Wat is de WOZ-waarde van een woning?

WOZ-waarde betekent letterlijk Waardering Onroerende Zaken. De gemeente stelt deze waarde jaarlijks vast door jouw woning te vergelijken met woningen in de buurt. De WOZ-waarde is de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Als huiseigenaar ontvang je de WOZ-waarde uiterlijk rond eind februari.

Wat zegt mijn WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van jouw woning wordt door de gemeente gebruikt om de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) vast te stellen. De WOZ-waarde zegt niet per se iets over de marktwaarde van de woning. Het kan dus voorkomen dat de marktwaarde na een taxatie verschilt van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is dus vooral zinvol voor het bepalen van belastingen.

WOZ-waarde en marktwaarde verschil

De WOZ-waarde van een woning zegt lang niet altijd iets over de marktwaarde van de woning. Er zijn zelfs flinke verschillen mogelijk. Dit verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is de marktwaarde gebaseerd op de huidige staat van de woning, terwijl de WOZ-waarde van een huis een jaar achter loopt. Ten tweede is de marktwaarde een nauwkeurige waardebepaling, waar de WOZ-waarde een schatting is. Ten derde heeft de WOZ-waarde van een woning als doel het bepalen van belastingen en wordt de marktwaarde vastgesteld om de vraag- en verkoopprijs van een woning te bepalen.

Sluiten
Waar kunnen we jou mee helpen?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

morgen vanaf 07:30

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 632 beoordelingen