Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 3 juni om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Makelaar onthult: met deze zeven tips sla je toch je slag op de oververhitte huizenmarkt

Bron: De Telegraaf Gepubliceerd: zaterdag 6 april 2024

Door: Marie-Thérèse Roosendaal

ENSCHEDE - De vastzittende huizenmarkt laat zich gelden op Open Huizen Dag. In 2014 stonden er - afgerond - 50.000 voordeuren open, nu, tien jaar later, zijn dat er 5000. Makelaars zien dat de gekte van eind jaren 90 weer is teruggekeerd op de woningmarkt: kopers vechten soms bijna letterlijk om een huis. Hoe sla je in deze oververhitte tijd dan toch je slag? Expert Korné Pot geeft zeven essentiële tips.

Korné Pot van makelaarskantoor Libero Aankoop, trapt de open deur meteen in: „Dit is de lastigste tijd ooit voor een huizenkoper, om moedeloos van te worden. Wachten tot de prijzen zakken heeft geen zin, de spoeling is en blijft dun. En iedereen wil hetzelfde: in een stad wonen, voor vier tot vijf ton en géén klushuis.”
 
Expert Korné Pot is bekend van TikTok, waar hij Funda-rariteiten met een knipoog op de hak neemt. Daarbij hult hij zich, vaste prik, in een Adidas-jack in een knalkleur.

Buitenkansjes zijn op

De Open Huizen Dag biedt geen buitenkansjes meer. „Bij aankooptrainingen adviseerde ik vroeger om er zes op één dag te bezichtigen, dan kregen kopers een helder beeld van hun ideale woning. Maar hoeveel van die 5000 huizen staan in de stad waar jij zoekt?”
Pot is bekend van TikTok, waar hij Funda-rariteiten met een knipoog op de hak neemt. Slangenkelder, FEBO-muur in de keuken, acht verdiepingen watertoren zonder lift. Daarbij hult hij zich, vaste prik, in een Adidas-jack in een knalkleur.
„Verkoopmakelaars dragen een blauw jasje, bruine gesp-schoenen en vervoeren zich per scooter. Ik vond dat de aankoopmakelaar recht had op een eigen uniform.” In tien jaar tijd heeft hij al 200.000 cursisten op zijn aankooptraining gehad.
 

’Laat je niet gek maken’

Zijn eerste koperstip is eerder een afrader. „Laat je niet gek maken! Droomhuis in Zeeland gevonden, bied je 40.000 euro meer dan de vraagprijs, doet een ander er 80.000 bovenop. Maak je dat twee keer mee, dan wordt dat doodnormaal in je hoofd. Niet doen!”
Tip twee: „Zorg dat je eerder kunt bezichtigen en bieden dan anderen. Als het op Funda staat, ben je in deze oververhitte markt vaak al te laat, dan blazen makelaars bezichtigingen af omdat ze er al zestig hebben ingepland.” Vaak is een aankoopmakelaar eerder op de hoogte van welke huizen te koop komen.
 

Voorsprong

Met een eerste zicht op het nieuwe aanbod, hebben de kopers een voorsprong. „Ze zijn de meute voor en kunnen als eersten bezichtigen als de makelaar meewerkt. En dan vast een bod uitbrengen.” Ook de andere partij heeft daar baat bij: „Voor verkoopmakelaar en verkoper scheelt het veel gedoe en rompslomp van bezichtigingen en het huis kijk-klaar maken.”
 
Tip drie: „Als mensen verliefd raken op een huis, maken ze de fout meteen hun maximale bod uit te brengen. Ze denken dat ze maar één kans hebben, en hopen dat er geen gek komt die tien mille meer geeft. Sinds driekwart jaar hebben we een nieuwe tactiek. Het duale bod, daarmee kun je als koper in deze oververhitte markt toch net iets meer de leiding pakken.”
 
Pot legt uit: „Bied bijvoorbeeld 330.000 euro zonder voorbehoud, of 360.000 met voorbehoud. De verkoper heeft twee keuzes en veronderstelt dat als de koper het lage bedrag zo ineens kan ophoesten, hij die andere 30.000 wel gefinancierd krijgt. Of hij kiest voor zekerheid en het lage bod.”
 

Horrorscenario

„Als op Funda staat dat het huis verkocht is onder voorbehoud en de aanstaande koper de financiering niet rond krijgt, en het huis vervolgens weer de verkoop in gaat, dat is een horrorscenario voor de verkoper. Dan veronderstellen andere potentiële kopers dat er wel iets mis moet zijn met het pand. De makelaar moet bovendien weer het hele circus optuigen, de verkoper weer het hele huis opruimen. Daarom is het duale bod heel aanlokkelijk, dat biedt sowieso zekerheid.”
Tip vier: „Deze is niet gloednieuw en onvoorspelbaar, maar het kan werken. Schrijf een motivatiebrief aan de huisbezitter. Als je per ongeluk de juiste snaar weet te raken, dan heb je de gunfactor. Daar heb ik wel voorbeelden van. Achter in een tuin stond een boomgaardje, de potentiële kopers schreven hoe leuk ze dat vonden en dat de oude eigenaren er nog twee jaar de vruchten van mochten komen plukken.” Bingo.
 
„Een koopster had een zoon die Wouter heette, de verkoopster ook. Zo simpel kan een band ontstaan. Kijk goed rond in een huis naar religieuze symbolen, een hobby of een sportclub-embleem. Heb je overeenkomsten met de huidige bewoners, dan kan het helpen die in een persoonlijke brief te benadrukken.”
Tip vijf is ook een vergroter van de gunfactor. Kies voor een gek bod, een bedrag waarin bijvoorbeeld de cijfers van het huisnummer of de postcode verwerkt zitten. Dan val je positief op.
 
Tip zes: Funda is niet zaligmakend, kijk ook op sites als jaap.nl, huislijn.nl en pararius.nl.
 
Tip zeven: Laat je netwerk weten dat je een koopwoning zoekt. Wie weet, sla je buiten het makelaarscircuit om je slag.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 801 beoordelingen