Onder de vraagprijs bieden

Bod uitbrengen op een huis: Hoeveel bieden onder de vraagprijs?

De meest gestelde vraag bij het kopen van een woning is toch wel: “Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?” Het is namelijk voor een starter of leek op de woningmarkt moeilijk inschatten wat je kunt bieden op een huis zonder dat je de verkopende partij voor het hoofd stoot. Wij begrijpen heel goed dat dit erg lastig is, daarom vertellen we je waar je op moet letten bij het bepalen van een openingsbod.

Bieden onder de vraagprijs

Het kan maar zo zijn dat de vraagprijs van jouw droomwoning te hoog is. Maar ook wanneer de vraagprijs van de woning wél binnen jouw budget ligt, is het verstandig om niet direct de vraagprijs te betalen. De verkopers kunnen om verschillende redenen de woning in de verkoop hebben gezet, bijvoorbeeld door een scheiding of financiële problemen. Bij dit soort redenen is er vaak ook ruimte is om minder dan de vraagprijs te betalen. Daarom is het belangrijk om een goed openingsbod neer te leggen. Echter is een openingsbod niet een standaard percentage onder de vraagprijs. Een goed openingsbod hangt van verschillende factoren af.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Bieden op een huis

De verkopende partij weet wat de huidige staat van de woning is, dus biedingen met dit soort argumenten zullen minder gauw geaccepteerd worden. Het is verstandiger om op basis van de emotionele waarde, die de verkopers aan de woning hechten, een bod te doen. De emotionele waarde hangt van de volgende punten af:

  • Hoelang staat de woning al te koop?
  • Hoe snel wil de verkoper van de woning af?
  • Wat is de reden voor verkoop?

Hoe langer een woning te koop staat, hoe meer onderhandelruimte er is. Hetzelfde geldt voor de redenen van verkoop. Wanneer een verkopende partij in scheiding ligt, of financiële problemen heeft, wil hij graag zo snel mogelijk van de woning af. Dus zal de verkopende partij ook sneller een lager bod accepteren.

Op een huis bieden met makelaar

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de onderhandelingen met de verkopende partij zelf te doen. Maar het is ook mogelijk om hier een aankoopmakelaar voor in te schakelen. Door zijn ervaring heeft een aankoopmakelaar een goed idee hoeveel er daadwerkelijk van de vraagprijs af kan. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar ook andere voordelen. Zo zal de verkopende partij minder spelletjes met hem spelen, want deze worden immers meteen herkend. Op de pagina ‘Aankoopmakelaar wel of niet‘ kun je lezen welke voordelen het inschakelen van een aankoopmakelaar nog meer heeft.

Krappe huizenmarkt

Op dit moment is het zo dat het lang niet overal meer mogelijk is om te onderhandelen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen wordt er zelfs regelmatig boven de vraagprijs geboden. Woningen staan daar vaker te koop met een vanafprijs dan met en vraagprijs. In dit geval gelden er hele andere regels.

Zie je het toch niet zitten om de onderhandelingen zelf te doen? Schakel dan een aankoopmakelaar van Libero Aankoop in. Zij onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Voor vragen of om in contact te komen met één van onze aankoopmakelaars, kunt u contact met ons opnemen door het invullen van ons contactformulier.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
Zelf onderhandelen bij de aankoop van een huis? Ge... Regelmatig krijgen wij de vraag van onze lezers wat de mogelijkheden zijn van Libero Aankoop op het moment dat zij zelf al de onderhandelingen hebben ...
Wat je moet weten over huis kopen op inschrijving Op de huidige woningmarkt is er steeds vaker sprake van een populaire woning. Dit houdt in dat er veel geïnteresseerden zijn voor één woning. Voor de ...
Waarom niet zelf aankopen zonder aankoopmakelaar? We zijn alweer aan het einde van onze reeks "De Onderhandelmakelaar vertelt". In de laatste blog van deze serie gaan we het hebben over waarom je niet...