Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 29 juli om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Nieuws over de huizenprijzen en huizenmarkt.

14 oktober 2023 Nieuws

Potentiële Schommelingen in Huizenprijzen Volgens De Nederlandse Bank President 'Klaas Knot'

In recent nieuws, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) president, Klaas Knot, aangegeven dat we niet kunnen uitsluiten dat huizenprijzen opnieuw in beweging zullen komen. In een gesprek met het ANP merkte hij op: "Hoewel het mogelijk is dat de prijzen enkele maanden stijgen, sluit ik niet uit dat we ook weer enkele maanden van prijsdaling zouden kunnen zien."

Knot benadrukte dat het momenteel moeilijk is om een positieve kijk op de woningmarkt te behouden. In het afgelopen jaar en begin dit jaar daalden de prijzen van koopwoningen aanzienlijk, voornamelijk als gevolg van stijgende hypotheekrentetarieven, die de leencapaciteit van veel potentiële huizenkopers beperkten.

Recente gegevens suggereren echter dat de prijzen na maanden van neergang weer langzaam beginnen te herstellen. Hoewel koopwoningen nog steeds goedkoper zijn dan een jaar geleden, zijn de huizenprijzen in vergelijking met eerder dit jaar duurder geworden voor aspirant-kopers.

Knot benadrukte dat de huidige ontwikkeling van huizenprijzen lastig te voorspellen is, mede door seizoensinvloeden. Hij geeft toe dat hij aanvankelijk een grotere correctie had verwacht voordat de prijzen weer begonnen te stijgen.

Ondanks deze onzekerheid voorziet Knot op dit moment geen "dramatische daling" van de huizenprijzen, omdat Nederlanders over het algemeen financieel solide staan. Hij wees erop dat de werkloosheid nog steeds "extreem laag" is, waardoor de meeste mensen nog steeds werk en inkomen hebben om te besteden.

Toch deelt Knot zijn bezorgdheid over het aanbod op de woningmarkt, vanwege het toenemende tekort aan huizen in Nederland. Hij betoogt dat er dringend behoefte is aan meer nieuwbouw om dit tekort aan te pakken. Starters ervaren aanzienlijke moeilijkheden bij het vinden van betaalbare woningen. Knot wijst erop dat het terughoudende gedrag van woningbeleggers, die huurwoningen verkopen als koopwoningen, geen duurzame oplossing biedt, omdat dit niet leidt tot meer beschikbare woningen. Dit proces schaadt de vrije huurmarkt, die van vitaal belang is voor de doorstroming op de woningmarkt.

Er is echter een lichtpuntje. Wat betreft de financiële stabiliteit in Nederland maakt Knot zich geen zorgen over de huizenprijzen, zelfs als er aanzienlijke prijsaanpassingen zouden plaatsvinden. Hij wijst erop dat, volgens eerder onderzoek van DNB, de hypotheken van de meeste huishoudens zelfs bij aanzienlijke prijsdalingen niet "onder water" zullen komen te staan, in tegenstelling tot de situatie tijdens de financiële crisis.

Belangrijk om te weten over de huizenprijzen:

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren blijven stijgen, voornamelijk als gevolg van lage rentetarieven en schaarste aan woningen. Hoewel niemand met zekerheid kan voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren met de huizenprijzen, lijkt het erop dat deze trends voorlopig zullen aanhouden. Als je op zoek bent naar een woning, is het belangrijk om de markt goed in de gaten te houden en je goed te laten adviseren.

Heb je vragen over huizenprijzen in Nederland of wil je meer weten over de huizenmarkt in een specifieke regio? Neem contact met ons op en we informeren je graag. De huizenprijzen zijn flink in beweging dus het is slim om je goed te laten informeren voor je keuzes maakt welke grote invloed hebben op je eigen toekomst.

Ontwikkeling op de woningmarkt en de huizenprijzen

In 2016 bedroeg de gemiddelde prijs voor een koopwoning nog geen 250 duizend euro. Sindsdien hebben de prijzen aanzienlijk gestegen, met een hoogtepunt in de zomer van vorig jaar, toen een gemiddeld huis bijna 450 duizend euro kostte. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 422 duizend euro. Dit is aanzienlijk hoger dan aan het begin van dit jaar, toen de gemiddelde transactieprijs voor het eerst in twee jaar onder de 4 ton lag.

Gemiddelde huizenprijzen afgelopen maanden:

Aantal

Koopsom

Wijziging koopsom

Juni

4560

€ 353.077

+1,80%

Juli

4290

€ 353.663

+0,20%

Augustus

4799

€ 355.545

+0,50%

  • Eengezinswoningen

Aantal

Koopsom

Wijziging koopsom

Juni

12025

€ 435.645

+2,00%

Juli

10635

€ 438.222

+0,60%

Augustus

11135

€ 442.907

+1,10%

Ander nieuws over de huizenprijzen

Het laatste nieuws over de huizenprijzen bijhouden kan een tijdrovende klus zijn. Wij hebben alle huizenprijzen en huizenmarkt-artikelen voor je gebundeld. Lees het laatste nieuws over de huizenmarkt direct bij de bron:

Woningmarkt nieuws 2023

Wat was het belangrijkste woningnieuws dit jaar met betrekking tot de huizenprijzen? Het belangrijkste woningnieuws van 2023 vind je hier:

Wat Kun je Verwachten in de Toekomst?

Hoewel niemand een glazen bol heeft, zijn er enkele trends en verwachtingen voor de huizenprijzen in Nederland. Ten eerste lijkt het erop dat de rentetarieven nog steeds laag zullen blijven, wat gunstig is voor mensen die een hypotheek willen afsluiten. Dit kan de vraag in stand houden en mogelijk zelfs vergroten.

Aan de aanbodzijde zal er waarschijnlijk meer aandacht zijn voor nieuwbouwprojecten om de schaarste te verminderen. Gemeenten en ontwikkelaars werken aan plannen om nieuwe woningen te bouwen om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit kan op termijn een matigende invloed hebben op de prijsstijgingen.

Nog meer lezen over de huidige woningmarkt

Meer lezen over de huizenprijzen of de woningmarkt? Neem dan eens een kijkje tussen onze gratis e-books. Daarin lees jij alles over het kopen van een huis. Gewapend met de kennis uit onze e-books ben jij een ware woningmarkt-pro. Bekijk nu al onze gratis e-books.

Geplaatst in Nieuws

Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 809 beoordelingen