Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 7 december om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Laat woningverkoper overdrachtsbelasting betalen

Bron: NRC Gepubliceerd: zaterdag 15 april 2017

Aan de politieke partijen aan de formatietafel in Den Haag wil ik voorstellen de overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning voortaan door de verkoper te laten betalen. Die is al een paar jaar spekkoper.

Bovendien bestaat een groot deel van de mensen dat het eigen huis nu of de komende jaren in de verkoop doet, uit babyboomers die hun hypotheek al lang hebben afbetaald.

Zij kunnen de overdrachtsbelasting moeiteloos opbrengen, terwijl kopers er van oudsher financieel stevig van langs krijgen in Nederland. Bovenop de woningprijs komen de overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, plus de kosten voor hypotheekadvies, taxatierapport en bouwkundige inspectie.

De maximale hoogte van een hypotheeklening is 101 procent van de koopsom en wordt volgend jaar verder verlaagd naar 100 procent. Wie niet over eigen geld beschikt kan de financiering van een eigen woning met alle bijkomende kosten onder deze financiële voorwaarden niet rond krijgen.

Bijna alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s voorstellen opgenomen om de instroom en doorstroom op de woningmarkt te verbeteren.

Overheveling van de twee procent overdrachtsbelasting is de meest eenvoudige stap denkbaar om de onderkant van de woningmarkt meer in beweging te krijgen en scheefwonen te verminderen.

Bovendien kan deze aanpassing zonder problemen of aanpassingen worden gerealiseerd. Een koper krijgt hierdoor meer lucht om succesvol de woningfinanciering voor elkaar te krijgen. Kleine moeite, groot effect.

Korné Pot

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 710 beoordelingen