Foto van een vrouw die op bed ligt met haar laptop

Wat is mijn huis waard?

Op het internet zijn veel tools te vinden die jou kunnen helpen met het inwinnen van informatie over jouw droomwoning. Deze kunnen jou inzicht geven in wat jouw huis waard is en ze kunnen jou andere belangrijke informatie verschaffen. Maar welke verschillende tools zijn er allemaal? Wat kun je er precies mee? Hebben deze tools ook beperkingen en welke zijn dat dan?

Kadaster woningwaarde

Het Kadaster heeft als wettelijke taak een aantal registraties te beheren. Dit zijn onder andere registraties van vastgoed, topografie, schepen en luchtvaartuigen.
Wanneer je op zoek gaat naar informatie over jouw droomwoning via het Kadaster kun je erachter komen wie de huidige eigenaar is, wat de waarde of koopsom van het huis is, of er recht van overpad op het perceel aanwezig is en wat het bouwjaar van de woning is. Zodra jij een woning hebt aangekocht zal jouw notaris ook in het Kadaster verwerken dat jij de nieuwe eigenaar bent.
Een groot nadeel van het Kadaster is dat je hiervoor dient te betalen. Op het moment dat je informatie wilt ontvangen over je eigen woning, kost het je nog niets. Pas wanneer je informatie over een andere woning zoekt, vraagt het Kadaster een vergoeding van je. Een ander nadeel van het Kadaster is dat je niet zelf de informatie kunt aanpassen. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn hypotheek heeft afgelost, moet je een notaris inschakelen om dit in het Kadaster aan te kunnen passen. Het is dus goed mogelijk dat verkopende partijen dit niet tijdig hebben doorgegeven en jouw opgevraagde informatie niet up to date is. Je ziet dan wel de hypotheekhoogte staan, maar niet hoeveel er al is afgelost. Zeker niet als er een extra tussentijdse aflossing is gedaan.

Woningwaarde indicatie Calcasa

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf. Zij krijgen hun informatie van een groot aantal bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn hypotheekverstrekkers, investeerders, vastgoedfondsen, intermediairs en makelaarorganisaties. Calcasa is de grootste taxateur van Nederland. Via Calcasa kun je een betrouwbare indicatie van de actuele woningwaarde opvragen. Calcasa heeft ook enkele nadelen. Voor de service van Calcasa moet je betalen. Zonder vergoeding kun je geen gegevens inzien. Daarnaast baseert Calcasa de woningwaarde op basis van 25 gerealiseerde woningtransacties in de straat en buurt. Wanneer er geen actuele transacties zijn geweest, gebruikt de rekentool oudere transacties en zet deze om naar de huidige markt. Je krijgt dus geen werkelijke waarde van jouw woning maar een indicatie op basis van de woningen in de buurt!

Woningwaarde met de Prijsgeschiedenis Tool

Libero Aankoop heeft een tool ontwikkeld waarbij je de prijsgeschiedenis van een woning kunt opvragen. Door het invoeren van de postcode van de desbetreffende woning krijg je een lijst te zien met prijzen waarvoor de woning te koop heeft gestaan. Ook is het gemakkelijk om te ontdekken wanneer de woning op de markt is gekomen of er juist weer vanaf is gehaald. Zo weet je precies hoelang een woning te koop staat. In onze gratis online aankooptraining vertellen we je alles over de woningwaarde en het aankopen van een woning!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Energielabel voor woningen: antwoord op al je vrag... Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Als jij een huis gaat kopen of verkopen, dan is het belangrij...
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
Hoeveel is mijn huis waard? Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Op Funda zie je natuurlijk de vraag- of vanafprijs voorbij komen, maar die geta...