Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 29 juli om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Makelaar doet er goed aan één heer te dienen

Bron: AD Gepubliceerd: vrijdag 23 december 2016

Hoog tijd dat makelaars kiezen: óf ze zijn in dienst van de verkper,óf ze vertegenwoordigen de huizenkoper. Het dienen van beide belangen kan nadelig uitpakken voor de consument, betoogt Korné Pot.

Op de oververhitte woningmarkt hebben dit jaar steeds meer kopers een aankoopmakelaar in de arm genomen om een huis te bemachtigen. Door deze ontwikkeling eten veel makelaarskantoren van twee walletjes: zij zijn zowel verkoop- als aankoopmakelaar. Onwenselijk. Dit werkt in de hand dat makelaars elkaar de bal toespelen en daarmee de consument benadelen. De branche zou de eer aan zichzelf moeten houden en via zelfregulering afdwingen dat makelaars óf aankopen óf verkopen en niet langer allebei.

Courtage
Een makelaar die uitsluitend huizen verkoopt of huizen aankoopt: het komt weinig voor. De meeste makelaars doen het allebei: het ene moment vertegenwoordigen ze een verkopende partij om even later weer de pet van de aankoopmakelaar op te zetten. Op het eerste gezicht lijkt hier niets mis mee, maar deze situatie werkt dat makelaars  elkaar de hand boven het hoofd gaan houden, omdat ze bang zijn om hun eigen belangen te schaden. In de praktijk werkt het zo: makelaar A voert de onderhandelingen over de aankoop van een woning met makelaar B namens de verkopende partij. Als A op het scherpst van de snede onderhandelt, krijgt B minder courtage, dat is immers een percentage van de verkoopprijs. Maar makelaar A zal de duimschroeven nooit tot het uiterste durven aandraaien bij zijn collega, omdat de kans aanzienlijk is dat ze binnen afzienbare tijd opnieuw tegenover elkaar staan, maar dan in een omgekeerde rolverdeling. En ook A wil dan graag een zo hoog mogelijke courtage. Het staat wel vast dat makelaars die met twee petten op opereren, niet volledig het belang van de consument (kunnen) dienen. De consument loopt bovendien nog een ander risico wanneer de huidige spelregels ongewijzigd blijven. Een potentiële huizenkoper die een aankoopmakelaar in de arm neemt zal in de praktijk zijn hele financiële hebben en houden op tafel leggen om een haalbare aankoopstrategie mogelijk te maken. Ook hier is niets mis mee, behalve wanneer diezelfde koper verliefd wordt op een woning die bij diens aankoopmakelaar in het bestand staat. Ineens is de aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar. De onderhandelingspositie van de koper is bij voorbaat al verkeken: de tegenpartij heeft immers alle informatie en daarmee alle troeven in handen. Het is de tijd van goede voornemens en dus hoop ik dat de branche de handschoen oppakt om in 2017 te komen tot een scheiding van rollen. Gebeurt dit niet, dan pleit ik voor een wettelijke regeling. Zoals het nu is geregeld, hebben makelaars er belang om elkaar de hand boven het hoofd te houden, zodat de provisie voor beide partijen aantrekkelijk blijft. Het is zuiverder wanneer makelaarsbedrijven moeten kiezen of ze zich op aan-koop dan wel  verkoop richten.

Korné Pot is directeur van aankoopmakelaar De Onderhandelmakelaar

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 809 beoordelingen