Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 7 december om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Ontzie de koper van een huis

Bron: Blendle.com / het AD Gepubliceerd: dinsdag 25 april 2017

Niet de koper maar de verkoper van een huis zou overdrachtsbelasting moeten betalen, vindt Korné Pot.

De overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning moet niet langer worden opgelegd aan de koper, maar aan de verkoper. Dit is logischer, en het bevordert een snellere doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt, met betere kansen voor starters om een woning te bemachtigen.

De koper van een woning krijgt er in Nederland van oudsher financieel stevig van langs. Boven op de woningprijs komen de overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, kosten voor hypotheekadvies, taxatierapport en bouwkundige inspectie. De maximale hoogte van een hypotheeklening is 101 procent van de koopsom. Dit percentage wordt volgend jaar verlaagd naar 100. Wie niet over eigen geld beschikt, kan de financiering van een huis, met alle bijkomende kosten, niet rondbreien.

Intussen zijn verkopers juist spekkoper. Hun vermogen is dankzij de gestegen huizenprijzen de afgelopen jaren flink gegroeid zonder dat ze daar iets voor hebben hoeven te doen. Bij verkoop is die verzilverde overwaarde bovendien belastingvrij. Veel huizenbezitters die hun huis nu of de komende jaren verkopen, zijn babyboomers die hun hypotheek al lang hebben afbetaald. Zij kunnen de overdrachtsbelasting moeiteloos opbrengen. Terwijl deze kosten voor starters de spreekwoordelijke spaak in het wiel kunnen zijn. Bij de huidige woningprijzen gaat het immers al gauw om duizenden euro's.

Het verplaatsen van de overdrachtskosten van koper naar verkoper kan zonder problemen op korte termijn worden gerealiseerd. Kopers krijgen hierdoor financieel iets meer lucht. Korné Pot is directeur van aankoopmakelaar Libero Aankoop.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 710 beoordelingen