Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

dinsdag 16 april (morgen) om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Webinar

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke webinar.

Volg de Gratis Webinar

Moordende concurrentie op woningmarkt: slagingskans slechts 10 procent

Bron: AD Gepubliceerd: vrijdag 24 januari 2020

Het is nog nooit zo moeilijk geweest om een geschikte koopwoning te vinden, melden meerdere makelaarsverenigingen. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen en de kans dat een bod wordt geaccepteerd is slechts 10 procent. 

 

Voor de huidige huizenbezitters is het nauwelijks voorstelbaar dat de woningmarkt er nog geen half decennium geleden compleet anders voor stond. Wie vijf jaar geleden een huis zocht, kon kiezen uit gemiddeld dertien woningen en hoefde met één of hooguit twee concurrenten af te rekenen. In heel Nederland stond een riant aantal van 200.000 woningen te koop.

Speur deze maand op Funda naar een woning en het aanbod is met 48.000 huizen slechts een fractie van vijf jaar geleden. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen, zegt Korné Pot van Libero Aankoop, de grootste aankoopmakelaar van Nederland. ,,Dat wil zeggen dat de wensenlijst van elke willekeurige koper op Funda slechts enkele keren tot een match leidt.’’

Voor woningzoekers in het betaalbare segment droogt het beschikbare aanbod nog sneller op. Makelaarsvereniging NVM analyseerde recent dat huizenkopers die tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden hebben, in het grootste deel van het land uit slechts twee woningen kunnen kiezen. 

Aanbod verdampt

Maar liefst driekwart van het aanbod is duurder dan 250.000 euro, laat makelaarsnetwerk Dynamis weten. Voor huishoudens met een inkomen lager dan grofweg 55.000 euro zijn die woningen niet te betalen. In gemeenten als Utrecht, Tilburg en Emmen is dit betaalbare aanbod in een jaar tijd zelfs gehalveerd.

Heb je het geld wel, dan moet je zien te winnen van negen concurrenten die allemaal dezelfde woning willen. De slagingskans is dus 10 procent, concludeert Libero Aankoop. Door de enorme concurrentie betalen kopers de hoofdprijs en moeten ze vaak overbieden. Stonden in 2014 als gevolg van de crisis 1,5 miljoen huizen ‘onder water’, inmiddels zijn de huizenprijzen gemiddeld met een ton gestegen. 

Anderhalve maand

De moordende concurrentie in 2020 speelt zich allemaal af binnen de slechts anderhalve maand dat een woning gemiddeld te koop staat. Ter vergelijking: in 2015 stond een woning nog achttien maanden te koop. 

NVM-voorzitter Onno Hoes sprak onlangs over woningnood. Een groep deskundigen denkt dat het de komende tien jaar niet beter wordt op de huizenmarkt. Er zou te weinig ambitie zijn, huizen worden op de verkeerde plekken gebouwd en voor de verkeerde groepen. Ze roepen het kabinet op om snel met een actieplan te komen. 

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Early Access Woningaanbod 

Met het Early Access Woningaanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 794 beoordelingen