Te koop-bord met SOLD en FOR SALE erop.

Tips huis verkopen: 10 do’s en dont’s

Bij de verkoop van je woning kan het veel uitmaken hoe u uw huis presenteert. Ook dien je slim en vriendelijk met potentiële kopers om te gaan. Dit kan veel verschil maken als je snel je woning wilt verkopen tegen een goede prijs. Wij hebben voor jou de 10 do’s en don’ts op een rijtje gezet voor als je je huis gaat verkopen!

10 tips huis verkopen

1) Bepaal een goede vraagprijs; niet te hoog en niet te laag.

Een makelaar kan je hierbij helpen. Stel je je voor dat je zelf een potentiële koper bent: wat zou jouw eerste indruk zijn als je bij de woning arriveert? Zou je voor deze vraagprijs de woning willen?

2) Laat goede foto’s maken door een fotograaf.

Wanneer huizenzoekers de advertentie zien op huizensites maken de foto’s een wereld van verschil. Een fotograaf kan een ruimte gunstig en ook realistisch laten ogen op een foto, van goede fotokwaliteit. Wat geld hieraan uitgeven is het zeker waard.

3) Zorg voor goede marketing van de woning.

Maak reclame, vooral op sociale media. Dit heeft tegenwoordig een groot bereik en als je dit vanaf je eigen accounts doen, is het ook nog eens gratis. Ook kun je tegen betaling je berichten promoten.

4) Maak je woning aantrekkelijk.

Probeer qua kleuren en inrichting zo neutraal mogelijk te zijn; niet iedereen zal jouw smaak van inrichting hebben namelijk en dit kan de kijkers beïnvloeden. Verhelp kleine mankementen, want dit staat slordig. Ruim het huis goed op en maak de tuin netjes (onkruid weghalen, bloembakje neerzetten etc.). Zet in huis (witte) bloemen op tafel. Wanneer een kijker je huis bezoekt, moet diegene het gevoel krijgen dat het prettig wonen is in jouw huis.

5) Maak uw huis goed schoon.

Voor de bezichtigingen is het belangrijk dat je huis niet alleen opgeruimd, maar ook goed schoon is. Kijk ook naar de dingen die je niet altijd schoonmaakt, zoals plinten en de binnenkant van kozijnen, en maak deze indien nodig ook schoon. Maak ook zeker de keuken en badkamer goed schoon en zo leeg mogelijk. Kijkers kunnen snel afgeschrikt worden door viezigheid en rommel.

6) Zorg voor een frisse geur in huis.

Zorg dat ook zeker in de badkamer en het toilet een frisse geur hangt als er kopers komen. Dit geeft de kijkers een prettig en schoon gevoel.

7) Laat het huis zo ruim en licht mogelijk ogen.

Doe voor de bezichtiging de gordijnen open, laat de vensterbanken grotendeels leeg. Haal zo nodig meubels weg, zodat er ook lege plekken ontstaan en geen opgepropte kamers. Zorg ook dat boekenkasten en dergelijke niet helemaal vol zijn, maar creëer ruimte.

8) Wanneer potentiële kopers direct naar jou komen met dingen, verwijs ze dan door naar de makelaar.

Zo voorkom je dat er verschillende afspraken gemaakt worden.

9) Let op wat de makelaar je vertelt over wat kijkers aangeven tijdens bezichtigingen.

Geven kijkers bijvoorbeeld aan dat ze plekken te donker of slecht afgewerkt vinden, probeer dit dan voor de volgende bezichtiging nog te repareren of beter te verlichten.

10) Lees de verkoopakte zorgvuldig door en zet pas een handtekening als alles juist is weergegeven volgens jou.

Het is natuurlijk niet te hopen, maar een koopakte is niet altijd foutloos opgesteld. Dit maakt het heel belangrijk om niet zomaar een handtekening te zetten, maar alles goed te lezen.

Een perfecte bezichtiging maakt de verkoop van een woning eenvoudiger. Ons e-book over het bezichtigen van woningen helpt jou om zelf een perfecte bezichtiging te doen in jouw nieuwe droomhuis, maar geeft ook goede inzichten voor de verkoop van jouw woning. Met ons gratis e-book weet je zeker dat jij alles perfect geregeld hebt voor kijkers. Download hem vandaag nog!

10 don’ts bij verkoop woning

1) Een onflexibele makelaar nemen.

Bijvoorbeeld een makelaar die maar op bepaalde dagen en tijdstippen kan, want ja, die bestaan nog steeds.

2) Verborgen gebreken niet melden.

Jij als verkoper hebt een mededelingsplicht en je kunt daar achteraf door de koper op aangesproken worden, dus je hebt er helemaal niets aan om verborgen verbreken achter te houden.

3) Erbij zijn als de kijkers je woning komen bezichtigen.

Zonder de verkoper erbij durven kijkers meer te zeggen en te vragen, dus laat de kijkers alleen met de makelaar.

4) Geïnteresseerden niet nabellen.

Wanneer iemand bijvoorbeeld twee keer is komen kijken en daarna nooit meer iets heeft laten horen, is diegene zeker geïnteresseerd, maar dan is er dus blijkbaar iets wat diegene tegen houdt. Wellicht kun je daar nog iets aan veranderen; niet geschoten is altijd mis. Dring bij de makelaar aan om diegene na te bellen.

5) Niet meedoen aan de NVM Open Huizendag.

Dit is een mooie kans voor reclame van NVM en levert extra bezoekers aan je woning op, dus doe hier zeker aan mee. Je weet maar nooit!

6) In de lokale krant adverteren.

De kosten wegen niet op tegen het bereik. In lokale kranten adverteren is niet meer van deze tijd, dus deze kosten kun je je beter besparen.

7) Het hele jaar dezelfde foto’s van je woning op woningsites laten staan.

Heb je foto’s die gemaakt zijn in de winter geplaatst en is je woning in het voorjaar nog niet verkocht? Vervang de foto’s dan, in elk geval die van buiten. Deze foto’s ogen een stuk recenter en een groene tuin oogt beter!

8) Persoonlijke spullen laten staan.

Mensen hebben dan erg het gevoel dat ze in jouw huis zijn, terwijl ze zich juist voor moeten stellen dat zij er wonen. Haal dingen als fotolijstjes, tandenborstels, douchespullen, schoenen en jassen dus weg.

9) De woning te leeg maken.

Het huis moet wel gezellig blijven ogen, dus kijk uit dat het niet té leeg wordt. Kun je zelf niet meer zo goed zien of het te leeg is of niet, vraag het dan aan iemand anders die niet heel vaak bij jou over de vloer komt.

10) Dierenspullen, was, wasrekken en speelgoed laten staan.

Door deze dingen oogt het huis rommelig, dus je kunt ze beter weghalen. Bovendien kunnen dierenspullen iemand die niet van dieren houdt afschrikken, en iemand kan daardoor extra alert zijn op geuren.

Bij het verkopen van een woning hoort vaak ook het kopen van een woning. Libero Aankoop is gespecialiseerd in het gunstig aankopen van woningen. Als landelijke aankoopmakelaar zijn we jou altijd van dienst, waar jouw droomhuis ook staat. Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden!

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Één gedachte over “Tips huis verkopen: 10 do’s en dont’s

  1. Ik wist niet dat het slecht voor je verkoopmogelijkheid is als je een foto van het huis niet vervangt! Straks ga ik mijn huis verkopen omdat ik naar buitenland ga en nu begrijp ik dat het proces een beetje moeilijker is dan ik kon me voorstellen.maar ik elk geval als je een goede verkoopservice vindt zal het makkelijker voor je gaan! Tenminste, ik hoop het 😉

Geef een reactie