Woz-waarde lager dan vraagprijs

WOZ-waarde lager dan vraagprijs

Je overweegt om een bod te doen op een woning, maar ontdekt dan opeens dat de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Hoe komt dit en wat is belangrijk om hierover te weten? Wij vertellen je er alles over in dit blog.

Verschil tussen WOZ-waarde, marktwaarde en vraagprijs

De WOZ- waarde van een woning wordt jaarlijks bepaald door de gemeente en is slechts een schatting van de waarde. De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur. Deze bekijkt de woning van binnen en buiten en zal een waarde aan de woning hangen met behulp van vastgestelde feiten. Dit is tevens de waarde die door hypotheekverstrekkers wordt gebruikt om de hoogte van de hypotheek te bepalen. De vraagprijs is de prijs die de verkoper voor zijn woning wenst te krijgen. Deze waarde ligt vaak in gelijk aan of in de buurt van de marktwaarde. Toch is de verkoper vrij in om de hoogte van de verkoopprijs te bepalen.

Waarom ligt de WOZ-waarde lager dan de marktwaarde?

De WOZ-waarde van een woning loopt altijd een jaar achter. Hierdoor kan het verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde behoorlijk groot zijn. Ook een verbouwing kan veel met de waarde van een woning doen. Maar omdat de WOZ-waarde wordt bepaald door de uiterlijke kenmerken en de locatie, zal deze niet meestijgen door een interne verbouwing. Dit is de reden dat er flinke verschillen kunnen ontstaan tussen WOZ- en marktwaarde.

Bod uitbrengen; WOZ-waarde is lager dan vraagprijs

Het is dus niet vreemd dat er grote verschillen kunnen ontstaan tussen de WOZ-waarde van een huis en de vraagprijs. Dit hoeft niet voor problemen te zorgen, aangezien de hoogte van de hypotheek wordt bepaald op basis van de marktwaarde. Maar hoe bepaal je nou een realistisch bod?

Raadpleeg het kadaster

Is de WOZ-waarde lager dan de vraagprijs, maar wil je (nog) geen taxateur inschakelen om de waarde te bepalen? Dan kun je het kadaster raadplegen. Met behulp van het kadaster krijg je een goede indicatie van de waarde van een woning, doordat je deze kunt vergelijken met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Door middel van verschillende rapporten kun je dus bepalen of de vraagprijs van de betreffende woning reëel is.

Inschakelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt en is ervaren ten aanzien van het onderhandelen. Doordat ze weten hoe ze een reëel bod moeten bepalen, nemen ze jou veel werk uit handen en weet je dat het realistisch is.

Aankoopmakelaar van Libero Aankoop

Naast het feit dat een aankoopmakelaar je werk uit handen neemt, heb je met een aankoopmakelaar van Libero Aankoop ook nog eens drie keer zoveel kans op een woning. Je vergroot namelijk de gunfactor aangezien een verkopend makelaar liever samenwerkt met een aankoopmakelaar. Ze zien je dan als een serieuzere partij en weten dat de afwikkeling dat soepel zal verlopen. Dit zijn in de ogen van een verkopende makelaar allemaal pluspunten, waardoor ze jou de woning eerder zullen gunnen dan iemand zonder aankoopmakelaar. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen doen en wil je graag een vrijblijvend adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.

 

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie