Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 23 september om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training
Tips huis kopen

Samen een huis kopen

Als je samen een huis gaat kopen, is het aan te raden om een aantal afspraken officieel vast te leggen. Dit doe je door een samenlevingscontract op te laten stellen, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of te trouwen. Dit is niet wettelijk verplicht, maar voorkomt onduidelijkheden, misverstanden en conflicten. Daarnaast kan het voorkomen dat banken en pensioenfondsen een notarieel samenlevingscontract eisen bij het afsluiten van een hypotheek. Ook ben je als je samen een woning koopt in elk geval fiscaal partners. De verschillende opties zullen hieronder verder uitgelegd worden. 

Afspraken voor samen een huis kopen

Samenlevingscontract huis kopen

Een samenlevingscontract is de eenvoudigste optie om afspraken vast te leggen als je samen een huis gaat kopen. Je stelt samen met de notaris het samenlevingscontract op. Hier staan afspraken over het huishouden, de financiën en jullie bezittingen in. Je mag zelf weten wat je allemaal vastlegt. De notaris loopt de belangrijkste punten met jullie langs. Het kan zijn dat jullie allebei een verschillend aandeel in de hypotheek hebben, bijvoorbeeld als een van beiden een hoger inkomen heeft. Deze verdeling leg je vast in het samenlevingscontract. Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij wat er gebeurt als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Leg je zaken rondom de verdeling van de inboedel en dergelijke alvast vast voor het het geval dat. 

Huis kopen zonder samenlevingscontract?

Je mag een huis kopen zonder samenlevingscontract, want een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht. Het is echter niet verstandig om niets vast te leggen. Voor zaken rondom je hypotheek, overlijden en belastingaangifte is een samenlevingscontract belangrijk. Je staat er liever niet bij stil, maar een samenlevingscontract kan veel gedoe schelen. Een huis kopen zonder samenlevingscontract is dus behoorlijk onverstandig.

Geregistreerd partnerschap bij samen een huis kopen

Een andere optie is het laten vastleggen van geregistreerd partnerschap bij de notaris. Geregistreerd partnerschap wordt ook wel “trouwen zonder ja-woord” genoemd: dezelfde afspraken als bij een huwelijk zijn vastgelegd in voorwaarden of gemeenschap van goederen. Zaken als onderhoudsplicht en erfrecht moeten wel expliciet in het contract opgenomen worden. Voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap is het, anders dan bij een huwelijk, niet nodig om naar de rechter te gaan. Alle afspraken staan officieel vastgelegd zodat hier altijd duidelijkheid over is, wat conflicten kan voorkomen.

Wij raden aan om alle belangrijke afspraken vast te leggen met een samenlevingscontract of door een geregistreerd partnerschap of huwelijk aan te gaan. De notaris weet welke zaken belangrijk zijn en helpt jullie, maar je mag ook je eigen afspraken op laten nemen. Ook is het handig om gelijk beiden een testament op te stellen, waarin je vaststelt wat er met jullie inboedel gebeurt mocht een van jullie overlijden. Zo maak je efficiënt gebruik van je bezoek aan de notaris.

Fiscaal partnerschap bij gezamenlijk huis kopen

Wanneer je trouwt, een geregistreerd partnerschap hebt of een notarieel samenlevingscontract hebt, ben je automatisch fiscale partners. Je bent al fiscale partners als je samen eigenaar bent van een woning. Hiervan heb je wat voordelen die te maken hebben met de belastingaangifte. Nadelen van fiscaal partnerschap zijn dat jullie inkomens bij elkaar worden opgeteld, waardoor jullie totaalinkomen hoger is. Hierdoor kan je minder toeslagen krijgen en kunnen sommige aftrekposten negatief uitpakken. Ook heb je maar 1 keer recht op hypotheekrenteaftrek, dus als je een van de woningen nog moet verkopen, dan heb je bij die woning geen recht meer op hypotheekrenteaftrek als je fiscale partners bent.

Als jullie samen een huis kopen is het belangrijk om afspraken vast te leggen. Dit kunnen jullie doen door te trouwen, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen. Kies voor de optie die het beste bij jullie situatie past, en voor wat jullie prettig vinden!

Goed voorbereid samen een huis kopen

Succesvol samen een huis kopen valt of staat met een goede voorbereiding. De beste tips vind je niet online, maar in onze gratis online aankooptraining. Daarin delen wij ónze aankooptips met jou. Zo ben jij helemaal klaar om samen een huis te kopen. Schrijf je nu in en word een ware aankoopexpert.

Ja, ik wil succesvol mijn droomhuis kopen

Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Wij brengen je in contact met een bouwkundige, taxateur en notaris

Wij kopen woningen aan in heel Nederland. Daarom beschikken wij over een landelijk netwerk met bouwkundigen, taxateurs en notarissen. Wij brengen je in contact met een goede bouwkundige die de bouwkundige keuring van jouw droomwoning kan uitvoeren. Ook kunnen wij je helpen bij het vinden van een goede taxateur en notaris. Dit valt ook onder onze complete aankoopbegeleiding. Wij brengen je gratis in contact met een expert in jouw regio.

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning.

 
Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,6
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 812 beoordelingen