Afbeelding van een aantal nieuwbouwwoningen aan het water

Nieuwbouw kopen: moet je een makelaar inschakelen?

Vanaf deze week starten we met een reeks blogs over nieuwbouw. Verschillende onderwerpen komen aan bod, waaronder samenwerken met een aannemer, het bestemmingsplan, bouwrente en meerwerk. Vandaag beginnen we bij het begin. Je wilt een nieuwbouwwoning kopen, moet je een makelaar inschakelen of niet?

Bij het kopen van een bestaande woning is het voor de meeste mensen vanzelfsprekend om te onderhandelen over de prijs en een makelaar in te schakelen. Bij een nieuwbouwwoning is dit minder vanzelfsprekend. De vraag was hier doorgaans zo groot naar, dat de verkoop altijd wel lukte. Een makelaar inschakelen was dan niet altijd nodig. Men kon dan ook geld besparen door geen gebruik van een makelaar te maken. Dit is de laatste tijd echter veranderd, met dank aan de huizencrisis. Ook projectontwikkelaars van nieuwbouwwoningen zijn open gaan staan voor onderhandelingen. In mindere mate dan bij bestaande bouw, maar het is zeker het proberen waard. Zo kan er onderhandeld worden over de koopprijs, bouwrente en kosten van meerwerk. In ons gratis e-book over nieuwbouw kopen vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol eigenaar te worden van een nieuwbouwwoning.

Kosten nieuwbouw

Voor een deel zijn de kosten bij nieuwbouw hetzelfde als bij bestaande bouw. Er zijn ook een aantal kosten die je specifiek hebt bij het kopen van nieuwbouw. Met welke kosten krijg je te maken als je een nieuwbouwwoning koopt?

 • Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;
 • Bereidstellingsprovisie;
 • Aanvragen NHG;
 • Rente en kosten overbruggingskrediet;
 • Notariskosten hypotheekakte;
 • Hypotheekrente tijdens de bouw;
 • Meerwerk;
 • Bouwrente;
 • Boeterente;
 • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating;
 • Verhuizen en inrichten.

Inbegrepen bij de koop-/aanneemsom: notariskosten van de eigendomsoverdracht en de btw.

Zoals zojuist genoemd, kun je naast de koopsom vooral onderhandelen over meerwerk en bouwrente. Hier zullen we de komende weken in deze blogreeks dieper op in gaan.
Al met al gaat de koop van nieuwbouw nog steeds wel anders in zijn werk dan bestaande bouw. Toch kan er over beide zeker onderhandeld worden. Als je de trucjes van de makelaar kunt doorzien en verstand hebt van onderhandelen, de lokale huizenmarkt, voorwaarden en dergelijke kun je ervoor kiezen om de aankoop helemaal zelf te doen, zonder aankoopmakelaar. Is dit niet het geval, dan kun je beter een aankoopmakelaar inschakelen – ook bij nieuwbouw, dus!

De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ staan graag voor je klaar! In een gratis adviesgesprek kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
Nieuwbouwwoning kopen? Zo werkt dat! Onderhandelen over de prijs van een bestaande woning is al tijden heel normaal. Hierover heb je vorige week kunnen lezen in ons blog 'waar kunnen we o...
Bieden op een huis: de do’s en don’ts ... Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan wil je deze natuurlijk voor de laagste prijs bemachtigen en tegelijkertijd zorgen niemand anders er me...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...

6 gedachtes over “Nieuwbouw kopen: moet je een makelaar inschakelen?

 1. De wijze van uitloting van adspirantkopers bij nieuwbouw is altijd intransparant; men neemt vaak niet eens de moeite om mee te delen dat je NIET bent uitgeloot laat staan dat men vertelt op welke objectieve wijze men de loting doet. Er wordt normaal gesproken ingeschreven bij een verkooppresentatie door een grotere groep mensen dan woningen beschikbaar zijn. Hoe wordt nu bepaald wie in aanmerking komt? Een notaris komt niet aan te pas neem ik aan. Worden lootjes getrokken door de secretaresse uit een grote kom?
  Het lijkt mij meer dat het er eerder op aan komt of je goede contacten hebt bij de verkopende partij, dus een subjectieve grondslag.

  Als je nimmer wordt uitgeloot heeft het contracteren van een aankoopmakelaar bij nieuwbouw geen enkele zin.

  1. Je hebt gelijk, tegenwoordig gaat het bij nieuwbouwwoningen vaak ‘simpelweg’ om ingeloot te worden. Zorg dus altijd dat je goed weet hoe de procedure van inschrijving werkt en probeer er zo snel mogelijk bij te zijn!

  2. Het helpt ook als je zelf al een eigen huis hebt wat de verkopende makelaar van het nieuwbouwproject dan ook weer in de portefeuille kan stoppen…win-win voor die makelaar dan.

 2. Dit artikel gaat over nieuwbouw, maar dan met name nog te bouwen woningen. Is er wel meer onderhandelruimte als de woning nieuwbouw is, v.o.n., maar al ruim een jaar te koop staat? Het gaat om een woning waar ook meerwerk is verricht, waaronder ook grote meerwerkposten die wij niet gaan gebruiken. Een voorbeeld daarvan is aansluitingen voor een badkamer beneden + tussenwand voor een slaapkamer beneden.

  Bvd.

  1. Daar kan ik niet concreet antwoord op geven. Het is namelijk per situatie verschillend of er daadwerkelijk ruimte is voor onderhandelingen. Vaak is het bij nieuwbouw niet mogelijk om te onderhandelen, maar er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel. Je kunt het beste met de verkopende partij in gesprek gaan om te achterhalen of er nog ruimte is. Het is ook mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen die jou hierbij wilt helpen.

 3. Ik ga straks een huis kopen en in mijn geval gaat het om een nieuwbouwproject. Ik wist het niet dat notariskosten door een koper moeten betaald worden, hartelijk bedankt voor deze informatie!
  Hopelijk zal alles goed met mijn nieuwe woning komen en ik denk dat een notaris een grote rol hierin speelt daarom ga ik nu op zoek naar een goede specialist!

Comments are closed.