen over de prijs van een huis.

Huis kopen onderhandelen: waarover allemaal?

Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je eigenlijk onderhandelen? De onderhandelingen beginnen natuurlijk met het openingsbod. Daarna kun je onderhandelen over dingen als de overdrachtsdatum, roerende zaken en ontbindende voorwaarden.

Onderhandelen prijs huis

De onderhandelingen beginnen met de prijs van het huis. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen voor de woning. Denk daarbij aan de waarde van het huis en wat je je kunt permitteren qua hypotheek. Het is verder van belang om niet te hoog, maar ook niet te laag in te zetten. Bij een te hoog bod kun je moeilijk nog zakken en een te laag bod wordt niet serieus genomen.

Onderhandelen woning: Levertijd / overdrachtsdatum

De overdrachtsdatum kun je meenemen in de onderhandelingen over de prijs. Een vroege of late overdrachtsdatum kan namelijk afhankelijk van je situatie gunstig of nadelig zijn. Bekijk wat jouw mogelijkheden zijn en wat de wensen zijn van de verkoper. Wanneer de verkopende partij bijvoorbeeld liever een latere datum wil dan de datum die je voorstelt, kun je daarmee akkoord gaan onder voorwaarde dat de prijs zakt.

Onderhandelen over de inventaris van het huis

Wanneer je een huis koopt, kan het zijn dat de vorige bewoners spullen willen doorverkopen aan jou, bijvoorbeeld de vloer of een koelkast. Als je zaken over wilt nemen, kun je hier aparte afspraken over maken of dit kan inbegrepen worden in de koopprijs. Ook dit is iets waarover je kunt onderhandelen. De verkoper stelt vaak een lijst met roerende zaken op. Zo niet, vraag er dan om. Op die manier kan er voor zowel koper als verkoper geen onduidelijkheid ontstaan over wat er bij de koop is inbegrepen.

Onderhandelen over ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waarbij je nog onder de koop uit kunt. Binnen drie dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract kun je zonder reden nog onder de koop uit, maar daarna kan dit alleen op basis van ontbindende voorwaarden. Welke voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen, is iets waarover je kunt onderhandelen met de verkoper. Dit hangt ook af van de omstandigheden, bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of omdat er nog een bouwkundige keuring uitgevoerd moet worden. Als je dan nog onder de koop uit wilt en je kunt je dan beroepen op een van de ontbindende voorwaarden, kun je van de koop afzien en hoef je de verkoper niet te betalen.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Do’s onderhandelen huis

Een huis kopen doe je niet elke dag en er komt heel wat bij kijken. Dit zijn de dingen die je zeker wilt doen tijdens het onderhandelen.

Bepaal hoeveel je maximaal wilt betalen

Wil je gaan onderhandelen over een huis? Kijk dan voordat je de zoektocht naar een huis begint wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen en hoeveel spaargeld je hebt. Aan de hand hiervan bepaal je de bovengrens van wat je maximaal wilt betalen. Ga hier nooit overheen en houd dit in je hoofd bij het bieden op een huis.

Doe onderzoek naar de hoogte van de hypotheek

Wees goed voorbereid als je gaat onderhandelen over een huis. Vraag bijvoorbeeld bij het kadaster na hoe hoog de hypotheek is. Staat de hypotheek onder water? Dan is er weinig ruimte om te onderhandelen bij het huis kopen. Als het huis hypotheekvrij is, kun je waarschijnlijk lager bieden.

Onderhandelen huis: meer dan alleen de prijs

Bij het bieden op een huis onderhandel je natuurlijk over de aankoopprijs, maar vergeet de rest niet! Zo kun je onderhandelen over het overnemen van roerende goederen (zoals de vloer) of de overdrachtsdatum. Geef je toe aan de wensen van de verkoper? Dan kun je jouw welwillendheid goed gebruiken voor het onderhandelen over een lagere prijs.

Zo snel mogelijk in onderhandeling over het huis komen

Een van de belangrijkste tips voor onderhandelen: zorg dat je zo snel mogelijk in onderhandeling komt met de verkopende partij. De erecode van makelaars is dat ze verkoop met een andere partij niet stimuleren als ze al in onderhandeling zijn. Zorg er daarom voor dat je dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgt om jouw kans op de woning te vergroten. Let op! Je bent pas in onderhandeling als je een tegenbod ontvangt of de verkoper dit expliciet meldt.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het is verstandig om niet zelf te onderhandelen en dit over te laten aan iemand die ervaring heeft met een huis kopen. Neem dan ook een goede aankoopmakelaar in de hand. Je ziet dit misschien als een onnodige uitgave, maar door de expertise én het feit dat een aankoopmakelaar niet emotioneel betrokken is bij de woning, koop je het huis vaak goedkoper aan waardoor je juist veel geld bespaart!

Aankoopmakelaar inschakelen?
Versterk je onderhandelingspositie met een gespecialiseerde aankoopmakelaar.

Don’ts onderhandelen huis

Té graag willen

Als je een mooi huis hebt gevonden, ben je hier natuurlijk enthousiast over. Toch is het verstandig om dit niet te duidelijk te laten merken aan de verkopende partij, aangezien je het signaal afgeeft dat je het huis heel graag wilt hebben. Dit is nadelig als je gaat bieden op een huis: je betaalt vaak meer dan wanneer je je enthousiasme minder had getoond.

Een te laag openingsbod neerleggen

Als je gaat bieden op een huis, wil je natuurlijk niet te hoog inzetten, maar let erop dat je bod wel serieus genomen wordt. Als je een te laag bod neerlegt, zijn je kansen om dit huis te kopen verkeken.

Een rond bedrag bieden op een huis

Het is iets psychologisch, maar een afwijkend bedrag (zoals 200.250) bieden op een huis werkt beter dan het bieden van een rond bedrag. Zo creëer je meer gunfactor en val je op als er meerdere biedingen zijn. Wil je een voorsprong bij het onderhandelen huis? Biedt dan een afwijkend bedrag.

Niet zwart op wit onderhandelen

Communiceer altijd schriftelijk (per mail) met de verkopende makelaar als je gaat onderhandelen over het huis. Zo staan afspraken altijd zwart op wit en voorkom je dat belangrijke informatie verloren gaat. Bespreek je zaken toch telefonisch? Vraag dan altijd om een bevestiging per mail.

Onderhandelen als een pro

Slim onderhandelen is een hele kunst. Niet voor niets bestaan er veel diensten om jou bij te staan. Maar wist je dat je ook zelf kunt leren onderhandelen als een pro? Dat doe je door de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop te volgen. Binnen een uur delen wij al ónze onderhandel-tips met jou. Leer welke veelgemaakte fouten jij moet voorkomen en stel al jouw vragen over de woningmarkt aan een team van aankoopexperts. Schrijf je nu in, want deze kans mag jij niet laten liggen!