aankoopmakelaar bij mij past

Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past?

Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aankoop helemaal zelf wilt doen of wil je een aankoopmakelaar inschakelen? Zeker voor een eerste koophuis is het aan te raden om een makelaar in te schakelen. Ben je er uit dat je dat wilt, dan is de volgende vraag: hoe kies ik een makelaar die bij mij past?

Waarom een aankoopmakelaar?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom heb je überhaupt een aankoopmakelaar nodig? Een aankoopmakelaar kan je ten eerste veel werk uit handen nemen. Hij weet precies wat er wanneer moet gebeuren en waar je aan moet denken. Ook is hij een expert op het gebied van huizen kopen, terwijl de meeste particuliere verkopers maar een paar keer, zo niet één keer in hun leven een woning aankopen. De verkopende makelaar zal je ook serieuzer nemen als je een aankoopmakelaar in de hand neemt. De verkoopmakelaar zal dan minder spelletjes spelen en een laag bod van een aankoopmakelaar neemt hij meer serieus dan van een particuliere koper, omdat hij bij de aankoopmakelaar weet dat hij een expert tegenover zich heeft. Daarnaast staat de aankoopmakelaar altijd als een soort buffer tussen twee partijen in, waardoor zijn positie sterker wordt.

Kwaliteiten van een goede aankoopmakelaar

En waar moet een goede aankoopmakelaar aan voldoen? Een paar dingen zijn hierbij van belang. Ten eerste is natuurlijk een diploma tot makelaar een vereiste. Ervaring speelt daarnaast ook een hele grote rol, vooral ook ervaring in de verkoopmakelaardij is een pre. Zo weet je als makelaar alles van het reilen en zeilen binnen de makelaardij. Tot slot is mensenkennis ook erg belangrijk. Weten wie je voor je hebt, door de regels heen kunnen lezen. Dat zijn kwaliteiten van een goede aankoopmakelaar.

Plaatselijke vs. landelijke makelaar

Dan zijn er nog verschillende soorten makelaars. Een groot verschil is plaatselijke makelaars ten opzichte van landelijke makelaars. Vaak is het zo dat plaatselijke makelaars zowel woningen aankopen als verkopen. Een zelfde makelaar kan dan beide rollen aannemen. Dit kan betekenen dat makelaar A in de ene week de verkopende makelaar is, en de andere week de aankopende makelaar. Makelaar A kan bij beide transacties te maken krijgen met makelaar B. Makelaar A zal dan niet het onderste uit de kan halen, omdat hij bang is dat makelaar B dit de tweede keer bij hem zal doen. Er spelen dan vaak dubbele belangen: voor jou een goede koop doen én de verkopende makelaar te vriend houden, in plaats van jouw belang voorop zetten. Een landelijke makelaar heeft hier geen last van. Een voordeel van een plaatselijke makelaar is aan de andere kant weer dat deze de markt in jouw woonplaats goed kent. Hij kent de omgeving en kan dit meenemen in de onderhandelingen. Aan de andere kant compenseren een plaatselijke taxateur en – bouwkundige dat bij een landelijke makelaar.

Tarief van aankoopmakelaars

Een ander aandachtspuntje bij het kiezen van een aankoopmakelaar is het tarief dat ze hanteren. Er zijn makelaars die met een vast tarief, een percentage van de verkoopprijs of een percentage van het onderhandelingsresultaat werken. Een percentage van het onderhandelingsresultaat is het meest voordelig voor jou als klant. Kies daarom altijd een aankoopmakelaar die zijn tarief af laat hangen van de prestaties, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar van Libero Aankoop, zo weet je zeker dat hij zijn uiterste best voor je doet!

Online vs. traditionele aankoopmakelaar

Tot slot is er nog een verschil in werkwijze tussen aankoopmakelaars. Hierbij moet je vooral kijken naar waar jij zelf het beste gevoel bij hebt. Zo zijn er makelaars die vooral online en telefonisch werken en niet mee gaan naar bezichtigingen. Er bestaan ook nog ‘traditionele’ makelaars, met wie je nog wel in persoon afspreekt. Een online makelaar heeft verschillende voor- en nadelen. Voordelen zijn de snelheid en bereikbaarheid, het besparen van kosten, heldere communicatie en je kunt als klant zelf gemakkelijk online vergelijkingen maken. Nadelen zijn dat je de aankoopmakelaar niet in persoon ontmoet en dat de makelaar niet mee gaat naar de bezichtiging. Waar hecht jij het meeste waarde aan? Heb je een drukke baan en weinig tijd? Dan kan een online makelaar uitkomst bieden. Vind je het belangrijk om fysiek met de makelaar om tafel te gaan? Dan past een traditionele makelaar wellicht beter bij jou.

Er zijn al met al dus verschillende dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar. Wil je een plaatselijke of een landelijke makelaar? Welke tariefstelling vind jij het prettigst? En ga je voor een online of traditionele makelaar? Zet dit allemaal voor jezelf op een rijtje, dan is de keuze straks zo gemaakt!

Mocht je nog  vragen hebben of wens je in contact te komen met één van onze gespecialiseerde aankoopmakelaars? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

6x Verhuistips die je moet kennen Gefeliciteerd, je hebt jouw droomwoning bemachtigd! Maar dan begint het grote geregel, want er moet verhuisd worden. Hoe pak je dat nou het beste aan ...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
5x veelgestelde vragen over taxatie huis Twee weken geleden hebben we al jouw brandende vragen over de bouwkundige keuring beantwoord, maar ook over de taxatie hebben jullie prangende vragen....
Huis bezichtigen – zo laat je een goede indruk ach... Na uren scrollen vind je de woning van je dromen. Je twijfelt geen moment en maakt direct een afspraak voor een bezichtiging. Al snel krijg je last va...