Afbeelding van een rekenmachine met een huisje erop.

Levert een aankoopmakelaar waar voor zijn geld?

Je bent op zoek naar een woning. Misschien heb je zelfs je droomwoning al wel gevonden. Dan volgt er een erg spannende tijd, namelijk het onderhandelen. Ga je dit zelf doen of neem je een aankoopmakelaar in de hand? Levert een aankoopmakelaar eigenlijk wel waar voor zijn geld?

Geen aankoopmakelaar

Een eenvoudige reden om geen aankoopmakelaar in te schakelen, is dat het geen zin heeft om veel geld te betalen aan iemand die werk doet dat je zelf ook kunt. Als je een beetje koelbloedig bent, kun je zelf al een aardig eind komen. Al gaat de research wel flink wat tijd kosten.
Daarnaast kunnen aankoopmakelaars een vreemde tariefstelling hebben. Ze vragen bijvoorbeeld een percentage van de aankoopprijs. Hoe hoger de aankoopprijs, hoe hoger het tarief voor de makelaar. De makelaar zal in dat geval dus echt niet zijn uiterste best doen om een lage vraagprijs te bedingen. Er zijn ook makelaars die een standaardtarief vragen. Deze makelaar zal niet of minder gemotiveerd zijn om de prijs van de woning naar beneden te halen, hij krijgt zijn geld toch wel.
Daarbij is het vaak zo dat wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, je vaak ook kosten maakt. Zelfs als de koop niet doorgaat.

Wel een aankoopmakelaar

Een makelaar kan je wel veel werk uit handen nemen. Een verkopende makelaar heeft als doel om zo snel en veel mogelijk geld voor zijn woningen te krijgen. Door hier een aankoopmakelaar tegenover te zetten, maak je de kans op het spelen van spelletjes een stuk kleiner.
De aankoopmakelaar zorgt dat de onderhandelingen worden gevoerd, waardoor je uiteindelijk een lagere prijs voor je droomwoning betaalt. Wanneer de aankoopmakelaar met een bijzonder laag bod komt, zal de verkopende partij hem sneller serieus nemen dan wanneer je zelf zo’n laag bod neerlegt. De aankoopmakelaar is een expert en zal wel een reden hebben voor dit lage bod.
Daarnaast heeft een aankoopmakelaar ook verstand van het zakelijke gedeelte. Hij kan je helpen bij het controleren van de koopakte en de overdracht. De aankoopmakelaar kan ervoor zorgen dat er geen nadelige stukken tekst in de koopakte staan.

Plaatselijke makelaar

Plaatselijke makelaars kopen woningen aan, maar verkopen ook vaak woningen. Dat betekent dat de makelaar beide rollen kan aannemen. Het kan maar zo zijn dat makelaar A in de ene week de verkopende makelaar is, en twee weken later de aankopende makelaar. Makelaar A kan bij zowel aankoop als verkoop te maken hebben met makelaar B. Hij zal niet het onderste uit de kan halen, uit angst dat makelaar B twee weken later hetzelfde bij hem zal doen. Bij een aankoopmakelaar die zowel aankoop- als verkoopmakelaar is, spelen vaak dubbele belangen. Het belang om voor jou een goede koop te doen én het belang om de verkopende makelaar te vriend te houden.
Een voordeel van een plaatselijke makelaar is dat deze de markt in jouw woonplaats goed kent. Ze kennen de buurt en kunnen dit ook meenemen in de onderhandelingen.

Onafhankelijke makelaar

Gelukkig kan het ook anders! Libero Aankoop is een voorbeeld van een onafhankelijke makelaar. Wij kopen alleen woningen aan. Daardoor kennen wij geen dubbele belangen. Ook werken wij door heel Nederland waardoor we de markt in elke buurt goed kennen.
Wij hanteren een basistarief en een courtage gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Zo vragen wij een percentage van het bedrag dat wij van de vraagprijs af weten te onderhandelen. Op die manier weet je zeker dat de makelaar er alles aan doet om een zo laag mogelijke prijs te behalen.

Aandachtspuntjes

  • In de makelaarswereld worden bedragen regelmatig exclusief btw genoemd. Wanneer je naar tarieven van aankoopmakelaars kijkt, moet je er dus rekening mee houden dat er nog 21% bij het bedrag op komt.
  • Vraag eens bij je vrienden en familie naar hun ervaringen met aankoopmakelaars.
  • Kijk op internet naar reviews van verschillende aankoopmakelaars.
  • Kies vooral datgene wat bij je past, laat je leiden door je gevoel. Het gaat tenslotte om een van de grootste aankopen in je leven.

Wil jij graag een huis kopen met een aankoopmakelaar, die net als jij alleen genoegen neemt met de absolute bodemprijs? Dan zit je bij Libero aankoop goed. Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek en kijk naar de mogelijkheden.