Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 24 juni om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Nieuwe woning wordt te duur gekocht

Bron: Metro Gepubliceerd: vrijdag 15 januari 2016

 

Nieuwe woning wordt te duur gekocht

Geld. Door de huizenmarktcrisis lijken potentiële huizenkopers het onderhandelen te zijn verleerd. Nu de woningmarkt zich herstelt, neemt de druk om te onderhandelen weer toe. Toch weten kopers momenteel steeds minder het onderste uit de kan te halen. PAGINA 2

Pagina 2;
Nu huizenprijzen weer stijgen, betaleen woningzoekenden al snel duizenden euro's teveel als gevolg van fouten die makkelijk te voorkomen zijn.

Woningmarkt zit in de lift
Het herstel van de woningmarkt gaat veel harder dan verwacht. Als d huidige lijn doorzet, dan liggen de huizenprijzen over ongeveer drie jaar alweer op het niveau van 2008. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM. Oorzaak is volgens de makelaarsvoorman de extreem lage hypotheekrente. De woningmarkt doet het eigenlijk als sinds het dieptepunt van de verkopen in 2013 elk kwartaal een beetje beter. Begin 2014, toen de prijzen net weer begonnen aan te trekken, dacht Hukker dat het nog zeker vijftien tot twintig jaar zou duren voordat de markt de crisis landelijk gezien te boven zou zijn. Maar inmiddels is de prijsdaling van ruwweg 20 procent die na 2008 ontstond, al voor ruim de helft goedgemaakt.

Huis kopen? Leer dan eerst onderhandelen

Kopen. Nu de huizenmarkt weer in de lift zit, kan het weleens handig zijn om je onderhandelingsskills op te poetsen.

Zwijmelen op Funda of puzzelen met je huisraad op virtuele plattegronden: het kopen van je eigen huis is vermoedelijk de spannendste en grootste uitgave in je leven. Maar veel Nederlanders overschatten hun vaardigheden om scherp te onderhandelen bij het aanschaffen van een woning. Nu huizenprijzen weer stijgen, betalen woningzoekenden al snel duizenden euro's teveel als gevolg van fouten die makkelijk te voorkomen zijn. Dat stel Korné Pot, directeur van De Onderhandelmakelaar.

Door de huizenmarktcrisis lijken potentiële huizenkopers het onderhandelen te zijn verleerd. Maar de druik om te onderhandelen neemt weer toe door herstel van de woningmarkt. Toch weten kopers momenteel steeds minder het onderste uit de kan te halen, aldus Pot.

De meest gemaakte vergissing, die ruim twee derde van alle woningkopers maken, zo schat Pot, is om stappen in het aankoopproces in omgekeerde volgorde te doen. In veel gevallen laten kopers eerst een bouwkundig onderzoek doen. Er worden dan al kosten gemaakt vóórdat de onderhandelingen beginnen. "De koper laat zich in zijn kaarten kijken door te laten merken dat hij een woning erg graag wil", aldus Pot. "De verkopende partij zal het hierdoor sneller aandurven om vast te houden aan de vraagprijs."

Volgens de vereniging Eigen Huis leid dit soort 'huizenverliefdheid' tot de grootste koopbloopers. Liefde maakt immers blind. De uiteindelijke prijs kan dan hoger uitvallen. Juist omdat er al kosten zijn gemaakt, ervaart een koper eerder een gevoel van verlies bij de gedachte het huis niet te kunnen krijgen. Hierdoor gaan mensen sneller hun eigen grenzen oprekken. "Al bij biedingen van 1 procent boven de vraagprijs, heb je het al over dit soort bedragen". aldus Pot.

Een andere veelgemaakte fout die huizenkopers maken, is dat ze toegeven aan het gevoel dat ze direct moeten bieden op een huis. Met name in de Randstad voelen kopers de druk om snel te beslissen.

Eigen geld
'Het feit dat je nu meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen lijkt de markt niet te beïnvloeden.' - Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM
Stijging
21,7
Het aantal huizen dat in 2015 werd verkocht steeg met 21,7 procent en er werd gemiddeld 5 procent meer betaald voor huizen. "Dat is nog altijd 10 procent onder de prijs van een gemiddeld verkocht huis vlak voor de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 804 beoordelingen