Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 29 juli om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Woningwaarde bepalen: hoeveel is mijn woning waard?

Wanneer je een woning wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat de waarde van de woning is. Ook om andere redenen kan je je woningwaarde willen bepalen. In dit artikel lees je alles over de WOZ-waarde van een woning, hoe met een taxatie de marktwaarde van een woning bepaald wordt en tools waarmee jij zelf je woningwaarde kunt bepalen.

WOZ-waarde van je woning

Elk jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van je woning. Deze Waarde Onroerende Zaken is gebaseerd op uiterlijke kenmerken van de woning, de omgeving van de woning en vergelijkbare woningen in de omgeving. Ook worden de uiterlijke kenmerken en de directe omgeving van de woning meegenomen. Let op dat de WOZ-waarde altijd een jaar achterloopt. De WOZ-waarde kan verschillen van de marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de bepaling van de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen.

Marktwaarde woning: wat is mijn woning echt waard?

Om de marktwaarde van je huis zo zuiver mogelijk te bepalen, laat je een taxatie uitvoeren. Bij een taxatie wordt zowel de binnen- als de buitenkant van de woning nauwkeurig geïnspecteerd. Alle details van de woning worden opgesomd in een taxatierapport en op basis van deze details wordt de marktwaarde van de woning bepaald. In een taxatierapport vind je de volgende onderdelen:

 • Het woningtype;
 • Oppervlakte van de woning en het perceel;
 • Bouwkundige kwaliteit van de woning;
 • Aanwezigheid van een tuin, garage, balkon, etc.;
 • Locatie van de woning;
 • Afwerkingsniveau van de woning;
 • Omgevingsfactoren;
 • Esthetische en architectonische kwaliteiten van de woning;
 • Publieks- en privaatrechtelijke aspecten.

Een taxatie is de meest zuivere methode om de waarde van een woning mee te bepalen. Hier zitten echter wel taxatiekosten aan verbonden. Als je alleen een globaal beeld wilt krijgen van de woningwaarde van je eigen huis of een huis dat je op het oog hebt, zijn er ook andere manieren om de woningwaarde in te schatten.

Manieren om zelf de woningwaarde te bepalen

Er zijn een paar mogelijkheden om zelf de woningwaarde te schatten.

Kadaster woningwaarde

Het Kadaster heeft als wettelijke taak om onder andere de registratie van vastgoed te beheren. In dit register staat informatie over de huidige eigenaar van een woning, de waarde of koopsom van het huis, of er recht van overpad op het perceel geldt en wat het bouwjaar van de woning is. Als jij een nieuwe woning koopt, dan noteert het Kadaster jou als nieuwe eigenaar van de woning.

Voordelen van woningwaarde bepalen met het Kadaster:

 • Uitgebreide informatie over de woning(waarde)
 • Gratis informatie ontvangen over je eigen huis

Nadelen van woningwaarde bepalen met het Kadaster:

 • Informatie opvragen over een andere woning kost geld
 • Je kunt niet zelf de informatie aanpassen (dit moet een notaris doen)
 • Opgevraagde informatie kan verouderd zijn

Woningwaarde bepalen met Calcasa

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf. Zij hebben een grote database met informatie die zij krijgen van een groot aantal bedrijven. Voorbeelden van deze bedrijven zijn hypotheekverstrekkers, investeerders, vastgoedfondsen, intermediairs en makelaarorganisaties. Middels deze informatie kan Calcasa jou voorzien van een indicatie van de actuele woningwaarde van een huis.

Voordelen van woningwaarde bepalen met Calcasa:

 • Betrouwbare indicatie van woningwaarde gebaseerd op actuele data
 • Onafhankelijke waardering

Nadelen van woningwaarde bepalen met Calcasa:

 • Calcasa vraagt een vergoeding voor het inzien van gegevens
 • Omdat de woningwaarde gebaseerd wordt op 25 gerealiseerde woningtransacties in een buurt, kan de taxatie onnauwkeurig en verouderd zijn wanneer er geen actuele transacties zijn.

Hoe meer informatie je over een woning hebt, hoe beter je bent voorbereid op de onderhandelingen. Wil je echt perfect voorbereid zijn? Schrijf je dan in voor onze gratis online aankooptraining.

Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 809 beoordelingen