Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 24 juni om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Kopen in je eentje is niet eng

Bron: nrc.next Gepubliceerd: dinsdag 3 mei 2016

huizenmarkt Het woningaanbod is nu zo groot, dat nog maar weinig mensen een makelaar inhuren om een huis te kopen. Gratis gouden tip: „Zorg dat een huis je gegund wordt.”

Anne Dohmen - 3 mei 2016

Wie een huis wil kopen in de Randstad moet brutaal, assertief en snel zijn. En, natuurlijk, bereid zijn om veel te bieden. Dan lukt kopen misschien nog zonder hulp van een aankoopmakelaar, al is de kans groot dat de interessantste huizen nooit of te laat op Funda verschijnen doordat die al verkocht zijn aan iemand met een makelaar met inside-information.

Maar de grote regionale verschillen op de woningmarkt gelden ook voor de aankoopmakelaar: buiten de Randstad en de grotere provinciale steden is het uitstervend werk. Sinds de huizencrisis is een makelaar daar voornamelijk bezig met verkopen; het aanbod in bijvoorbeeld Drenthe en Limburg is zo groot, dat mensen genoeg tijd hebben om zelf bezichtigingen af te lopen, nog een tweede keer te gaan kijken, rustig te onderhandelen, een bouwkundige keuring te laten doen en vervolgens mét voorbehoud van financiering een goed bod uit te brengen.

In het grootste deel van Nederland is de aankoopmakelaar niet nodig, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. „Als je er duizend of tweeduizend euro voor over hebt en je vindt het fijn om een klankbord te hebben, prima. Maar het inhuren van een makelaar is gewoon een service.” De aankoopmakelaar is „echt een Randstad-verschijnsel”, zegt hij.

'Liever geen extra kosten'

Dat merkt makelaar Martin van der Veen van Uni Makelaardij ook. In het zuidoosten van Drenthe, waar hij werkt, wordt nauwelijks van zijn diensten als aankoopmakelaar gebruikgemaakt. Vorig jaar verkocht hij zo’n honderd huizen, maar werd zijn kantoor – „helaas” – slechts een keer of vijf ingeschakeld voor de aankoop van een huis.

„Verwaarloosbaar dus eigenlijk. Mensen denken dat ze het zelf ook wel kunnen en willen de extra kosten niet maken.” Ten onrechte, meent hij. Zo zijn er na de overdracht van een huis volgens hem vaak nog „wat dingetjes”, en is het voor de koper een stuk prettiger als die dan een beroep kan doen op zijn makelaar.

Volgens makelaarsvereniging NVM schakelt bijna iedere verkoper een verkoopmakelaar in, en krap eenvijfde van de kopers een aankoopmakelaar. Die groep bestaat dus voor een groot deel uit mensen die een huis zoeken in de Randstad. Want in Amsterdam, maakten CBS en Kadaster onlangs bekend, ligt de gemiddelde huizenprijs alweer 2 procent boven die van voor de crisis. Een huis kost er nu gemiddeld 337.000 euro: ruim een ton meer dan het landelijk gemiddelde.

Toch kun je ook daar zonder professionele hulp succesvol een huis kopen, claimt Korné Pot van de Onderhandelmakelaar. Het bedrijf is in te huren bij de aankoop van een huis en werkt – anders dan andere makelaars – volgens het no cure no pay-principe. In een gratis ‘webinar’, waarvoor zich tweewekelijks zo’n 900 mensen zouden inschrijven en dat deels in het teken staat van de eigen promotie, legt Pot in grote lijnen uit hoe te onderhandelen.

„De aankoop-makelaar is echt een Randstadverschijnsel"
Hans André de la Porte, VEH

Tijdens het webinar, op een dinsdagavond – Pot: „Pak er een pen, papier en een bakje koffie bij” – geeft hij „gouden tips” voor wie een „gouden aankoop” wil doen. Zo moet er in sommige Amsterdamse en Utrechtse wijken vaak direct een eindbod worden gedaan, maar: „Laat je niet opjagen en betaal nooit meer dan nodig is of dan het je waard is.” En ga niet irritant doen tegen de verkoper door te zeuren over details, maar zorg dat het huis je gegund wordt.

Nog zo’n tip: kijk de verkoper in zijn kaarten. Er is, legt Pot uit, een verschil tussen waarde en prijs. De prijs wordt bepaald door de emotionele staat van de verkoper. Vraag waarom de woning te koop staat, kijk van tevoren in het Kadaster wat de verkoper zelf voor het huis heeft betaald, check of de vraagprijs tussentijds is aangepast. „Het is niet voor niks dat Funda schimmig doet over of het wel of niet de eerste vraagprijs is.”

Ter illustratie vraagt hij zijn digitale publiek naar de Funda-link van het huis waarin ze geïnteresseerd zijn. Bij de tweede is het raak: ‘Irene’ heeft een huis in Heiloo op het oog, dat volgens Funda pas sinds diezelfde dag te koop staat voor 282.500 euro. Maar als Pot de gegevens heeft ingevoerd, laat hij zien dat de woning al sinds oktober te koop staat, dus ruim een half jaar, en destijds nog voor een vraagprijs van 269.000 euro.

„Hier legt de vraagprijsgeschiedenis echt geheimen bloot”, zegt Pot. Voorbeelden als deze, vertelt hij, komt hij dagelijks tegen. „Je weet nu dat de verkoper waarschijnlijk bereid is te onderhandelen over een lagere prijs.”

'Makelaar is kritische vriend'

Voor de grootste kans op de laagste prijs kan een aankoopmakelaar, zeker in een overspannen markt als die van de Randstad, desondanks wel nuttig zijn, zegt Pot in zijn webinar. Roeland Kimman van de NVM voegt daaraan toe dat een aankoopmakelaar een „kritische vriend” is. Natuurlijk kan het zonder, zegt hij, „als je zeker bent van jezelf en tijd hebt om dingen uit te zoeken”. Maar: „Dan neem je wel risico’s die vermeden worden als er iemand is die je met beide benen op de grond houdt.”

De VEH, die de belangen behartigt van mensen die een huis bezitten of willen kopen, is daarvoor minder bang. Wie een huis wil kopen in de Randstad, en níét brutaal en assertief is, ja, die heeft er eentje nodig. En dat geldt ook voor mensen die verhuizen naar de andere kant van het land en hulp willen van iemand die de regio kent. Maar daarbuiten, zegt De la Porte van de VEH, „kan het ook heel goed zonder”.

 

[KADER]

20 PROCENT MEER VERKOPEN IN MAART

16.124

huizen werden verkocht in maart, maakte het Kadaster onlangs bekend. Dat is een stijging van ruim 20 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. En 8,5 procent meer dan in februari van dit jaar.

28,5

procent is de stijging van het aantal verkochte appartementen, vergeleken met maart 2015. Daarmee is dat het woningtype waarvan het aantal verkopen het meest is toegenomen.

4,3

procent duurder waren woningen afgelopen maart, vergeleken met een jaar eerder. Dat is volgens het Kadaster en het CBS de grootste prijsstijging in acht jaar. De huizenprijzen zijn nu 8,5 procent hoger dan tijdens het dieptepunt in juni 2013. Maar vergeleken met de piek in augustus 2008 is het nog bijna 15 procent lager.

235.799

euro was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in maart van dit jaar, volgens het CBS. In Amsterdam was dat ruim een ton meer.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 804 beoordelingen