5 x de belangrijkste ontbindende voorwaarden

De 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden

Wat zijn de meest belangrijke voorwaarden om op te nemen in het voorlopig koopcontract? Wij de 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden voor je op een rij.

1. Onder voorbehoud van financiering

Deze voorwaarde is de meest voorkomende. Het geeft je extra tijd om de hypotheek te rond te krijgen. Mocht dit niet voor een bepaalde datum lukken, dan kun je alsnog van de koop afzien. Het is wel van belang dat je dan van twee geldverstrekkers een schriftelijke afwijzing kunt overhandigen.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring vertelt je veel over de staat van de woning. De uitkomst van de keuring kan veel informatie geven over de noodzakelijke aanpassingen die gedaan moeten worden aan de woning. Bij dit voorbehoud kun je een maximaal bedrag aangeven. Wanneer de kosten boven het maximale aangegeven bedrag komen, dan kan dit reden zijn om opnieuw de onderhandelingen te starten of om van de koop af te zien.

3. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Wanneer je een nieuwe woning hebt gevonden maar je eigen woning nog niet hebt verkocht, dan kun je dit als voorwaarde opnemen in het koopcontract. Dit houdt in dat je aangeeft dat de koop niet door gaat, wanneer je eigen woning niet voor een bepaalde datum verkocht is. Deze voorwaarde brengt voor de verkopende partij veel onzekerheid met zich mee en wordt daarom ook niet heel vaak geaccepteerd als voorwaarde.

4. Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

In de woningmarkt van 2020 is de Nationale Hypotheek Garantie per januari 2020 verhoogd naar €310.000. Met de stijgende huizenprijzen is de NHG dus toereikender is geworden. Het opnemen van de voorwaarde NHG kan je veel voordeel opleveren, zoals een lagere rente en meer zekerheid voor jou als koper. Omdat niet iedereen in aanmerking komt voor een NHG kan het verstandig zijn om dit als voorwaarde op te nemen.

5. Onder voorbehoud van wijziging bestemmingsplan

Je hebt jouw droomhuis gevonden. Met een flinke aanbouw voldoet het helemaal aan jouw eisen. Je wilt de garage gaan ombouwen, zodat je daar je eigen bedrijf kunt gaan starten. Het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om dit te kunnen realiseren. Wanneer je de woning enkel wilt na de aanpassingen, dan is het zinvol om wijziging van bestemmingsplan op te nemen in de voorwaarden. Wanneer je dan geen goedkeuring krijgt van de gemeente, zit je ook niet vast aan een woning die niet goed past bij jouw wensen en eisen.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

In tijden van een krappe woningmarkt is een goed bod van groot belang. Om meer kans te maken op een woningen wordt er wel eens overwogen om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten. Maar of dit wel zo verstandig is… Zonder die voorwaarden zit je na drie dagen vast aan de koop en betaal je een flinke boete wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt. Toch maar doen dus, tenzij je zeker weet dat je de ontbindende voorwaarden echt niet nodig hebt.

Wanneer maak je jouw ontbindende voorwaarden kenbaar

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning is het van belang om deze te vergezellen met de ontbindende voorwaarden. De koper moet hier immers mee akkoord gaan. Wanneer beide partijen een overeenstemming bereiken, kan het voorlopig koopcontract worden getekend.

Het al dan niet kenbaar maken van (bepaalde) ontbindende voorwaarden kan best ingewikkeld zijn. De aankoopmakelaars van Libero Aankoop kunnen je hierbij heel goed bij helpen. Wil jij geen stress ervaren? Laat dan de aankoop door een professional doen om maar liefst drie keer zoveel kans te maken op jouw droomwoning. Neem dan vrijblijvend contact op om jouw situatie met een van onze deskundigen te bespreken.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De koopovereenkomst Bij het kopen van een huis hoort uiteraard ook het tekenen van een contract. Deze koopovereenkomst tekent je als jouw bod op het huis is geaccepteerd....
Hypotheken in 2015 – hypotheekrente, inkomen... Heb je een hypotheek of ben je van plan er aankomend jaar een af te sluiten? De regels zijn vanaf 1 januari 2015 veranderd, bijvoorbeeld rondom de hyp...
Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...
Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... In dit artikel lees je alles de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet...