- Binnen 1 dag een scherp bod uitgebracht
- Geen prijsakkoord? Geen kosten!
- De beste prijs voor jouw droomwoning
- Overal in Nederland hulp bij je aankoop
Samen met Libero Aankoop heb je binnen no-time jouw droomwoning aangekocht voor de absolute bodemprijs!
Gratis onderhandelingWoningwaarde bepalen: hoeveel is mijn woning waard?
Wanneer je een woning wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat de waarde van de woning is. Ook om andere redenen kan je je woningwaarde willen bepalen. In dit artikel lees je alles over de WOZ-waarde van een woning, hoe met een taxatie de marktwaarde van een woning bepaald wordt en tools waarmee jij zelf je woningwaarde kunt bepalen.
WOZ-waarde van je woning
Elk jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van je woning. Deze Waarde Onroerende Zaken is gebaseerd op uiterlijke kenmerken van de woning, de omgeving van de woning en vergelijkbare woningen in de omgeving. Ook worden de uiterlijke kenmerken en de directe omgeving van de woning meegenomen. Let op dat de WOZ-waarde altijd een jaar achterloopt. De WOZ-waarde kan verschillen van de marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de bepaling van de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen.
Marktwaarde woning: wat is mijn woning echt waard?
Om de marktwaarde van je huis zo zuiver mogelijk te bepalen, laat je een taxatie uitvoeren. Bij een taxatie wordt zowel de binnen- als de buitenkant van de woning nauwkeurig geïnspecteerd. Alle details van de woning worden opgesomd in een taxatierapport en op basis van deze details wordt de marktwaarde van de woning bepaald. In een taxatierapport vind je de volgende onderdelen:
- Het woningtype;
- Oppervlakte van de woning en het perceel;
- Bouwkundige kwaliteit van de woning;
- Aanwezigheid van een tuin, garage, balkon, etc.;
- Locatie van de woning;
- Afwerkingsniveau van de woning;
- Omgevingsfactoren;
- Esthetische en architectonische kwaliteiten van de woning;
- Publieks- en privaatrechtelijke aspecten.
Een taxatie is de meest zuivere methode om de waarde van een woning mee te bepalen. Hier zitten echter wel taxatiekosten aan verbonden. Als je alleen een globaal beeld wilt krijgen van de woningwaarde van je eigen huis of een huis dat je op het oog hebt, zijn er ook andere manieren om de woningwaarde in te schatten.
Manieren om zelf de woningwaarde te bepalen
Er zijn een paar mogelijkheden om zelf de woningwaarde te schatten.
Kadaster woningwaarde
Het Kadaster heeft als wettelijke taak om onder andere de registratie van vastgoed te beheren. In dit register staat informatie over de huidige eigenaar van een woning, de waarde of koopsom van het huis, of er recht van overpad op het perceel geldt en wat het bouwjaar van de woning is. Als jij een nieuwe woning koopt, dan noteert het Kadaster jou als nieuwe eigenaar van de woning.
Voordelen van woningwaarde bepalen met het Kadaster:
- Uitgebreide informatie over de woning(waarde)
- Gratis informatie ontvangen over je eigen huis
Nadelen van woningwaarde bepalen met het Kadaster:
- Informatie opvragen over een andere woning kost geld
- Je kunt niet zelf de informatie aanpassen (dit moet een notaris doen)
- Opgevraagde informatie kan verouderd zijn
Woningwaarde bepalen met Calcasa
Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf. Zij hebben een grote database met informatie die zij krijgen van een groot aantal bedrijven. Voorbeelden van deze bedrijven zijn hypotheekverstrekkers, investeerders, vastgoedfondsen, intermediairs en makelaarorganisaties. Middels deze informatie kan Calcasa jou voorzien van een indicatie van de actuele woningwaarde van een huis.
Voordelen van woningwaarde bepalen met Calcasa:
- Betrouwbare indicatie van woningwaarde gebaseerd op actuele data
- Onafhankelijke waardering
Nadelen van woningwaarde bepalen met Calcasa:
- Calcasa vraagt een vergoeding voor het inzien van gegevens
- Omdat de woningwaarde gebaseerd wordt op 25 gerealiseerde woningtransacties in een buurt, kan de taxatie onnauwkeurig en verouderd zijn wanneer er geen actuele transacties zijn.
Hoe meer informatie je over een woning hebt, hoe beter je bent voorbereid op de onderhandelingen. Wil je echt perfect voorbereid zijn? Schrijf je dan in voor onze gratis online aankooptraining.