verkooptrucs

De verkooptrucs van een makelaar

Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende partij en zal daarom altijd hun belangen behartigen. Hij wil de woning voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen. Om dit doel te halen, is de kans groot dat de verkoopmakelaar zijn trukendoos open trekt. Wij vertellen je welke verkooptrucs er zijn en hoe je deze kunt herkennen.

Tactiek makelaar: Nu-of-nooit techniek

Een veelvoorkomende verkooptruc van makelaars is de nu-of-nooit techniek. Deze is gebaseerd op het feit dat mensen graag hun opties open willen houden. Wanneer de verkopende makelaar bij jou aangeeft dat er meerdere geïnteresseerden zijn voor de woning, gaat er een alarmbel bij jou rinkelen. De verkopende makelaar maakt hier ook gebruik van door bijvoorbeeld twee bezichtigen achter elkaar te plannen. In dat geval kom je de andere geïnteresseerden dus tegen! Omdat jij zo bent ingesteld dat jij altijd jouw opties open wil houden, zul je sneller geneigd zijn om een bod op de woning uit te brengen. Doordat er andere geïnteresseerden zijn, loop jij het risico om deze woning mis te lopen.

Makelaar-trucs: het Contrast-principe

Dit principe komt voornamelijk voor op het moment dat jij een makelaar een zoekopdracht hebt gegeven. De kans is groot dat hij dan meerdere woningen voor jou heeft gevonden en dat hij samen met jou een tour gaat inplannen om al deze woningen te bezichtigen. Op het moment dat de tour gaat beginnen, zal de makelaar jou allereerst een woning laten zien waarvan hij zeker weet dat jij de woning niet zal aanschaffen. De woning zal net te duur zijn, of niet aan jouw wensen en eisen voldoen. De tweede woning die de makelaar jou zal laten zien, voldoet al beter aan jouw wensen en eisen, maar het is nog altijd niet jouw droomwoning. Tenslotte zal de makelaar een laatste woning laten zien. Deze zal middelmatig aan jouw wensen en eisenlijstje voldoen en de kans bestaat dat de vraagprijs net iets te hoog is. Maar doordat de vorige twee woningen helemaal niet voldoen, zal jij stukken enthousiaster zijn over deze laatste woning. Jouw kijk naar deze woning is niet objectief. Bij de aankoop van een woning hoeft er trouwens geen sprake te zijn van liefde op het eerste gezicht, het kan best iets langer duren voor je helemaal verliefd bent op een woning.

Algemene verkooptrucs makelaar

Deze trucs gebruiken makelaars ook vaak:

  • Een veel te hoge vraagprijs hanteren. Zo is de kans aanwezig dat je na de onderhandelingen alsnog te veel betaalt.
  • Zo min mogelijk meubels in de woning neerzetten. Op die manier lijkt de woning groter dan hij daadwerkelijk is.
  • Jouw kritische punten omzetten naar positieve punten. Staat de woning aan een drukke straat? Dan is het opeens een erg gezellige omgeving. Heeft de woning een slecht dak? Deze kun je bij reparatie meteen isoleren of zelfs een dakkapel laten plaatsen!
  • Heel veel praten. Wanneer een verkopende makelaar tijdens de bezichtiging niet stopt met praten, probeert hij jou af te leiden zodat je de woning niet kritisch bekijkt.

Jij hebt natuurlijk helemaal geen zin om in deze verkooptrucs te trappen. In ons gratis e-book met 101 aankooptips vind je veel handige tips om van jouw aankoop een topaankoop te maken.

Aankoopmakelaar inschakelen

Wanneer jij zelf de onderhandelingen gaat starten met de verkopende makelaar, is de kans groot dat hij één of meerdere van deze verkooptrucs op jou zal toepassen. Wanneer jij een aankoopmakelaar inschakelt om voor jou de onderhandelingen te voeren, is de kans hierop een stuk minder groot. Een aankoopmakelaar doorziet namelijk al deze verkooptrucs. Mocht je graag meer informatie willen over het inschakelen van een aankoopmakelaar. Neem dan gauw contact met ons op. Libero Aankoop helpt jou graag bij de aankoop van jouw droomwoning.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Is jouw hypotheekrente ook historisch laag? De hypotheekrente van hypotheekaanbieders is deze maand alweer verlaagd. De hypotheekrente was de laatste periode al laag en is daarmee nu historisch ...
Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht v... Eerder schreven we een blog over soorten hypotheken die je vroeger kon afsluiten, maar nu niet meer. Per 1 januari 2013 bestaat er namelijk nieuwe wet...
Een woning bezichtigen Wanneer je een woning gaat bezichtigen, is het van belang dat je je van te voren goed voorbereid. Zo beperk je de kans dat je dingen over het hoofd zi...
De waarde van jouw droomwoning Het is eindelijk zo ver, je hebt je droomwoning gevonden en je wilt deze graag aankopen. Dan is het slim en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit...

Één gedachte over “De verkooptrucs van een makelaar

Comments are closed.