5 x de belangrijkste ontbindende voorwaarden

De 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden

Wat zijn de meest belangrijke voorwaarden om op te nemen in het voorlopig koopcontract? Wij de 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden voor je op een rij.

1. Onder voorbehoud van financiering

Deze voorwaarde is de meest voorkomende. Het geeft je extra tijd om de hypotheek te rond te krijgen. Mocht dit niet voor een bepaalde datum lukken, dan kun je alsnog van de koop afzien. Het is wel van belang dat je dan van twee geldverstrekkers een schriftelijke afwijzing kunt overhandigen.

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering komt tegenwoordig steeds vaker voor. Het weglaten van het voorbehoud van financiering brengt wel risico’s met zich mee. Zo kun je niet meer onder de koop uit als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt. Ga dus nooit zonder goed nadenken een huis kopen zonder voorbehoud van financiering.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring vertelt je veel over de staat van de woning. De uitkomst van de keuring kan veel informatie geven over de noodzakelijke aanpassingen die gedaan moeten worden aan de woning. Bij dit voorbehoud kun je een maximaal bedrag aangeven. Wanneer de kosten boven het maximale aangegeven bedrag komen, dan kan dit reden zijn om opnieuw de onderhandelingen te starten of om van de koop af te zien.

3. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Wanneer je een nieuwe woning hebt gevonden maar je eigen woning nog niet hebt verkocht, dan kun je dit als voorwaarde opnemen in het koopcontract. Dit houdt in dat je aangeeft dat de koop niet door gaat, wanneer je eigen woning niet voor een bepaalde datum verkocht is. Deze voorwaarde brengt voor de verkopende partij veel onzekerheid met zich mee en wordt daarom ook niet heel vaak geaccepteerd als voorwaarde.

4. Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

Het opnemen van de voorwaarde NHG kan je veel voordeel opleveren, zoals een lagere rente en meer zekerheid voor jou als koper. Omdat niet iedereen in aanmerking komt voor een NHG kan het verstandig zijn om dit als voorwaarde op te nemen.

5. Onder voorbehoud van wijziging bestemmingsplan

Je hebt jouw droomhuis gevonden. Met een flinke aanbouw voldoet het helemaal aan jouw eisen. Je wilt de garage gaan ombouwen, zodat je daar je eigen bedrijf kunt gaan starten. Het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om dit te kunnen realiseren. Wanneer je de woning enkel wilt na de aanpassingen, dan is het zinvol om wijziging van bestemmingsplan op te nemen in de voorwaarden. Wanneer je dan geen goedkeuring krijgt van de gemeente, zit je ook niet vast aan een woning die niet goed past bij jouw wensen en eisen.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

In tijden van een krappe woningmarkt is een goed bod van groot belang. Om meer kans te maken op een woningen wordt er wel eens overwogen om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten. Maar of dit wel zo verstandig is… Zonder die voorwaarden zit je na drie dagen vast aan de koop en betaal je een flinke boete wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt. Toch maar doen dus, tenzij je zeker weet dat je de ontbindende voorwaarden echt niet nodig hebt.

Wanneer maak je jouw ontbindende voorwaarden kenbaar?

Je maakt je ontbindende voorwaarden kenbaar bij het plaatsen van het bod. Jouw bod bestaat niet alleen uit het bedrag dat je wilt betalen, maar ook uit de voorwaarden waaronder je dat bedrag niet wilt betalen. De ontbindende voorwaarden dus. De koper kan hier wel of niet mee akkoord gaan. Wanneer beide partijen een overeenstemming bereiken, kan het voorlopig koopcontract worden getekend.

E-book: “Loop geen risico: Alles over ontbindende voorwaarden.”

Ontbindende voorwaarden zijn beschermende maatregelen voor jou als koper. Loop geen onnodig risico, maar zorg voor het opstellen van de juiste ontbindende voorwaarden. Om zeker te weten dat jij jouw ontbindende voorwaarden juist kiest en verwoord, hebben wij iets voor je. Een gratis e-book met nóg meer informatie over de ontbindende voorwaarden en over hoe jij deze slim toevoegt aan jouw bod.

Download het e-book direct helemaal gratis!

Loop geen risico! Alles over ontbindende 
voorwaarden

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

7 x valkuilen bij huis kopen Ja, dat is hem… Jouw droomhuis! Snel handelen is nu geboden, maar let op! Stap niet in de valkuilen van een huis kopen. Laat je niet leiden door emoti...
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
Strategie, tactiek en tips bij bieden op een huis Wil je een huis kopen? Lees alles over de beste strategie, tactiek en tips bij het bieden op een huis in dit blog. Strategie bepalen bij bieden o...
Waar kunnen we over onderhandelen? Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je ...