Te koop-bord met SOLD en FOR SALE erop.

Tips huis verkopen: 10 do’s en dont’s

Bij de verkoop van je woning kan het veel uitmaken hoe u uw huis presenteert. Ook dien je slim en vriendelijk met potentiële kopers om te gaan. Dit kan veel verschil maken als je snel je woning wilt verkopen voor een goede prijs. Wij hebben voor jou de 10 do’s en don’ts op een rijtje gezet voor als je je huis gaat verkopen!

10 tips huis verkopen

1) Bepaal een goede vraagprijs; niet te hoog en niet te laag

Een makelaar kan je hierbij helpen. Stel je je voor dat je zelf een potentiële koper bent: wat zou jouw eerste indruk zijn als je bij de woning arriveert? Zou je voor deze vraagprijs de woning willen?

2) Laat goede foto’s maken door een fotograaf

Wanneer huizenzoekers de advertentie zien op huizensites maken de foto’s een wereld van verschil. Een fotograaf kan een ruimte gunstig en ook realistisch laten ogen op een foto, van goede fotokwaliteit. Wat geld hieraan uitgeven is het zeker waard.

3) Zorg voor goede marketing

Maak reclame, vooral op sociale media. Dit heeft veel bereik en als je dit vanaf je eigen accounts doen, is het ook nog eens gratis. Ook kun je tegen betaling je berichten promoten.

4) Maak je woning aantrekkelijk

Probeer qua kleuren en inrichting zo neutraal mogelijk te zijn; niet iedereen zal jouw smaak van inrichting hebben namelijk en dit kan de kijkers beïnvloeden. Verhelp kleine mankementen, want dit staat slordig. Ruim het huis goed op en maak de tuin netjes (onkruid weghalen, bloembakje neerzetten etc.). Zet in huis (witte) bloemen op tafel. Wanneer een kijker je huis bezoekt, moet diegene het gevoel krijgen dat het prettig wonen is in jouw huis.

5) Maak je huis goed schoon

Voor de bezichtigingen is het belangrijk dat je huis niet alleen opgeruimd, maar ook goed schoon is. Kijk ook naar de dingen die je niet altijd schoonmaakt, zoals plinten en de binnenkant van kozijnen, en maak deze indien nodig ook schoon. Maak ook zeker de keuken en badkamer goed schoon en zo leeg mogelijk. Kijkers kunnen snel afgeschrikt worden door viezigheid en rommel.

6) Zorg voor een frisse geur in huis

Zorg dat ook zeker in de badkamer en het toilet een frisse geur hangt als er kopers komen. Dit geeft de kijkers een prettig en schoon gevoel.

7) Laat het huis zo ruim en licht mogelijk ogen

Doe voor de bezichtiging de gordijnen open, laat de vensterbanken grotendeels leeg. Haal zo nodig meubels weg, zodat er ook lege plekken ontstaan en geen opgepropte kamers. Zorg ook dat boekenkasten en dergelijke niet helemaal vol zijn, maar creëer ruimte.

8) Verwijs potentiële kopers door naar de makelaar

Het kan gebeuren dat geïnteresseerden zich bij jou melden voor de woning. Als dit bij de verkoop van jouw woning gebeurt, verwijs ze dan door naar de makelaar. Zo voorkom je dat er verschillende afspraken gemaakt worden.

9) Luister goed naar de makelaar

Tijdens bezichtigingen geven potentiële kopers vaak al aan wat ze vinden. Geven kijkers bijvoorbeeld aan dat ze plekken te donker of slecht afgewerkt vinden, probeer dit dan voor de volgende bezichtiging nog te repareren of beter te verlichten.

10) Lees de verkoopakte zorgvuldig door

Het is natuurlijk niet te hopen, maar een koopakte is niet altijd foutloos opgesteld. Dit maakt het heel belangrijk om niet zomaar een handtekening te zetten, maar alles goed te lezen.

Een perfecte bezichtiging maakt de verkoop van een woning eenvoudiger. Ons e-book over het bezichtigen van woningen helpt jou om zelf een perfecte bezichtiging te doen in jouw nieuwe droomhuis, maar geeft ook goede inzichten voor de verkoop van jouw woning. Met ons gratis e-book weet je zeker dat jij alles perfect geregeld hebt voor kijkers. Download hem vandaag nog!

10 don’ts bij verkoop woning

1) Een onflexibele makelaar nemen

Neem geen makelaar die alleen op bepaalde dagen en tijdstippen kan. Je wilt geen kopers mislopen omdat je makelaar niet beschikbaar is.

2) Verborgen gebreken niet melden

Jij als verkoper hebt een mededelingsplicht en je kunt daar achteraf door de koper op aangesproken worden. Je hebt er dus helemaal niets aan om verborgen verbreken achter te houden.

3) Bij de bezichtiging zijn

Zonder de verkoper erbij durven kijkers meer te zeggen en te vragen, dus laat de kijkers alleen met de makelaar.

4) Geïnteresseerden niet laten nabellen

Wanneer iemand bijvoorbeeld twee keer is komen kijken en daarna nooit meer iets heeft laten horen, heeft diegene misschien serieuze interesse. Iets houdt hem of haar tegen. Wellicht kun je daar nog iets aan veranderen. Dring bij de makelaar aan om diegene na te bellen. Ga niet zelf bellen, dat zorgt voor onduidelijkheid.

5) Niet meedoen aan de NVM Open Huizen Dag

Dit is een mooie kans voor reclame van NVM en levert extra bezoekers aan je woning op. De NVM Open Huizen Dag is nooit slecht voor de verkoop van je woning, dus doe er in ieder geval aan mee.

6) In de lokale krant adverteren

In lokale kranten adverteren is niet meer van deze tijd. De kosten zijn bovendien veel te hoog voor wat het je mogelijk op kan leveren. Zeker in de huidige woningmarkt zal een advertentie in de krant niet meer nodig zijn.

7) Ongeschikte foto’s op de woningsites plaatsen

Zijn de foto’s van jouw woning in de winter gemaakt? Dan is de kans aanwezig dat er hier en daar een sneeuwvlok te zien is. Als jouw woning na de winter nog niet verkocht is, is het belangrijk om nieuwe foto’s te laten maken. Vooral recente foto’s van de buitenkant van je huis zien er een stuk beter uit dan winterse foto’s terwijl de winter voorbij is.

8) Persoonlijke spullen laten staan

Mensen hebben erg het gevoel dat ze in jouw huis zijn, terwijl ze zich juist voor moeten stellen dat zij er wonen. Haal dingen als fotolijstjes, tandenborstels, douchespullen, schoenen en jassen dus weg.

9) De woning te leeg maken

Het huis moet wel gezellig blijven ogen, dus kijk uit dat het niet té leeg wordt. Kun je zelf niet meer zo goed zien of het te leeg is of niet, vraag het dan aan iemand anders die niet heel vaak bij jou over de vloer komt. Een makelaar kan je hier ook goed over adviseren.

10) Dierenspullen, was, wasrekken en speelgoed laten staan.

Door deze dingen oogt het huis rommelig, dus je kunt ze beter weghalen. Bovendien kunnen dierenspullen iemand die niet van dieren houdt afschrikken, en iemand kan daardoor extra alert zijn op geuren.

Bij het verkopen van een woning hoort vaak ook het kopen van een woning. Libero Aankoop is gespecialiseerd in het gunstig aankopen van woningen. Als landelijke aankoopmakelaar zijn we jou altijd van dienst, waar jouw droomhuis ook staat.

Aankoopmakelaar inschakelen
Maak gebruik van jouw persoonlijke aankoopmakelaar, die je helpt bij de aankoop van je nieuwe droomwoning.
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Top 10 duurste woningen in Rotterdam De Rotterdamse haven is de grootse van Europa en de nummer drie van de wereld. Het is de plek van de handel, bedrijvigheid en werkgelegenheid. Het cen...
Kwart meer woningverkoop in januari 2016 Het aantal verkochte huizen is in januari 2016 gestegen ten opzichte van januari 2015. In januari 2016 zijn er 11.907 verkochte woningen geregistreerd...
Makelaarsverhalen: niet langer afhankelijk van de ... De appeltaart is klaar, de verse bloemen staan op tafel en al het speelgoed ligt in de auto. Klaar voor de Open Huizen Dag. Dit was de situatie van ee...
3 tips om je voor te bereiden op de verkoop van je... Jouw huis verkopen is best een grote stap. Je wilt graag snel van jouw woning af, zodat je een nieuwe stap kunt zetten op de woningmarkt. Een dubbele ...

3 gedachtes over “Tips huis verkopen: 10 do’s en dont’s

  1. Ik wist niet dat het slecht voor je verkoopmogelijkheid is als je een foto van het huis niet vervangt! Straks ga ik mijn huis verkopen omdat ik naar buitenland ga en nu begrijp ik dat het proces een beetje moeilijker is dan ik kon me voorstellen.maar ik elk geval als je een goede verkoopservice vindt zal het makkelijker voor je gaan! Tenminste, ik hoop het 😉

  2. Is het juist niet handig als je zelf bij de bezichtiging bent omdat het wat persoonlijker is voor de potentiële koper?

    1. Door er niet zelf bij te zijn, probeer je juist het persoonlijke aspect te elimineren. Het kan dan voor een geïnteresseerde makkelijker zijn om zichzelf voor te stellen in jouw huis en het geeft hem/haar meer vrijheid om vragen te stellen. ^PK

Comments are closed.