nieuwbouw kopen

Nieuwbouw kopen, hoe zit dat?

Bestaande woning of nieuwbouwhuis kopen? Vraag jij je dit ook wel eens af? Beide opties hebben zowel hun voor- als nadelen. Dit keer richten we ons op het kopen van een nieuwbouwwoning. Lees snel verder!

Is nieuwbouw kopen iets voor jou?

Je bent op zoek naar die ene prachtige woning, maar kunt niet kiezen tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning. Nu zijn er heel veel voordelen van nieuwbouw te benoemen. Wij noemen even de belangrijkste drie:

  • Er is geen sprake van achterstalling onderhoud;
  • Lagere stookkosten door de nieuwste isolatie;
  • Je kunt heel veel zelf bepalen.

In ons gratis e-book vind je alles over het kopen van een nieuwbouwwoning, inclusief de uitgebreide versie van bovenstaand lijstje.

Nieuwbouwprojecten zoeken

Ben je er over uit dat je dolgraag nieuwbouw wilt kopen? Dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar het nieuwbouwproject dat jou het meeste aanspreekt. Dat is met nieuwbouw nog best lastig inschatten, want het kan zomaar zijn dat er een complete woonwijk wordt gebouwd. De toekomstige sfeer kun je vanaf een bouwtekening niet goed inschatten. Je kunt dan overwegen om eens te gaan kijken bij vergelijkbare projecten die al voltooid zijn. Nieuwbouwwoningen zoeken doe je trouwens gewoon op Funda. Bovendien zijn makelaars ook vaak op de hoogte van nieuwbouwprojecten bij jou in de buurt.

De bouwtekening van nieuwbouw

Waar je bij bestaande woningen een heel eind komt met foto’s en de plattegrond van de woning, is dat bij nieuwbouw niet het geval. Natuurlijk krijg je een plattegrond om te zien hoe groot alles precies is, maar er is meer. Dat is maar goed ook, want je koopt vanaf een bouwtekening met bijbehorende animatie van het totaalplaatje. Naast een plattegrond en een animatie krijg je vaak een situatietekening, geveltekening en een uitgebreide technische omschrijving. Als je heel veel geluk hebt, is er een modelwoning om te bezichtigen en krijg je alsnog een goed beeld op ware grootte.

Jouw nieuwbouwwoning kopen

Om die prachtige nieuwbouwwoning te kopen, moet je ingeloot worden. Je kunt je inschrijven voor de woning waar jij een oogje op hebt. Dit kunnen er ook meerdere zijn. Komt jouw naam als eerste uit de koker? Dan ben jij de gelukkige voor die woning! Komt jouw naam niet als eerste tevoorschijn? Dan kun je altijd op een reservelijst terechtkomen. Bij nieuwbouwprojecten gebeurt het namelijk vaak dat kopers, met uiteenlopende redenen, alsnog afhaken. Als jij in zo’n geval bovenaan de reservelijst staat, heb je toch nog die ene mooie nieuwbouwwoning!

Financiële zaken nieuwbouw

Zodra je bent ingeloot voor jouw nieuwbouwwoning, is het tijd om de financiën op orde te maken. Sommige dingen, zoals het regelen van een hypotheek, zijn grotendeels hetzelfde als bij een bestaande woning. Er zijn echter ook dingen die je moet regelen die je bij een bestaande woning echt niet tegenkomt. Denk hierbij aan bouwrente en de prijs van eventueel meerwerk. Voor minderwerk kun je overigens een vergoeding krijgen, dus let hier goed op en denk na of het de moeite waard is.

Weet jij nog niet precies wat voor woning je precies wilt kopen, maar weet je wel zeker dat jouw volgende aankoop een succes moet worden? Dan is onze gratis online aankooptraining echt iets voor jou! In een uur tijd vertellen we je precies hoe je een topaankoop doet en waar je op moet letten. Schrijf je vandaag nog gratis in!

Gratis online aankooptraining
Maak gratis gebruik van onze online aankooptraining en zorg dat jouw aankoop een topaankoop wordt!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouw kopen: bouwrente In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is n...
Nieuwbouw kopen: moet je een makelaar inschakelen? Vanaf deze week starten we met een reeks blogs over nieuwbouw. Verschillende onderwerpen komen aan bod, waaronder samenwerken met een aannemer, het be...
Nieuwbouw kopen: het bestemmingsplan In de vorige twee blogs over nieuwbouw heb je kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar bij nieuwbouw  en samenwerken met de aannemer. Deze w...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...