Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 25 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Voorsprong op je concurrentie

Woningaanbod 48 uur eerder dan Funda

Een aankoopmakelaar inschakelen die het huis voor je weet aan te kopen is één ding. Maar het juiste huis vinden in de huidige woningmarkt is knap lastig.

Wij hebben voor jou dé woningen die (nog) niet op Funda staat. Meld je aan en profiteer direct van dit voordeel!

Vind je woning Vandaag nog!

Moordende concurrentie op woningmarkt: slagingskans slechts 10 procent

Bron: AD Gepubliceerd: vrijdag 24 januari 2020

Het is nog nooit zo moeilijk geweest om een geschikte koopwoning te vinden, melden meerdere makelaarsverenigingen. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen en de kans dat een bod wordt geaccepteerd is slechts 10 procent. 

 

Voor de huidige huizenbezitters is het nauwelijks voorstelbaar dat de woningmarkt er nog geen half decennium geleden compleet anders voor stond. Wie vijf jaar geleden een huis zocht, kon kiezen uit gemiddeld dertien woningen en hoefde met één of hooguit twee concurrenten af te rekenen. In heel Nederland stond een riant aantal van 200.000 woningen te koop.

Speur deze maand op Funda naar een woning en het aanbod is met 48.000 huizen slechts een fractie van vijf jaar geleden. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen, zegt Korné Pot van Libero Aankoop, de grootste aankoopmakelaar van Nederland. ,,Dat wil zeggen dat de wensenlijst van elke willekeurige koper op Funda slechts enkele keren tot een match leidt.’’

Voor woningzoekers in het betaalbare segment droogt het beschikbare aanbod nog sneller op. Makelaarsvereniging NVM analyseerde recent dat huizenkopers die tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden hebben, in het grootste deel van het land uit slechts twee woningen kunnen kiezen. 

Aanbod verdampt

Maar liefst driekwart van het aanbod is duurder dan 250.000 euro, laat makelaarsnetwerk Dynamis weten. Voor huishoudens met een inkomen lager dan grofweg 55.000 euro zijn die woningen niet te betalen. In gemeenten als Utrecht, Tilburg en Emmen is dit betaalbare aanbod in een jaar tijd zelfs gehalveerd.

Heb je het geld wel, dan moet je zien te winnen van negen concurrenten die allemaal dezelfde woning willen. De slagingskans is dus 10 procent, concludeert Libero Aankoop. Door de enorme concurrentie betalen kopers de hoofdprijs en moeten ze vaak overbieden. Stonden in 2014 als gevolg van de crisis 1,5 miljoen huizen ‘onder water’, inmiddels zijn de huizenprijzen gemiddeld met een ton gestegen. 

Anderhalve maand

De moordende concurrentie in 2020 speelt zich allemaal af binnen de slechts anderhalve maand dat een woning gemiddeld te koop staat. Ter vergelijking: in 2015 stond een woning nog achttien maanden te koop. 

NVM-voorzitter Onno Hoes sprak onlangs over woningnood. Een groep deskundigen denkt dat het de komende tien jaar niet beter wordt op de huizenmarkt. Er zou te weinig ambitie zijn, huizen worden op de verkeerde plekken gebouwd en voor de verkeerde groepen. Ze roepen het kabinet op om snel met een actieplan te komen. 

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 717 beoordelingen