Zorgwekkende ontwikkeling: Meer woningen met gebreken te koop gezet
Het aantal woningen dat met achterstallig onderhoud te koop wordt aangeboden stijgt. Dit blijkt uit een steekproef bij bouwkundig ingenieursbureaus door aankoopmakelaar Libero Aankoop.
Vaker dan voor de crisis worden zichtbare gebreken geconstateerd, met name verouderd schilderwerk, slecht onderhouden houtwerk en scheuren in gevels en binnenmuren. Uit een enquête van Libero Aankoop onder 647 huizenkopers blijkt dat een grote meerderheid (75%) van hen momenteel bang is een huis te kopen met verborgen gebreken. "Dat verkopers denken dat ze alles kunnen maken, is onder kopers een wijdverspreide opvatting," aldus aankoopmakelaar Pascal Bleumink.
Kat in de zak
Van de ondervraagde huizenkopers zegt een overgrote meerderheid (76%) ondanks de schaarste kritisch te blijven bij huizenbezichtigingen uit angst een kat in de zak te kopen. Op de vraag of de kans daarop momenteel groot is, antwoordt 75% van de ondervraagden bevestigend. Van dit percentage vindt 43% dat verkopers 'alles kunnen maken' en dat (andere) kopers niet kritisch zijn. Ook gelooft 32% dat het risico op verborgen gebreken alleen maar toeneemt naarmate de huizengekte voortduurt.
Verkopers doen minder moeite
Bouwkundige ingenieursbureaus zien nog geen toename van verborgen gebreken bij huizen die te koop staan, blijkt uit de steekproef van Libero Aankoop. Wat hen wel opvalt is dat verkopers opvallend minder moeite doen hun woning op te knappen voordat deze op de markt wordt gezet. "Kennelijk vanuit de overtuiging dat hun huis de vraagprijs toch wel opbrengt. Daardoor wordt minder moeite geaan om schilderwerk bij te werken of houtwerk te behandelen," vertelt Bleumink. "Ook scheuren in gevels en binnenmuren komen vaker voor."
Bouwkundige keuring
De krapte op de woningmarkt dwingt kopers in veel steden om snel te bieden op een huis. Hierdoor wordt steeds vaker een bouwkundige keuring achterwege gelaten. Een groot risico. Bleumink: "Een verborgen gebrek over het hoofd zien kan al gauw tienduizenden euro's kosten. In geval van houtrot of houtworm kan het zelfs oplopen tot bedragen rond een ton."