voorlopige koopakte woning

Dit staat er in de koopakte van een huis

Ben je tijdens het aankoopproces van jouw droomwoning aanbeland bij de koopakte? Dan ben je bijna helemaal klaar en kun jij je binnenkort trotse eigenaar van jouw droomwoning noemen! Om het gehele aankoopproces soepel te laten verlopen, is het belangrijk om het een en ander over het voorlopig koopcontract van de woning te weten. In dit blog lees je in het kort de belangrijkste feiten over de koopakte van een huis.

Hoe voorlopig is het voorlopig koopcontract huis?

Hoe vrijblijvend zo’n voorlopig koopcontract van jouw woning ook klinkt, een voorlopig koopcontract is wel degelijk bindend. Binnen drie dagen kun je de koop ongedaan maken zonder opgave van reden. De enige manier om na het verlopen van dit driedaagse termijn nog onder de koop uit te komen, is het gebruik van de ontbindende voorwaarden. Dit gaat niet zo eenvoudig. Als je bijvoorbeeld van de koop af wilt zien omdat je de financiering niet rond krijgt, dan moet je vaak drie afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunnen overhandigen. Het voorlopig koopcontract van een woning is dus eigenlijk helemaal niet voorlopig, het is bindend tenzij je de opgestelde ontbindende voorwaarden gebruikt.

Wat staat er in de koopakte woning?

In de koopakte van een huis staan alle gegevens die te maken hebben met de overdracht van de woning. Maar ook de gegevens van de verkopende- en aankopende partij mogen natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast vind je in de koopakte informatie over de woning en de grond, informatie over de financiën en uiteraard de ontbindende voorwaarden die van toepassing zijn.

Bij het voorlopig koopcontract van een nieuwbouwwoning hoort een aanneemovereenkomst. De koopakte heeft in dit geval betrekking op de grond waar jouw woning op gebouwd wordt. De aanneemovereenkomst is van toepassing op de diensten van de aannemer die jouw woning bouwt.

Wie stelt het voorlopig koopcontract van een woning op?

Er zijn geen vastgestelde regels over het opstellen van de koopakte van een huis. Het staat natuurlijk wel vast wat er in het voorlopig koopcontract van het huis moet staan. Wie dit opstelt, staat echter niet vast. Hier zijn grofweg drie opties voor: je stelt zelf de koopakte op, de verkopend makelaar stelt de koopakte op of de notaris neemt het voorlopig koopcontract voor zijn rekening. Het is belangrijk om de koopakte van een huis juridisch te laten controleren. Ook is het belangrijk om goed naar de bedenktijd te kijken, zodat je precies weet wanneer die eindigt.

Als je besluit om zelf het voorlopig koopcontract van de woning op te stellen, heeft internet jou veel te bieden. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden, maar zorg wel dat je jouw koopakte op basis van een recent voorbeeld opstelt.

Koopakte huis ondertekend, en nu?

Nu is het tijd om de financiering rond te maken. Je gaat in gesprek met de hypotheekverstrekker om te zorgen dat jij binnen de afgesproken termijn een hypotheek krijgt. Hierbij kun je een keer een verzoek tot verlenging indienen bij de verkopende partij. Zodra de financiering rond is, kan voorzichtig de fles champagne ontkurkt worden! Je kunt de verhuizing en/of verbouwing gaan plannen. Bovendien is het nu hoog tijd om bijvoorbeeld jouw energieleverancier te kiezen en andere praktische zaken te regelen.

Wil jij nóg meer details over het voorlopig koopcontract van een huis?

Alles wat je moet weten over de koopakte
Laat niets aan het toeval over, maar zet goed voorbereid een handtekening onder de koopakte!
Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie