Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 7 december om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

'Haal die tijgerslip even van de waslijn'

Bron: De Telegraaf Gepubliceerd: dinsdag 28 maart 2017

Open Huizen Dag

Met een stralend weekend in het vooruitzicht is het mogelijk om een dagje strand te plannen. Maar ook een lekker middagje huizen kijken behoort tot de opties: bijna 20.000 woningen zijn aangemeld voor de NVM Open Huizen Dag, waar huizenzoekers (of gewoon gezellige gluurders) hun ogen de kost kunnen geven. Of hun neus, want volgens onderzoek zit de afknapper steeds vaker in geurtjes. „Maar haal ook die tijgerslip even van de waslijn.”

Een zonnige zaterdagmiddag: een perfecte dag om verliefd te worden op een huis waar je al helemaal je eigen katten rond kan zien stappen en de geur van warme appeltaart je tegemoet komt waaien. Alleen: het ruiken van de kat of parkiet van de huidige bewoner is een fikse afknapper.

En ook die luchtverfrisser kun je als verkoper beter achterwege laten: volgens Korné Pot, die het boek Woning kopen? De gouden tips schreef en recent onderzoek deed, is geur het belangrijkste aspect bij het afzien van een koop. „Door meubels en slechte smaak kun je heen kijken. Als koper denk je ’die gooi ik wel weg’. Maar met geur is er altijd het risico dat het blijft hangen.”

En appeltaart bakken, vlak voor de deuren opengaan? Dat is echt iets uit grootmoeders tijd, vinden makelaars. Expert Pot: „Eigenlijk zeggen we al jaren dat je dat niet moet doen. Het is een hardnekkig en uit de hand gelopen grapje. Je moet ook niet vergeten dat niet iederéén van appeltaart houdt, net zoals de geur van natte hond voor de een ruikt als thuiskomen, en voor de ander een nachtmerrie is.” Hetzelfde geldt voor wierook: „Houd het neutraal.”

En dat is iets psychologisch, vertelt Pot. „Het komt vanuit hetzelfde idee dat verkoopmakelaars het liefst kopers los door het huis laten lopen”, legt hij uit. „Dan heb je onbewust het idee dat je de regie in handen hebt, dat je het voor het zeggen hebt in dat huis.” Diezelfde vlieger gaat op voor de luchtjes. „Zelfs de grote kattenliefhebber vindt het niet fijn om de kattenbak van een andere Minoes of Felix te ruiken. Dan wordt het te duidelijk dat het nog niet je eigen huis is, maar het huis van iemand anders. Daarom moet je ook zoveel mogelijk persoonlijke foto’s weghalen. Dan voorkom je dat iemand het gevoel heeft dat hij bij iemand op visite is. Zorg voor een zo neutraal mogelijke inrichting, waardoor mensen zich thuis kunnen voelen.”

Diezelfde tips geeft ook Roelof Kimann van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die de Open Huizen Dag organiseert, mee. „Je moet zorgen dat mensen zich welkom voelen, maar het er niet té dik bovenop ligt. Haal zoveel mogelijk persoonlijke spullen weg, stuur de huisdieren inderdaad een dagje uit logeren en zorg dat het fris ruikt.”

Hij hoopt op drukte, nu de huizenmarkt na jaren crisis definitief uit het slop lijkt te trekken. „Maar de verschillen onderling zijn heel groot. Wat je in de krimpgebieden aan de straatstenen niet kwijt raakt, daar betaal je in Amsterdam de hoofdprijs voor.”

Verkopers in de hoofdstad hoeven zich ook volgens Pot niet heel erg zorgen te maken, maar daarbuiten is wat aandacht geboden. „Zeker in hoe je je huis presenteert, ook in advertenties. Het is voor veel mensen een leuke activiteit om op Funda te koekeloeren, maar wat je daar zoal tegenkomt…” Hij doelt op de advertenties waarin iemand niet eens de moeite heeft genomen om even op te ruimen. „Je kan op z’n minst het pikante ondergoed even van de waslijn halen als de fotograaf langskomt, of de rommel van tafel halen. Ik zie ook af en toe foto’s met een stripteasepaal in de kamer. Je zou kunnen overwegen om zoiets persoonlijks af te dekken.”

Maar ook voor huizenkopers heeft Pot tips: „Ga meerdere keren kijken bij het potentiële huis van je dromen. Veel mensen vergeten dat.” Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat op het moment van de eerste bezichtiging de zon in de tuin schijnt, maar dat later blijkt dat er ’s avonds geen parkeergelegenheid is of er hangjeugd voor de deur staat. „Dat soort dingen kun je voorkomen door verschillende keren te gaan kijken, en ook elke keer iemand anders mee te nemen: iedereen kijkt natuurlijk naar wat anders.”

Grote woning in trek

Hoewel de woningverkopen afvlakken, is het nog altijd een prima moment om het huis in de verkoop te doen. Wie zijn woning te koop zet in de grote steden, kan die vaak al in enkele dagen voor een goede prijs kwijt. Vanwege het opdrogende aanbod en omhooggeschoten prijzen in de steden, trekken nu ook de verkopen in de meer landelijke gebieden aan. Flevoland is bijvoorbeeld erg populair, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Kadaster. Van alle woningtypen stijgt de verkoop van appartementen het minst, met 34 procent. De vrijstaande woningen zitten met een stijging van 53,6 procent daarentegen het sterkst in de lift.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 710 beoordelingen