Afbeelding van bankbiljetten, invloed creditcard

WOZ-waarde stijgt voor het eerst in 6 jaar

Slecht nieuws voor huizenbezitters. De kans bestaat namelijk dat je volgend jaar meer belasting moet gaan betalen. De WOZ-waarde stijgt namelijk. Voor het eerst sinds 2010 is de gemiddelde WOZ-waarde omhoog gegaan. Op 1 januari 2016 was de gemiddelde WOZ-waarde 1,5% hoger dan het jaar ervoor. Maar wat is een WOZ-waarde eigenlijk en wat betekent de verhoging voor jou?

WOZ-waarde

De gemeente stelt elk jaar de waarde vast van onroerende zaken. Dit is de WOZ-waarde. Eigenaren van onroerend goed zoals een woning of bedrijfspand krijgen ieder jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin wordt de WOZ-waarde van dat moment doorgegeven. Deze waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting.
Het is niet nodig dat de taxateur van de gemeente elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden. De gemeente houdt hierbij geen rekening met een hypotheek of erfpacht.
Het is mogelijk om bij de gemeente dit taxatieverslag op te vragen. Enkele gemeentes sturen dit verslag ook mee als bijdrage bij de WOZ-beschikking.

Gevolg WOZ-waarde stijging

Over het algemeen betekent een hogere WOZ-waarde meer kosten voor huiseigenaren. De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van belastingen en heffingen vast te stellen. Een voorbeeld hiervan is de waterschapsbelasting.

Verloop WOZ-waarde

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Toch ligt de huidige WOZ-waarde nog bijna 14% onder het niveau van 2010.
De WOZ-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. Dit heeft meerdere redenen. Bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde wordt namelijk alle woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen. De woningvoorraad verandert continue door de komst van nieuwbouw en de sloop van oude woningen. Dit heeft over het algemeen een positief effect over de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie