Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 3 juni om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

De geur van appeltaart helpt niet bij het verkopen van je huis

Bron: de Volkskrant Gepubliceerd: dinsdag 11 april 2017

Je huis verkopen? Wat je ook doet, bak géén appeltaart. De aloude wijsheid dat potentiële kopers door de lekkere geur sneller de portemonnee trekken, is ‘een uit de hand gelopen grap’. Dat zei directeur van makelaarsbureau Libero Aankoop Korné Pot vorige week in de Telegraaf. In plaats van appeltaart bakken kun je beter voor een zo neutraal mogelijke geur zorgen in huis, aldus Pot.

Helpt de appeltaart echt niet? In de Telegraaf staat dat Pot tot zijn conclusie kwam na ‘onderzoek’, zonder verdere details. Na navraag bij Pot blijkt dat het gaat om een online peiling die hij hield onder 450 deelnemers aan een online cursus voor huiskopers. Pot vroeg hen wat ze een absolute afknapper vinden bij het bezichtigen van een woning. Bijna vijftig procent vinkte daarbij het hokje ‘kook- of rooklucht’ aan. Als tweede kwam de optie ‘(De geur van) huisdieren’ uit de bus.

Helder: doe je sigaret uit en breng je hond naar de buren als potentiële kopers langskomen. Maar die appeltaart dan? ‘Daar hebben we niet specifiek naar gevraagd’, geeft Pot toe. ‘Wat wel uit onze peiling bleek, is dat sterke geuren een afknapper zijn bij het kopen van huizen.’

Wat zegt de vakliteratuur over de invloed van appeltaart? In 2012 stelden Amerikaanse onderzoekers proefpersonen in een interieurwinkel bloot aan zowel een ‘complexe’ geur (citrus met basilicum en groene thee) en een ‘eenvoudige’ geur (citrus). Onder invloed van de eenvoudige geuren spendeerden de proefpersonen gemiddeld beduidend méér geld. De geur van gebak schaarden de onderzoekers onder de complexe geuren – niet effectief voor het bevorderen van de verkoop dus.

Daarbij komt dat een geur vooral niet te veel mag opvallen om effectief te zijn. ‘Als je een geur duidelijk waarneemt, gaan bewuste processen een rol spelen’, zegt Garmt Dijksterhuis, zintuigpsycholoog aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Dat vermindert het positieve, onbewuste effect van een prettige geur.’ Dijksterhuis verwijst naar een studie van Nederlandse geuronderzoekers uit 2000. Zij lieten 307 proefpersonen een cognitietest doen in óf een nauwelijks merkbare óf een duidelijk aanwezige geur. De proefpersonen die het luchtje niet hadden opgemerkt, presteerden merkbaar beter.

In andere woorden: zorg voor een aangenaam, simpel en niet opdringerig luchtje. Een neutrale achtergrondgeur lijkt daarvoor geschikter dan het sterke, herkenbare aroma van versgebakken appeltaart.

Maar al dat onderzoek komt met een fikse bijsluiter. Het effect van verschillende geuren op huizenkopers is immers nooit specifiek onderzocht. ‘Het is altijd moeilijk om de resultaten van dit soort onderzoek te vertalen naar andere situaties’, mailt Carmen Adams van de Universiteit Hasselt, die onderzoek doet naar marketing en zintuigen. ‘Een complexe geur kan inderdaad moeilijker verwerkt worden, maar in bijvoorbeeld kledingwinkels is gebleken dat complexe parfumgeuren juist béter werken dan een eenvoudige geur.’

De invloed van geur kan dus flink van situatie tot situatie verschillen. Zolang er geen specifiek onderzoek is gedaan naar de invloed van appeltaartgeur op huisverkoop, valt hierover nog niets te concluderen.

Conclusie: Geurstudies geven hierover nog geen uitsluitsel

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 801 beoordelingen