Foto van een vrouw die op bed ligt met haar laptop

Wat is mijn huis waard?

Op het internet zijn veel tools te vinden die jou kunnen helpen met het inwinnen van informatie over jouw droomwoning. Deze kunnen jou inzicht geven in wat jouw huis waard is en ze kunnen jou andere belangrijke informatie verschaffen. Maar welke verschillende tools zijn er allemaal? Wat kun je er precies mee? Hebben deze tools ook beperkingen en welke zijn dat dan?

Waarde woning in het Kadaster

Het Kadaster heeft als wettelijke taak een aantal registraties te beheren. Dit zijn onder andere registraties van vastgoed, topografie, schepen en luchtvaartuigen.
Wanneer je op zoek gaat naar informatie over jouw droomwoning via het Kadaster kun je erachter komen wie de huidige eigenaar is, wat de waarde of koopsom van het huis is, of er recht van overpad op het perceel aanwezig is en wat het bouwjaar van de woning is. Zodra jij een woning hebt aangekocht zal jouw notaris ook in het Kadaster verwerken dat jij de nieuwe eigenaar bent.
Een groot nadeel van het Kadaster is dat je hiervoor dient te betalen. Op het moment dat je informatie wilt ontvangen over je eigen woning, kost het je nog niets. Pas wanneer je informatie over een andere woning zoekt, vraagt het Kadaster een vergoeding van je. Een ander nadeel van het Kadaster is dat je niet zelf de informatie kunt aanpassen. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn hypotheek heeft afgelost, moet je een notaris inschakelen om dit in het Kadaster aan te kunnen passen. Het is dus goed mogelijk dat verkopende partijen dit niet tijdig hebben doorgegeven en jouw opgevraagde informatie niet up to date is. Je ziet dan wel de hypotheekhoogte staan, maar niet hoeveel er al is afgelost. Zeker niet als er een extra tussentijdse aflossing is gedaan.

Schatting huis met Calcasa

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf. Zij krijgen hun informatie van een groot aantal bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn hypotheekverstrekkers, investeerders, vastgoedfondsen, intermediairs en makelaarorganisaties. Calcasa is de grootste taxateur van Nederland. Via Calcasa kun je een betrouwbare indicatie van de actuele woningwaarde opvragen. Calcasa heeft ook enkele nadelen. Voor de service van Calcasa moet je betalen. Zonder vergoeding kun je geen gegevens inzien. Daarnaast baseert Calcasa de woningwaarde op basis van 25 gerealiseerde woningtransacties in de straat en buurt. Wanneer er geen actuele transacties zijn geweest, gebruikt de rekentool oudere transacties en zet deze om naar de huidige markt. Je krijgt dus geen werkelijke waarde van jouw woning maar een indicatie op basis van de woningen in de buurt!

HuisPrijskompas voor waardebepaling woning

HuisPrijskompas is een gratis tool op het internet. Deze tool geeft je de waarde van de woning op basis van de onderliggende waarde. Daarbij houdt HuisPrijskompas rekening met de veroudering, de staat van onderhoud en de actuele bouwkosten. Ook houdt deze tool rekening met verschillende omgevingsfactoren als de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de nabijheid van scholen en winkelcentra. HuisPrijskompas is niet op de locatie zelf geweest. Dat betekent dat zij de beoordeling van de woning enkel op afstand doen. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met de waarde van huizen in de buurt. De tool baseert de waarde enkel op wat jij invult. Als je de verkeerde gegevens invult krijg je een verkeerd beeld van de woning.

Libero Aankoop Prijsgeschiedenis Tool

Libero Aankoop heeft zelf een tool ontwikkeld waarbij je de prijsgeschiedenis van een woning kunt opvragen. Door het invoeren van de postcode van de desbetreffende woning krijg je een lijst te zien met prijzen waarvoor de woning te koop heeft gestaan. Ook is het gemakkelijk om te ontdekken wanneer de woning op de markt is gekomen, of er juist weer vanaf is gehaald. Zo weet je precies hoelang een woning te koop staat. Een nadeel van deze prijsgeschiedenistool is dat je een VIP-pakket bij Libero Aankoop moet hebben aangeschaft. Je kunt de prijzen dus niet kosteloos inzien. Wil je meer informatie over het VIP pakket? Volg dan de online aankooptraining van Libero Aankoop.

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie