De koop werd in mei 2022 beklonken. Voor 120.000 euro wisselde de woning, pakweg honderd jaar oud, van eigenaar. Een goede deal, zo leek het, want het pand was getaxeerd op 140.000 euro. Dat er wel het een en ander aan moest gebeuren - ‘wat vernieuwing’, volgens de advertentie - was ook de nieuwe eigenaar duidelijk.
Maar er bleek echt van alles aan het huis te mankeren. De koper liet daarom een bouwkundig rapport opstellen. Dat bevestigde begin 2023 dat de staat van de woning ‘zeer slecht’ is. Het herstellen van alle gebreken zou bijna net zo duur worden als een nieuw pand neerzetten.
Schadevergoeding gevraagd
Via de rechter heeft de nieuwe eigenaar geprobeerd van het huis af te komen. Hij wilde het aankoopbedrag terug en daarbovenop een schadevergoeding van bijna 15.000 euro. De advertentie had hem op het verkeerde been gezet en de verkoper zou ten onrechte hebben verzwegen dat het huis rijp is voor de sloop.
De rechter geeft hem geen gelijk, zo blijkt uit het vonnis dat deze week is gepubliceerd. Op advertentieteksten van de makelaar kun je niet bouwen, zo blijkt eruit. Het klopt niet dat het huis alleen wat vernieuwing nodig heeft, maar daarmee is er nog geen sprake van bedrog. ,,Het is van algemene bekendheid dat aanprijzingen van woningen dergelijke bewoordingen bevatten”, schrijft de rechter.
Eigen verantwoordelijkheid
Als koper heb je vooral ook een eigen verantwoordelijkheid. In dit geval wist de nieuwe eigenaar dat het een oud huis was dat ‘de nodige gebreken met zich mee kan brengen', aldus de rechter. Toch is er geen bouwkundig onderzoek gedaan voordat de koop werd gesloten. De koopsom lag ook onder de taxatiewaarde, ‘wat aanleiding had moeten zijn om beducht te zijn op eventuele gebreken'. Verder ondernam de nieuwe eigenaar ook geen actie tijdens de bedenktermijn.
"Zo'n advertentietekst is gewoon een algemene omschrijving waarmee je het publiek probeert te interesseren om in gesprek te gaan over de aankoop van een pand”, zegt Jan de Meester, advocaat van de verkoper. Daar mag je geen rechten aan ontlenen.” Er wordt ‘ongelooflijk veel’ geprocedeerd over de aankoop van huizen en de kwaliteit ervan, weet hij. De advocaat verbaast zich erover dat mensen vaak zorgvuldiger lijken bij kleine aankopen dan bij zoiets ingrijpends als een woning.
Peter Pijpelink, advocaat van de koper, was donderdag niet bereikbaar.
Makelaarstaal
Makelaarsteksten staan bol van verhullend taalgebruik. Makelaar Libero Aankoop verzamelt al jaren de fraaiste staaltjes. Een greep uit de veelvoorkomende ‘trucs’:
- ‘Dichtbij uitvalswegen’: de snelweg begint bijna letterlijk in de achtertuin
- ‘Stadstuin: een postzegel van twee bij twee meter zonder enige privacy
- ‘Speelse indeling’: onhandige en onlogische indeling
- ‘Sfeervol’: zeer kleine woning (synoniem: ‘knus’)
- ‘Originele staat’: nooit iets aan gedaan