Door ‘cadeautje’ konden zij wél een huis kopen: ‘Die paar duizend euro extra hadden we nodig’
Bron: Ad.nl
Gepubliceerd: donderdag 6 mei 2021
De bonus van de Belastingdienst voor huizenkopers jonger dan 35 jaar maakt de gekte op de woningmarkt alleen maar erger, ervaren zijzelf. Doorstromers profiteren flink, maar starters balen. ,,We zagen het aantal huizen dat we konden betalen steeds kleiner worden.”
Ze zijn er, startende huizenkopers die de afschaffing van de overdrachtsbelasting ook echt hebben ervaren als een ‘cadeautje’. Toen Femke (24) en haar vriend Christian (28) uit Reeuwijk in september vorig jaar hun huis kochten en later te horen kregen dat ze de 2 procent belasting niet hoefden af te dragen, hielden ze ineens zo’n 10.000 euro over. Geld dat ze goed konden gebruiken om hun droomhuis een make-over te geven. Nu konden ze echt alles grondig aanpakken. ,,Voor de badkamer bleek toch niet genoeg geld, maar die komt later alsnog aan de beurt”, zegt een dolblije Femke.
De Reeuwijkers hadden geluk. Zij konden de financiële meevaller zelf aan een goed doel besteden. Maar veel vaker verdween het geld in de zakken van de verkopers, ondervonden vooral jonge starters. De prijzen waren in maart 5,3 procent hoger dan in december, gemiddeld zo'n 17.000 euro meer. Omdat vooral veel huizen in het duurdere segment werden verkocht, was de gemiddelde verkoopprijs in maart naar schatting 407.000 euro.
Zetje
Het afschaffen van de overdrachtsbelasting van 2 procent lijkt een extra zetje te hebben gegeven aan die gekte. Zo hebben Linda Klunder (25) en Wiigwas Geertsema (31) uit Amsterdam het in elk geval ervaren. Ze hielden er al rekening mee dat ze de 6000 tot 8000 euro die ze nu niet aan de overheid hoefden te betalen, moesten uitgeven aan het bieden op hun droomhuis. En dat gebeurde. ,,Een perverse prikkel eigenlijk”, vindt Klunder achteraf.
Vorig jaar augustus startte het stel hun zoektocht naar een appartement in Amsterdam van rond de zeventig vierkante meter, liefst met twee slaapkamers. De druk was toen nog niet zo heel groot, maar dat veranderde toen de overdrachtsbelasting verdween. De huizen die ze konden betalen werden met de week kleiner of stonden ineens in buurten verder van het centrum. Toen bekend werd dat vanaf 1 april alleen nog huizen van maximaal 400.000 euro in aanmerking kwamen voor de regeling, voelden Klunder en Geertsema zich ietwat opgejaagd. ,,Die paar duizend euro bonus hadden we echt nodig, anders weet ik niet of we hier nu hadden kunnen wonen.”
Ze bekeken meer dan 25 appartementen. Zagen hoe huizen die voor 355.000 euro te koop stonden voor meer dan 390.000 euro van eigenaar wisselden, maar slaagden uiteindelijk in hun missie en wonen nu in een prachtig appartement in Nieuw West. ,,Achteraf zijn we heel blij met de keuze die we hebben gemaakt. Het huis is af dus voorlopig hoeven we niet te verbouwen. Maar we zijn diep gegaan.”
Winst
Winnaars zijn de mensen die al een huis achterlieten, zoals Gert-Jan van Leeuwen (26) en Mariët van Schie (24). De huizenprijzen schoten afgelopen twee jaar zo omhoog dat hij zijn eigen appartement met 40.000 euro winst verkocht. Voor zijn nieuwe eengezinswoning hoefde hij bovendien geen overdrachtsbelasting te betalen. Scheelde toch mooi zo’n zesduizend euro. Daar staat tegenover dat hij tien procent op zijn eigen koopprijs moest overbieden, maar dan nog blijft er geld over voor een verbouwing en een trouwerij . ,,Het voelt ergens oneerlijk, maar wij hebben ook maar gewoon ontzettend veel mazzel gehad met alles. Zonder overwaarde hadden wij dit niet kunnen kopen. Maar toen wij twee jaar geleden dat appartement kochten, vond iedereen in onze omgeving de prijs die wij betaalden te hoog.”
Maar Van Leeuwen ziet ook dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting zo zijn doel voorbij schiet. ,,Het is een mooie meevaller, maar dit help starters niet, want de bedragen die ze nu moeten betalen zijn zo hoog dat ze vaak al eigen spaargeld moet inbrengen.”
Niet leuk
De Utrechtse Makelaar Beatrijs de Jong noemt de huizenmarkt ‘niet leuk meer’. Ze ziet kopers komen met een enorme zak geld die ook bereid zijn om alle risico’s zonder voorbehoud op zich te nemen. ,,Ik krijg er soms buikpijn van, maar dat is wel de realiteit. De prijzen staan lang niet altijd meer in verhouding tot de waarde van de huizen.”
De afschaffing van de overdrachtsbelasting levert veel jonge kopers geen voordeel op, ziet ook zij. Er wordt vaak al rekening mee gehouden bij het uiteindelijke bod om het huis te kunnen bemachtigen. ,,De verkoper is er gelukkig mee, maar dit is geen gezonde situatie.”
Na de jaarwisseling is de moeilijkheid om een woning te kopen extreem toegenomen, zegt Korné Pot van Libero Aankoop. Hij spreekt wekelijks honderden huizenkopers die een training volgen. ,,Vorig jaar was het nog uitzonderlijk dat deelnemers aan de training vaker dan tien keer achter het net hadden gevist. Inmiddels lijkt dat de standaard. Zo zien we ook dat kopers doorgaans ruim 10 procent of meer moeten overbieden om een kans te maken op een woning.”
Pot houdt ook bij hoeveel andere bieders er zijn op woningen. ,,Een aantal lager dan zeven komt vrijwel niet voor, maar we hebben ook klanten waarbij er 32 andere bieders waren. De markt was al oververhit, maar het wordt alleen maar erger. De politieke maatregelen lijken niet voldoende effect te hebben.”