huis kopen zonder hypotheek

Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten

De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woningen aangekocht met eigen financiële middelen. Denk jij na over een huis kopen zonder hypotheek? Wij hebben de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek voor je op een rij gezet, zodat jij een goede keus kunt maken.

Voordelen huis kopen zonder hypotheek

Het grootste voordeel van een huis kopen zonder hypotheek is dat jouw maandlasten lager zijn. Dit komt natuurlijk doordat je geen rente en aflossing hoeft te betalen, maar er zijn nog meer factoren van invloed op deze lagere maandlasten. Wij zetten ze even voor je op een rij:

Geen hypotheek = geen eenmalige bijkomende kosten
Je hebt  geen hypotheekadviseur nodig als je geen hypotheek afsluit. Hierdoor bespaar je op de eenmalige bijkomende kosten. Dit scheelt jou al snel 6% van de koopsom.

Je betaalt minder vermogensbelasting
Over spaargeld boven het vrijgestelde deel betaal je flink wat belasting. Door dit spaargeld in te zetten voor de aankoop van jouw woning is het niet langer spaargeld en vervalt de vermogensredementheffing.

Eigenwoningforfait
Als je geen hypotheek afsluit, betaal je ook geen rente. Omdat je geen rente betaalt, heb je ook geen aftrekposten. Hierdoor hoef je dus ook geen eigenwoningforfait te betalen.

Nadelen huis kopen zonder hypotheek

Een huis kopen zonder hypotheek brengt niet alleen voordelen met zich mee. Wanneer jij jouw spaargeld in een woning stopt, kun je het niet gebruiken op moment dat je financieel moeilijk zit. Bedenk dus echt goed of je het geld kunt missen. Heb je nog grote plannen waar kosten mee gepaard gaan? Overweeg dan om het geld op de spaarrekening te laten staan en een hypotheek af te sluiten.

Geen hypotheek? Minder aftrekposten
Als je een huis koopt zonder hypotheek betaal je meer inkomstenbelasting, omdat je minder aftrekposten hebt.

Overwaarde bij verkoop
Wanneer je de woning die je met eigen geld kocht weer verkoopt, is de verkoopsom jouw overwaarde. Dit heeft gevolgen voor de aankoop van de volgende woning in verband met de bijleenregeling. Je zult de totale overwaarde in een andere woning moeten steken om volledig te kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Een huis kopen zonder hypotheek brengt voor- en nadelen met zich mee. Iets om goed over na te denken dus! Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, is het van belang dat je je goed laat informeren. Dit geldt ook voor de aankoop van een woning. Zorg dat jij in het bezit bent van de beste, maar vooral ook de juiste informatie. Dat scheelt jou al snel vele duizenden euro’s!

Door onze GRATIS online aankoop training te volgen voorkom je dat:

  • Je wordt misleid door de verkoopmakelaar →Wij geven jou de trucjes van verkoopmakelaars prijs.
  • Je de grootste aankoopfout begaat → Wij leren jou alles over veelgemaakte aankoopfouten, zodat jij ze kunt voorkomen.
  • Jouw vragen onbeantwoord blijven → Ons team van aankoop professionals geeft jou graag antwoord op jouw specifieke aankoopvragen. Zo kun jij goed voorbereid een woning kopen.

Deze training is speciaal voor woning kopers zoals jij en is al door duizenden woningkopers bekeken. Voorkom dat jij naast jouw woning grijpt of erger nog een miskoopt doet en schrijf je vandaag nog in. Onze training is te volgen waar je ook bent, zelfs vanaf jouw vakantiebestemming!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Taxatie huis: wanneer, waarom en geldbesparende ti... Een taxatie huis is een waardebepaling van een woning. Je gebruikt een woningtaxatie bijvoorbeeld voor een hypotheek. Lees alles over je huis laten ta...
Libero Aankoop vertelt: Tips voor de bezichtiging Twee weken geleden heb je kunnen lezen wat een aankoopmakelaar tot een goede aankoopmakelaar maakt. Nu je deze informatie hebt gekregen, is het tijd v...
Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...