Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 29 juli om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

WOZ-waarde van een woning

De WOZ-waarde van een woning wordt gebruikt om de hoogte van gemeentelijke belastingen te bepalen. De WOZ-waarde kan sterk verschillen van de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het kopen of verkopen van een woning is de WOZ-waarde meestal niet leidend. Een realistisch openingsbod kun je beter op de prijsgeschiedenis van een woning baseren.

WOZ-waarde vs marktwaarde

Er zijn drie grote verschillen tussen WOZ-waarde en marktwaarde:

  1. De marktwaarde is een nauwkeurige waardebepaling uitgevoerd door een taxateur, waar de WOZ-waarde een schatting is.

De WOZ-waarde van een woning zegt lang niet altijd iets over de marktwaarde van de woning. Voor het vaststellen van de WOZ-waarde doet de gemeente eigenlijk niets anders dan de woning vergelijken met vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. De marktwaarde van een woning wordt bepaald tijdens een taxatie. De taxateur zal, bij het bepalen van de woningwaarde, rekening houden met verschillende zaken die te maken hebben met de woning. Bijvoorbeeld de grootte, het type, de ligging, de staat en het onderhoud van de woning.

  1. Een WOZ-waarde wordt voor heel andere dingen gebruikt dan de marktwaarde.

De WOZ-waarde van een woning heeft als doel het bepalen van belastingen. De marktwaarde wordt vastgesteld om de vraag- en verkoopprijs van een woning te bepalen.

  1. De WOZ-waarde is altijd verouderd.

De marktwaarde is gebaseerd op de huidige staat van de woning, terwijl de WOZ-waarde van een huis een jaar achter loopt.

WOZ-waarde als richtlijn voor verkoopprijs

Voor het bepalen van de verkoopprijs kun je de WOZ-bepaling gebruiken, maar houd er rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting van de woningwaarde is. Een vraagprijs hoeft niet gebaseerd te zijn op de marktwaarde. De taxatiewaarde ligt meestal dichterbij de uiteindelijke verkoopprijs. Wat de verkoopprijs uiteindelijk wordt, heeft alles te maken met emoties en de vraag naar de woning. Deze kunnen de prijs erg opdrijven.

WOZ-waarde veel lager dan vraagprijs, wat nu?

Het is geen probleem als de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Doordat de vraagprijs heel anders bepaald wordt dan de WOZ-waarde, komt het vaak voor dat de WOZ waarde veel lager is dan de vraagprijs. Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde niks te maken heeft met de maximale hoogte van je hypotheek. Die wordt bepaald op basis van de marktwaarde. Ook als de WOZ-waarde hoger is dan de vraagprijs, heeft dat geen invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. Wel moet je rekening houden met hogere OZB.

Hoe bepaal ik een realistisch openingsbod?

Bepaal een realistisch bod niet aan de hand van de WOZ-waarde. Deze ligt vaak lager dan de marktwaarde, omdat hij een jaar achterloopt en maar een ruwe schatting is. Als je slim wilt bieden, kun je het beste gebruik maken van de prijsgeschiedenis van de woning en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Dat doe je handig in onze HuisKoopApp. Een app waarin je in 7 stappen begeleid wordt bij het kopen van een huis. Hij helpt bijvoorbeeld met het zoeken van een huis, maar ook het bepalen van een realistisch startbod en het checken van de koopakte. De HuisKoopApp maakt je echt blij met je nieuwe huis.

Download de HuisKoopApp direct gratis!

Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 809 beoordelingen