Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

dinsdag 30 april (overmorgen) om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Sporten op het werk: zo stimuleren deze organisaties dat

Bron: pwnet.nl Gepubliceerd: donderdag 27 juli 2023

Bewegen is gezond en heeft een positief effect op het functioneren. Maar hoe krijg je medewerkers aan het sporten op of tijdens werk? Deze HR-professionals en ondernemer vertellen hoe zij dat doen.

Sporten op het werk: zo stimuleren deze organisaties dat
HR-manager Ruud van Berlo stimuleert sporten onder werktijd bij organisatie REV'IT: "Je ontmoet collega’s met wie je misschien minder samenwerkt of die nieuw zijn, wat de communicatie vergemakkelijkt." (beeld: REV'IT!)

Dat lichaamsbeweging goed is voor onze gezondheid en welbevinden, is algemeen bekend. En dat bewegen een positief effect heeft op onze werkprestaties, blijkt uit onlangs gepubliceerde onderzoek in Harvard Business Review. Want meer bewegen leidt tot beter slapen, meer energie en kracht (energie en vitaliteit), wat ook je werk ten goede komt. En op cognitief gebied brengt meer lichaamsbeweging ‘taakfocus’. Daardoor kun je informatie beter verwerken, verbetert je aandacht en concentratie. En dat is weer een voorspeller voor creativiteit.

Organisaties hadden al zo hun ervaringen en vermoedens. Als onderdeel van een vitaliteitsprogrammaof in het kader van duurzame inzetbaarheid ondersteunen ze medewerkers al langer op verschillende manieren om vaker te bewegen. Korting op een sportschoolabonnement of met belastingvoordeel een fiets kopen, behoren regelmatig tot de keuzemogelijkheden bij secundaire arbeidsvoorwaarden. In coronatijd ontstonden de wandelbila(teraal overleg), de weeting(samentrekking van het Engelse walk en meeting) alias de wandelvergadering.

Sporten op het werk of onder werktijd gaat een stap verder. Dat wordt bij diverse organisaties expliciet aangeboden op werken-bij-pagina’s en in vacatures. Dan nog: aanbieden is één, medewerkers meekrijgen is een tweede. Een speelse sfeer kan helpen, net als gratis en deels onder werktijd aanbieden van sport. Maar ook het betrekken van collega’s bij de invulling en het aanbieden van wisselende activiteiten helpen. Dat blijkt uit de ervaringen en aanpak van deze HR-professionals en ondernemer. Zo faciliteren en stimuleren zij sporten op het werk:

  • Deels onder werktijd sporten bij gemeente Lingewaard
  • Samen wisselende activiteiten organiseren bij REV’IT in Oss
  • Speels bewegen bij Almexx in Enschede

Gemeente Lingewaard: gratis sporten deels in de tijd van de baas

Niels Kersten

Niels Kersten

HR-adviseur bij gemeente Lingewaard

Gratis deelname aan verschillende sportactiviteiten, zoals bootcamp training, bokslessen, pilates, power walken of yoga, prijkt in vacatures van de gemeente Lingewaard onder het kopje 'Wat bieden we jou?'. Toen Niels Kersten als HR-adviseur bij de gemeente begon, sloot hij meteen aan bij bootcamp. “Een leuke manier om ook als je nieuw bent collega’s te leren kennen”, legt hij uit. “En door mee te doen probeer ik het goede voorbeeld te geven. Ik draag het ook actief uit, door collega’s hierop te wijzen en in een persoonlijk gesprek mee te vragen.”

Met de combinatie van bootcamp/boksen en yoga/pilates wil de gemeente wekelijks structureel op twee verschillende manieren ‘een total body workout’ aanbieden. “Bewust in samenwerking met een ondernemer in onze gemeente en op diens locatie voor meer bekendheid, dus niet in ons pand.” De reistijd is werktijd, deelnemers mogen er een half uur voor rekenen. De gemeente betaalt deze lessen van 17.00 tot 18.00 uur, zonder een limiet op het aantal deelnemers. “Bootcamp is populair; ik zou graag twee keer per week naar zo’n sessie gaan.”

Van de ongeveer 380 medewerkers die Lingewaard telt, zijn er gemiddeld zo’n vijftien bij één van de sportactiviteiten. Het type sportactiviteit is nog niet geëvalueerd voor zover Kersten weet. “Dat is wel een goeie, die neem ik mee”, reageert de nog verse hr-adviseur open en enthousiast. “Dan krijgen we vast ook behoeften terug van mensen, die nu nog niet deelnemen. Overigens krijgen we wel terug uit onze viermaandelijkse pulse-meting (soort medewerkerstevredenheidsonderzoek) dat het werkgeluk hoog is. Ik kan me voorstellen dat sporten daar positief aan bijdraagt.”

Onderdeel van vitaliteitsprogramma

Sporten maakt onderdeel uit van het vitaliteitsprogramma van de gemeente Lingewaard. “We hebben een jaarplanning, waarin we met vier thema’s wisselend aandacht geven aan verschillende aspecten, zoals sporten maar ook mentale gezondheid. De werkdruk is hier momenteel hoog, daar zijn we als organisatie mee aan de slag. Ruimte voor ontspanning is er ook en belangrijk. Daarbij spelen onze personeelsvereniging en sporten een rol. Zo houden we het langer vol. Regelmatig sporten helpt om de druk beter te verdragen.”

“We zijn bezig met hoe we staand vergaderen kunnen introduceren. En het zou goed zijn als meer mensen met de fiets naar het werk komen; de parkeerplaats hier staat vaak nog vol auto’s”, kijkt Kersten vooruit naar meer medewerkers tot meer bewegen aanzetten. “De rol van hr is faciliterend en stimulerend; leidinggevenden hebben zelf de regie hoe ze welke mogelijkheden inzetten, afhankelijk van hun team.” Tot slot haalt Kersten nog het individuele keuzebudget aan als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. “Dat potje wordt maandelijks gevuld uit de vakantie- en eindejaarsuitkering. Dat geld kun je vervolgens ‘bruto voor netto’ besteden aan onder andere vitaliteit, zoals een fiets of een fitnessabonnement.”

Organisatie REV'IT: sporten 'in huis' samen organiseren

Ruud van Berlo

Ruud van Berlo

HR-manager

sinds 2017 is Van Berlo werkzaam bij REV'IT! Sport International.

2010 - 2017HR Manager bij Marel
2006 - 2009HR Officer bij Marel

Ruud van Berlo was zes jaar geleden de eerste hr-professional bij het internationale motorkledingmerk REV’IT. “Ik ontmoette een directie die het belang zag van mensen bij elkaar brengen om nauwer, beter te kunnen samenwerken.” Het bedrijf schreef zich dan bijvoorbeeld in voor een een obstacle run, liet medewerkers in het warehouse trainen onder begeleiding van een betaalde externe trainer. Bij zo’n langer lopend traject de animo vasthouden is lastiger, merkt Van Berlo wel. “Dan tel je bij de eerste training tien collega’s en bij de tiende training nog drie.

“Sporten verbindt”, legt Van Berlo uit hoe REV’IT naar dit onderwerp kijkt. “Samen sporten, in sportkleding iets doen, is een middel, een manier om mensen in beweging te krijgen. Je ontmoet collega’s met wie je misschien minder samenwerkt of die nieuw zijn, wat de communicatie vergemakkelijkt. Ook door een competitie-element leer je elkaar beter kennen. En als werkgever laat je zien dat je hiervoor ruimte biedt, wat we gebruiken in onzearbeidsmarktcommunicatie.” REV’IT organiseert veel activiteiten zelf en in huis, en brengt die vervolgens regelmatig in beeld en onder woorden op social media, internet en in vacatures.

“Een eigen gym was een wens van de directie, toen we drie jaar geleden ons nieuwe pand bouwden. Die is elke dag van 7.30 tot 19.30 uur open. We stellen twintig uur per week een personal trainer beschikbaar. Behalve fitness kun je drie keer per week deelnemen aan een high intensity training onder begeleiding van onze personal trainer.” Daarnaast is bij REV’IT, dat zo’n 170 medewerkers telt, een Health & Fun Team actief. Dit team organiseert elke maand een sport-of spelactiviteit, en jaarlijks een deelname aan een extern outdoor event, zoals laatst de Vestingloop in Den Bosch plus een Health & Fun Week met elke dag tijd twee aangeboden activiteiten om van te proeven, eens aan mee te doen.

Scala aan activiteiten

Yvonne Vos

Yvonne Vos

Adviseur vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

is als vitaloog (een vitaliteitscoach en adviseur in één) bij REV'IT! Sport International verantwoordelijk voor planning en organisatie van sportieve activiteiten.

2021 - hedenFreelance vitaloog bij Vitalogisch
2019 - 2020Management assistent
2002 - 2019Senior patent attorney assistent

Een van de drijvende krachten is Yvonne Vos, Personal Assistant van de Creative Director én vitaloog (een vitaliteitscoach en adviseur in één). “Om de week komen we met alle ambassadeurs uit de hele organisatie bij elkaar voor de planning en organisatie: welke activiteiten hebben we in de aanbieding. De ene keer geeft een collega een boksclinic of yogales, de andere keer is het een lunchwandeling. Soms huren we extern iemand in of doen iets buiten de deur.” Bij deze open inschrijvingen doen gemiddeld zo’n vijftien tot twintig medewerkers mee. “Laatst zijn we gaan bowlen, toen schreven 35 à 40 mensen zich in.”

“Door de afwisseling van diverse activiteiten wisselt de groep die meedoet ook”, legt Van Berlo uit hoe de aanpak werkt. “Zo bereiken we op een laagdrempelige manier verschillende mensen breed in de organisatie. Ook omdat eigen mensen een les of training geven, doen mensen makkelijker mee. Je haakt sneller bij een collega aan. Bij ons worden de activiteiten echt gedragen door de medewerkers. Anders doen alleen de fanatiekelingen mee.” Al is dat het streven, dan nog krijg je niet iedereen in beweging. “Je dat beseffen is realistisch”, relativeert Vos.

Succesfactoren en budget

“De succesfactor en enige manier om sporten succesvol in je organisatie te maken, is dat iemand het aanjaagt”, benadrukt Van Berlo. Dat is wat het Health & Fun Team doet. Via onder meer flyers op de tafels in het bedrijfsrestaurant weten collega’s ervan. En door persoonlijke aansporingen van de ambassadeurs en de personal trainer die langs de bureaus loopt en mensen uitgenodigd, worden medewerkers gestimuleerd om mee te doen. Vos: “We zien op basis van gebruik van de gym en deelname aan activiteiten dat wat we aanbieden werkt. En uit gesprekken met de personal trainer weten we dat medewerkers hun fysieke gezondheid eerst een 6,1 als rapportcijfer gaven en nu een jaar later een 7,2.”

Van Berlo onderstreept dat sporten ‘met’ of op het werk echt niet veel hoeft te kosten. “Je kunt met weinig budget echt iets in beweging zetten, meer dan wanneer je korting op een fitnessabonnement geeft en zeker als het je ook om het bij elkaar brengen gaat. Door eigen mensen te vragen om eens een les van hun favoriete sport of spel aan collega’s te geven, krijg je meer mensen op de been. Je moet vooral investeren in het organiseren, het aanjagen. Dat ‘kost’ tijd, gebeurt onder en is ook werktijd. De activiteit en sporten zelf zijn eigen tijd, doorgaans voor of na werktijd georganiseerd.”

Organisatie Almexx: ruimbaan aan speelsheid

Korné Pot

Korné Pot

Ondernemer

Korné Pot is ondernemer en eigenaar van verschillende online marketingconcepten als aankoopmakelaar Liberoaankoop.nl, taxatietarieven.nl en ikzoekeenschoonmaakster.nl. Met bijna dertig medewerkers huist Almexx in een pand in Enschede, met letterlijk veel ruimte voor ‘sport en spel’. Zo staat er een golfsimulator, is er een gym en zelfs een voetbalkooi (“op de kop getikt via Marktplaats”) op het dak getakeld. “Daar spelen we voetvolley of trappen een balletje”, licht Pot toe. “We hebben niemand met een HR-functie, maar we vinden dat een werkplek een fijne, prettige plek om te werken moet zijn. Dat is het idee, daar zit niet echt beleid achter.”

Voor een indruk, zie de rondleiding door het kantoorpand die Twente1 kreeg:

“Ik merk zelf dat als je een ochtend hard hebt geknald, deep work hebt gedaan, dat het dan heerlijk is om dan in de pauze even fanatiek te bewegen. Dan merk ik dat mijn middag productiever is, dat ik creatiever ben. Dan zal dat ook wel voor anderen gelden”, legt hij zijn overtuiging uit. “Laatst hadden we voor het eerst een ‘breng-je-ouders-mee-naar-je-werk-dag’. Ook zij waren helemaal onder de indruk van het pand en alle speelsheid die er is.

Het gaat ons niet per se om bewegen. We proberen mensen hiermee een leuke werkplek te bieden en tussendoor even iets anders te laten doen. En dan is een dartbord, tafeltennistafel en misschien een gym best standaard, maar die golfsimulator en pannakooi maken deze werkplek toch echt wel bijzonder.”

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Early Access Woningaanbod 

Met het Early Access Woningaanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 798 beoordelingen