Plaatje van een vraagteken met 'WOZ-waarde'

WOZ-waarde opvragen; indicatie voor openingsbod?

Je bent verliefd op die ene prachtige woning en je besluit om de onderhandelingen te gaan starten. Maar hoe bepaal je nou het juiste bod? En zegt de WOZ-waarde nou precies wat de woning waard is? Ofwel, kun je aan de hand van de WOZ-waarde je bod bepalen?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van de woning; deze waarde wordt elk jaar op basis van de ligging van de woning, inhoudsgegevens en de oppervlaktegegevens, door de gemeente vastgesteld. En aan de hand van deze WOZ-waarde wordt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen vastgesteld. De WOZ-waarde bepaalt dus hoeveel belasting je voor de woning betaalt.

Vaak wordt gedacht dat de WOZ-waarde ook een goed beeld geeft van de echte waarde van de woning en dus de aankoopprijs. Daar willen we je graag voor behoeden. Neem bijvoorbeeld onderstaande feiten:

  • De WOZ-waarde wordt globaal vastgesteld aan de hand van marktgegevens van vergelijkbare woningen;
  • Er wordt géén rekening gehouden met de binnenkant van de woning;
  • De WOZ-waarde wordt op 1 januari van het voorafgaande jaar vastgesteld;
  • Door marktinvloeden kan de werkelijke waarde stevig zijn gestegen of gedaald.

 

WOZ-waarde opvragen

De WOZ-waarde zegt wel degelijk iets over de waarde van de woning, maar wij raden je altijd aan om nooit blind op deze waarde af te gaan. Uiteraard kun je altijd de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente. Je krijgt dan inzicht in de waarde van omliggende soortgelijke woningen.

Maar zorg er altijd voor dat je bij het bepalen van jouw openingsbod meer informatie hebt. Ga na wat de emotionele waarde is die de verkopende partij toekent aan de woning, wat de staat is van de woning, hoe het onderhoud en de afwerking zijn en voor welke prijzen omliggende woningen de afgelopen tijd zijn verkocht.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

En als de WOZ-waarde dan ver onder of boven de werkelijke waarde ligt?

  • WOZ-waarde onder de werkelijke waarde

    Wanneer je een woning aankoopt waarbij de WOZ-waarde onder de werkelijke waarde ligt, profiteer je van lagere belastingen en heffingen. Dit is dus voor jou in feite erg voordelig. Je kunt in dit geval geen bezwaar aanmaken tegen de WOZ-waarde, maar waarom zou je dat ook doen? Een hogere WOZ-waarde zorgt voor hogere belastingen en heffingen dus meer kosten.

  • WOZ-waarde boven de werkelijke waarde

    Is de WOZ-waarde hoger dan de werkelijke waarde? Dan betaal je in principe te veel aan belastingen en heffingen. Je kunt in dat geval bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking bij jouw gemeente. Het bezwaar moet binnen zes weken na de datum van de beschikking zijn ingediend. Je dient in dat geval goed te beargumenteren waarom de gemeente de WOZ-waarde fout heeft vastgesteld.

Vind je het lastig om te onderhandelen? Geen probleem! De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ doen dit graag voor je! Ze nemen alleen genoegen met de absolute bodemprijs. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vraag een gratis adviesgesprek aan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

6x Verhuistips die je moet kennen Gefeliciteerd, je hebt jouw droomwoning bemachtigd! Maar dan begint het grote geregel, want er moet verhuisd worden. Hoe pak je dat nou het beste aan ...
WOZ-waarde en verkoopprijs Onze gratis online aankooptraining is uitgegroeid tot een fenomeen. Naast vele bruikbare tips, bieden wij ook de mogelijkheid om vragen te stellen. We...
4 x waar op letten bij aankoop huis Wanneer je een woning gaat kopen, komt er veel op je af. Je wil niets liever dan eigenaar worden van jouw droomwoning, maar niet tegen elke prijs. Om ...
Een huis kopen zonder vast arbeidscontract: kan da... Tegenwoordig zijn vaste arbeidscontracten steeds zeldzamer. Zo vanzelfsprekend als dit in het verleden was, is dit al lang niet meer. Werkgevers zijn ...