Ontzie de koper van een huis
Bron: Blendle.com / het AD
Gepubliceerd: dinsdag 25 april 2017
Niet de koper maar de verkoper van een huis zou overdrachtsbelasting moeten betalen, vindt Korné Pot.
De overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning moet niet langer worden opgelegd aan de koper, maar aan de verkoper. Dit is logischer, en het bevordert een snellere doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt, met betere kansen voor starters om een woning te bemachtigen.
De koper van een woning krijgt er in Nederland van oudsher financieel stevig van langs. Boven op de woningprijs komen de overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, kosten voor hypotheekadvies, taxatierapport en bouwkundige inspectie. De maximale hoogte van een hypotheeklening is 101 procent van de koopsom. Dit percentage wordt volgend jaar verlaagd naar 100. Wie niet over eigen geld beschikt, kan de financiering van een huis, met alle bijkomende kosten, niet rondbreien.
Intussen zijn verkopers juist spekkoper. Hun vermogen is dankzij de gestegen huizenprijzen de afgelopen jaren flink gegroeid zonder dat ze daar iets voor hebben hoeven te doen. Bij verkoop is die verzilverde overwaarde bovendien belastingvrij. Veel huizenbezitters die hun huis nu of de komende jaren verkopen, zijn babyboomers die hun hypotheek al lang hebben afbetaald. Zij kunnen de overdrachtsbelasting moeiteloos opbrengen. Terwijl deze kosten voor starters de spreekwoordelijke spaak in het wiel kunnen zijn. Bij de huidige woningprijzen gaat het immers al gauw om duizenden euro's.
Het verplaatsen van de overdrachtskosten van koper naar verkoper kan zonder problemen op korte termijn worden gerealiseerd. Kopers krijgen hierdoor financieel iets meer lucht. Korné Pot is directeur van aankoopmakelaar Libero Aankoop.