Plaatje van een vraagteken met 'WOZ-waarde'

WOZ-waarde opvragen; indicatie voor openingsbod?

Je bent verliefd op die ene prachtige woning en je besluit om de onderhandelingen te gaan starten. Maar hoe bepaal je nou het juiste bod? En zegt de WOZ-waarde nou precies wat de woning waard is? Ofwel, kun je aan de hand van de WOZ-waarde je bod bepalen?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van de woning; deze waarde wordt elk jaar op basis van de ligging van de woning, inhoudsgegevens en de oppervlaktegegevens, door de gemeente vastgesteld. En aan de hand van deze WOZ-waarde wordt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen vastgesteld. De WOZ-waarde bepaalt dus hoeveel belasting je voor de woning betaalt.

Vaak wordt gedacht dat de WOZ-waarde ook een goed beeld geeft van de echte waarde van de woning en dus de aankoopprijs. Daar willen we je graag voor behoeden. Neem bijvoorbeeld onderstaande feiten:

  • De WOZ-waarde wordt globaal vastgesteld aan de hand van marktgegevens van vergelijkbare woningen;
  • Er wordt géén rekening gehouden met de binnenkant van de woning;
  • De WOZ-waarde wordt op 1 januari van het voorafgaande jaar vastgesteld;
  • Door marktinvloeden kan de werkelijke waarde stevig zijn gestegen of gedaald.

 

WOZ-waarde opvragen

De WOZ-waarde zegt wel degelijk iets over de waarde van de woning, maar wij raden je altijd aan om nooit blind op deze waarde af te gaan. Uiteraard kun je altijd de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente. Je krijgt dan inzicht in de waarde van omliggende soortgelijke woningen.

Maar zorg er altijd voor dat je bij het bepalen van jouw openingsbod meer informatie hebt. Ga na wat de emotionele waarde is die de verkopende partij toekent aan de woning, wat de staat is van de woning, hoe het onderhoud en de afwerking zijn en voor welke prijzen omliggende woningen de afgelopen tijd zijn verkocht.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

En als de WOZ-waarde dan ver onder of boven de werkelijke waarde ligt?

  • WOZ-waarde onder de werkelijke waarde

    Wanneer je een woning aankoopt waarbij de WOZ-waarde onder de werkelijke waarde ligt, profiteer je van lagere belastingen en heffingen. Dit is dus voor jou in feite erg voordelig. Je kunt in dit geval geen bezwaar aanmaken tegen de WOZ-waarde, maar waarom zou je dat ook doen? Een hogere WOZ-waarde zorgt voor hogere belastingen en heffingen dus meer kosten.

  • WOZ-waarde boven de werkelijke waarde

    Is de WOZ-waarde hoger dan de werkelijke waarde? Dan betaal je in principe te veel aan belastingen en heffingen. Je kunt in dat geval bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking bij jouw gemeente. Het bezwaar moet binnen zes weken na de datum van de beschikking zijn ingediend. Je dient in dat geval goed te beargumenteren waarom de gemeente de WOZ-waarde fout heeft vastgesteld.

Vind je het lastig om te onderhandelen? Geen probleem! De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ doen dit graag voor je! Ze nemen alleen genoegen met de absolute bodemprijs. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vraag een gratis adviesgesprek aan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bezwaar WOZ-waarde Denk je dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog heeft vastgesteld? Dan kun je daar bezwaar tegen maken. In dit blog lees je waar je aan moet denken bij ...
Een woning kopen met hulp van Libero Aankoop De zoektocht naar jouw droomwoning is tijdrovend. Al helemaal wanneer je nieuw bent op de woningmarkt of je er een tijdje 'tussenuit' bent geweest. Wa...
Bod uitbrengen op een huis: Hoeveel bieden onder d... De meest gestelde vraag bij het kopen van een woning is toch wel: “Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?” Het is namelijk voor een starter of lee...
WOZ-waarde lager dan vraagprijs Je overweegt om een bod te doen op een woning, maar ontdekt dan opeens dat de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Hoe komt dit en wat is belangrijk...