voorlopig koopcontract

3 valkuilen van het voorlopig koopcontract

Je hebt jouw droomhuis gevonden, na de bezichtiging was je nog steeds enthousiast en het is je gelukt een prijs overeen te komen met de verkopende partij. Maar dan komt de papierwinkel: het voorlopig koopcontract van jouw huis tekenen. Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks of met enige regelmaat doet. Het is dan ook niet gek dat je eigenlijk geen idee hebt wat er in dit koopcontract staat. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat de grootste valkuilen van het voorlopig koopcontract zijn!

Wat is het voorlopig koopcontract woning?

Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopakte genoemd. Deze akte wordt vaak door de verkopende partij opgesteld. Let op! Dit is niet altijd zo, dus vraag het voor de zekerheid altijd na bij de verkopende makelaar. In het voorlopig koopcontract leg je alle afspraken vast die je samen met de verkoper hebt gemaakt rondom de koop van de woning. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsdatum en de aankoopprijs van de woning.

Valkuil 1: Een voorlopig koopcontract van een huis is helemaal niet zo voorlopig

De naam doet het je vermoeden. Een voorlopig koopcontract zal wel voorlopig zijn. Hierna volgt er nog een definitieve koopakte en dan pas heb ik de woning daadwerkelijk aangekocht. Dit is niet waar! Een voorlopig koopcontract is helemaal niet vrijblijvend. Het voorlopig koopcontract tekenen betekent dat jij akkoord gaat met de genoemde voorwaarden en afspraken. Je hebt daarna nog drie dagen om je eventueel terug te trekken uit de koop. Enkel wanneer je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in de koopakte kun je op een later moment nog onder de koop uit. Maar ook dan kan dat alleen wanneer je bewijs hebt dat je aan de ontbindende voorwaarde hebt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan een ontbindende voorwaarde omtrent de financiering. Samen met de verkopende partij maak je afspraken over het ontbinden van de akte. Vaak houdt dit in dat je één of meerdere afwijzing(en) van hypotheekverstrekkers moet kunnen overhandigen om van de koop af te zien.

Valkuil 2: Er zit een fout in het voorlopig koopcontract

Zoals eerder aangegeven wordt het voorlopig koopcontract vaak opgesteld door de verkopende partij. Dit kan de verkoper zelf zijn, maar ook een verkopende makelaar. Daarnaast komt het ook nog wel eens voor dat een notaris de koopakte opstelt of dat er een standaard exemplaar wordt gebruikt. Het is daarom altijd belangrijk om het koopcontract te controleren op fouten voordat jij er een handtekening onder zet. Zodra jij jouw handtekening hebt gezet zit je daadwerkelijk vast aan de koop van de woning. Je kunt dan niet meer terugkomen op details en afspraken die gemaakt zijn met de verkopende partij. Zorg er dus voor dat deze goed zijn vermeld in de koopakte. Het is ook altijd verstandig om bijvoorbeeld jouw aankoopmakelaar of een jurist te vragen of hij het koopcontract voor je wil controleren. Deze experts hebben vaker met een koopcontract te maken en weten dus waar ze op moeten letten. Je wilt immers altijd aan de wettelijke eisen voldoen, maar ook jouw eigen eisen en wensen moeten niet vergeten worden.

Valkuil 3: Je krijgt de financiering niet rond

Er kunnen meerdere redenen zijn dat jij jouw financiering niet rond krijgt. Wellicht blijk je meer financiële verplichtingen te hebben dan je aanvankelijk dacht, trekken de kopers van jouw huidige woning zich onverwachts terug, of misschien weigert jouw werkgever om een intentieverklaring te geven. Wanneer je geen hypotheek -meer- kunt krijgen, kun je de woning helaas ook niet betalen. Zorg er daarom altijd voor dat je een voorbehoud van financiering opneemt in het voorlopig koopcontract. Wanneer je dit niet doet en blijkt dat jij de financiering niet rond kunt krijgen, dan kun je enkel nog van de koop afzien door een boete van maar liefst 10% van de aankoopprijs te betalen.

De papierwinkel rond het kopen van een woning is behoorlijk pittig. Het is helemaal niet erg als je het lastig vindt om alles in een keer goed te begrijpen. Je wilt natuurlijk geen fouten maken bij de laatste fase van het aankoopproces. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, Libero Aankoop is expert in het aankopen van woningen en neemt alle ingewikkelde zaken van je over. Met ons aan jouw kant hoef je niet zelf te onderhandelen of je druk te maken om ontbindende voorwaarden.

Aankoopmakelaar inschakelen
Maak gebruik van jouw persoonlijke aankoopmakelaar, die je helpt bij de aankoop van je nieuwe droomwoning.
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bouwjaar woning – tips en valkuilen op een rij! Het bouwjaar van een woning kan veel zeggen over de staat van de woning. Zo zijn woningen gebouwd voor 1920 weinig aantrekkelijk, terwijl de kwaliteit...
De ultieme huis bezichtigen gids Een huis bezichtigen is een belangrijk moment. Je komt erachter of het huis geschikt is voor jou en kunt belangrijke informatie inwinnen. Daarom is he...
Top 10 duurste woningen in Amsterdam De krappe woningmarkt doet gekke dingen met de huizenprijzen. Zo loopt de winst op een gemiddelde woning in Amsterdam al snel op naar een gemiddelde v...
Huis kopen zonder kijken: nooit een goed idee Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-prog...

2 gedachtes over “3 valkuilen van het voorlopig koopcontract

 1. Wat als:
  Zelfbouw onder hypotheek.
  Bank maakt afwijkend financierings voorbehoud: eerst definitieve bouwvergunning.
  Afwijking niet opgenomen als ontbindende voorwaarde in akte.
  Dag voor passeren maakt buurman bezwaar. Bank trekt zich voorlopig terug.
  Vraag:
  Wie is hiervoor verantwoordelijk te houden? Aankopende makelaar? Bouwbegeleider? Of gewoon dikke pech?

  1. Beste Jos,

   Wat spijtig om te horen dat het zo is gelopen!
   Als koper ben je zelf verantwoordelijk voor het controleren van de ontbindende voorwaarden in de koopakten, aangezien jij hier als koper voor tekent. Met het tekenen ga je dus akkoord met hetgeen in de koopakte is opgenomen.
   Wanneer er onzekerheden zijn over vergunningen, financiering e.d. is het van belang dat je dit opneemt als ontbindende voorwaarden, zodat je jezelf veilig stelt voor een eventuele boete van de verkopende partij bij annulering van de koop.
   Ik hoop dat jouw vraag hiermee voldoende is beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

   Met vriendelijke groet,
   Hylke
   Libero Aankoop

Comments are closed.