Nieuwe woning wordt te duur gekocht
Nieuwe woning wordt te duur gekocht
Geld. Door de huizenmarktcrisis lijken potentiële huizenkopers het onderhandelen te zijn verleerd. Nu de woningmarkt zich herstelt, neemt de druk om te onderhandelen weer toe. Toch weten kopers momenteel steeds minder het onderste uit de kan te halen. PAGINA 2
Pagina 2;
Nu huizenprijzen weer stijgen, betaleen woningzoekenden al snel duizenden euro's teveel als gevolg van fouten die makkelijk te voorkomen zijn.
Woningmarkt zit in de lift
Het herstel van de woningmarkt gaat veel harder dan verwacht. Als d huidige lijn doorzet, dan liggen de huizenprijzen over ongeveer drie jaar alweer op het niveau van 2008. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM. Oorzaak is volgens de makelaarsvoorman de extreem lage hypotheekrente. De woningmarkt doet het eigenlijk als sinds het dieptepunt van de verkopen in 2013 elk kwartaal een beetje beter. Begin 2014, toen de prijzen net weer begonnen aan te trekken, dacht Hukker dat het nog zeker vijftien tot twintig jaar zou duren voordat de markt de crisis landelijk gezien te boven zou zijn. Maar inmiddels is de prijsdaling van ruwweg 20 procent die na 2008 ontstond, al voor ruim de helft goedgemaakt.
Huis kopen? Leer dan eerst onderhandelen
Kopen. Nu de huizenmarkt weer in de lift zit, kan het weleens handig zijn om je onderhandelingsskills op te poetsen.
Zwijmelen op Funda of puzzelen met je huisraad op virtuele plattegronden: het kopen van je eigen huis is vermoedelijk de spannendste en grootste uitgave in je leven. Maar veel Nederlanders overschatten hun vaardigheden om scherp te onderhandelen bij het aanschaffen van een woning. Nu huizenprijzen weer stijgen, betalen woningzoekenden al snel duizenden euro's teveel als gevolg van fouten die makkelijk te voorkomen zijn. Dat stel Korné Pot, directeur van De Onderhandelmakelaar.
Door de huizenmarktcrisis lijken potentiële huizenkopers het onderhandelen te zijn verleerd. Maar de druik om te onderhandelen neemt weer toe door herstel van de woningmarkt. Toch weten kopers momenteel steeds minder het onderste uit de kan te halen, aldus Pot.
De meest gemaakte vergissing, die ruim twee derde van alle woningkopers maken, zo schat Pot, is om stappen in het aankoopproces in omgekeerde volgorde te doen. In veel gevallen laten kopers eerst een bouwkundig onderzoek doen. Er worden dan al kosten gemaakt vóórdat de onderhandelingen beginnen. "De koper laat zich in zijn kaarten kijken door te laten merken dat hij een woning erg graag wil", aldus Pot. "De verkopende partij zal het hierdoor sneller aandurven om vast te houden aan de vraagprijs."
Volgens de vereniging Eigen Huis leid dit soort 'huizenverliefdheid' tot de grootste koopbloopers. Liefde maakt immers blind. De uiteindelijke prijs kan dan hoger uitvallen. Juist omdat er al kosten zijn gemaakt, ervaart een koper eerder een gevoel van verlies bij de gedachte het huis niet te kunnen krijgen. Hierdoor gaan mensen sneller hun eigen grenzen oprekken. "Al bij biedingen van 1 procent boven de vraagprijs, heb je het al over dit soort bedragen". aldus Pot.
Een andere veelgemaakte fout die huizenkopers maken, is dat ze toegeven aan het gevoel dat ze direct moeten bieden op een huis. Met name in de Randstad voelen kopers de druk om snel te beslissen.
Eigen geld
'Het feit dat je nu meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen lijkt de markt niet te beïnvloeden.' - Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM
Stijging
21,7
Het aantal huizen dat in 2015 werd verkocht steeg met 21,7 procent en er werd gemiddeld 5 procent meer betaald voor huizen. "Dat is nog altijd 10 procent onder de prijs van een gemiddeld verkocht huis vlak voor de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker